Het boek: De Slavernij
Ben begonnen aan dit boek wat bij de televisieserie hoort. (zie links) Ik ben nog geen slaven in tegengekomen die in Nederland “gehouden” werden. Wel vind ik er stukken uit de brieven van Jan Pieter Theodoor Huydecoper en die vind ik best confronterend. Ze zijn geschreven vanuit fort Elmina waar de slaven gevangen werden gehouden voordat ze aan boord van een schip gingen. Ze zijn geschreven in de periode 1759 t/m 1767, in de buurt van de periode dat Christiaan daar waarschijnlijk ook is geweest.
“Want slaven worden voor koopmanswaar ingehandeld en ook weer voor hetzelfde verkocht. De voordelen die ik maak bestaan uit goederen. Doch zolang die niet voor goud zijn afgezet kan ik hoegenaamd niets zenden. De handel is zeer slecht. En ik heb in het laatste jaar in mijn slaven een zware slag gehad. Weil de mazelen onder hen zestig jonge negers heeft weggerukt. Die stuk voor stuk bij mij voor geen tweehonderd F zouden te koop zijn geweest.”
UPDATE 21-02-2021:
Bij de tentoonstelling “Slavernij, 10 waargebeurde verhalen” in het Rijksmuseum (03-2021 t/m 08-2021) is een catalogus verkrijgbaar. Ook bij uw lokale boekwinkel ISBN 9789045042459.
De eerste was een ruw concept hierbij een gekuiste versie
L.S
In uw zoektocht wil ik u graag verwijzen naar Het Zeeuws Archief van de Middelburgs Commercie Compagnie de MCC Daar vind u digitaal online brieven van Jan Hendriksz. Schimmel die naast vredesrechter op St. Eustatius ook correspondent (vertegenwoordiger) van deze Compagnie werd en in de slavenhandel actief werd. Vele brieven maken dit duidelijk. Bij nr. 125 neemt hij afscheid om zijn overleden zwager Gerrit Rittenberg op te volgen in het Handelshuis Rittenberg & Schimmel Amsterdam/Weesp, waaraan Jan ook met Hendrik deelnam; vanuit st.Eustatius dreef hij handel met zijn Handelshuis, In Weesp bezat deze firma verschillende jenever stokerijen waar mogelijk Christiaan als korenzakkendrager drager heeft gewerkt. In het parenteel Schimmel ziet u dat de broer van Jan Hendriksz. broer ook Christiaan heet. Broer Bernardus Schimmel die in Suriname was heeft op voordracht van Jan Schimmel zijn functie bij MCC overgenomen, van hem zijn er ook brieven. Het schip waarmee Visa Versa van Amsterdam naar St.Eustatius werd gevaren was eigendom van Jan Schimmel. In het stadsarchief van Amsterdam kunt u onder de naam van de kapitein de passagiers vinden. Naam kapitein vind u in brief o.a.125.
Veel succes
Freek Schlingmann
Hartelijk dank! Ik ga zeker de brieven bekijken. Heeft u het blog “de man genaamd Amsterdam” ook gevonden? Hij is met Schimmel naar Nederland gekomen en kreeg een manumissie later om terug te keren.