HomeBoekenHet boek: De Slavernij

Reacties

Het boek: De Slavernij — 2 reacties

 1. De eerste was een ruw concept hierbij een gekuiste versie
  L.S
  In uw zoektocht wil ik u graag verwijzen naar Het Zeeuws Archief van de Middelburgs Commercie Compagnie de MCC Daar vind u digitaal online brieven van Jan Hendriksz. Schimmel die naast vredesrechter op St. Eustatius ook correspondent (vertegenwoordiger) van deze Compagnie werd en in de slavenhandel actief werd. Vele brieven maken dit duidelijk. Bij nr. 125 neemt hij afscheid om zijn overleden zwager Gerrit Rittenberg op te volgen in het Handelshuis Rittenberg & Schimmel Amsterdam/Weesp, waaraan Jan ook met Hendrik deelnam; vanuit st.Eustatius dreef hij handel met zijn Handelshuis, In Weesp bezat deze firma verschillende jenever stokerijen waar mogelijk Christiaan als korenzakkendrager drager heeft gewerkt. In het parenteel Schimmel ziet u dat de broer van Jan Hendriksz. broer ook Christiaan heet. Broer Bernardus Schimmel die in Suriname was heeft op voordracht van Jan Schimmel zijn functie bij MCC overgenomen, van hem zijn er ook brieven. Het schip waarmee Visa Versa van Amsterdam naar St.Eustatius werd gevaren was eigendom van Jan Schimmel. In het stadsarchief van Amsterdam kunt u onder de naam van de kapitein de passagiers vinden. Naam kapitein vind u in brief o.a.125.

  Veel succes
  Freek Schlingmann

  • Hartelijk dank! Ik ga zeker de brieven bekijken. Heeft u het blog “de man genaamd Amsterdam” ook gevonden? Hij is met Schimmel naar Nederland gekomen en kreeg een manumissie later om terug te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>