Aan de Studie
Dat Christiaan mijn leven veranderd heeft, lijkt mij wel heel duidelijk en nu heeft hij mij ook nog aan de studie gekregen.
Zo’n drie jaar geleden bedacht ik mij dat ik op een punt kwam waar ik meer kennis nodig had, niet alleen over zijn tijd maar ook over de grotere onderwerpen.
Hoe kan het gebeurd zijn dat er schepen met Nederlandse vlaggen in top bij het kasteel van Elmina lagen om mensen op te halen die beschouwd werden als bezit?
Ik wilde meer weten over slavernij, de opkomst, de afschaffing, over de West-Indische Compagnie, maar ook over Europa, over hoe er gedacht werd, hoe de verhoudingen lagen en zoveel meer.
“Ga geschiedenis studeren” werd er verschillende malen tegen mij gezegd, maar dat was niet zo eenvoudig. Met mijn vooropleiding laat geen universiteit mij toe…. ja, ja, ik had beter mijn best moeten doen. Een andere optie was de Open Universiteit maar die bieden geen geschiedenis. Dus ik las boeken, stelde vragen, keek documentaires etc. Tot ik mijn lezing gaf in Tiel.
Professor Annelies van Bronswijk was degene die mij voor de lezing had gevraagd en in de pauze vroeg ze mij naar mijn opleiding. Ook zij zei “ga studeren!” en ik gaf haar aan dat ik daar wel eens naar gekeken had maar de mogelijkheid niet gevonden had. “We praten na afloop verder!” meldde ze en tijdens een drankje ging ons gesprek verder. Ze wees mij op de studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit en de mogelijkheden. Die avond nog ben ik gaan kijken.
Uitgebreid heb ik alles gelezen, de studiegids aangevraagd en na enige twijfel van kan ik dit wel, mij opgegeven. Het aantal uren in de week is goed te overzien en je kan ze zelf inplannen. Eens in de maand was er een begeleidingsbijeenkomst waar ik veel leerde. (Caroline Drieënhuizen, dank voor alle lessen!) Ik zoek nog steeds een baan voor 24 uur en dit kan er makkelijk naast. (Mocht je een baan voor mij weten, ik wil heel graag! of zou je willen weten wat ik kan? Kijk dan op mijn LinkedIn profiel. Ik wil graag erover praten!)
De eerste cursus was “Oriëntatiecursus Cultuurwetenschappen” met als basis boek:
en daarbij een dikke reader. Tijdens de cursus werden zes thema’s behandeld, van kunstgeschiedenis, filosofie en literatuur naar kolonisatie, allemaal gericht op de eerste tien jaar van de 20e eeuw.
Ik heb veel geleerd, niet alleen over de thema’s maar ook over wetenschappelijk lezen, samenvattingen maken en kritisch zijn.
In dit studieblok zaten twee tentamens, op de uitslag van de tweede moet ik nog wachten maar tot mijn grote verbazing had ik voor de eerste een 8. Dat gaf een hoop moed.
Vandaag begin ik aan de tweede cursus, eentje waar ik al enorm naar uit heb gekeken, “Inleiding cultuurgeschiedenis 1. Europa tijdens het ancien regime (1450-1800)”. Het studieboek ligt al een paar dagen klaar.
Nu heb ik nog de spanning of ik voor het tweede tentamen geslaagd ben….
Het zou toch geweldig zijn wanneer ik mijn eerste 10 studiepunten binnen zou hebben…
Die voorvader van mij brengt heel wat wendingen in mijn leven…. en je begrijpt nu ook waarom ik iets minder vaak een blog plaats, ik zit met mijn hoofd in de studieboeken!
Denk je ook wel eens, ik zou willen dat ik meer wist, kijk eens op de site van de Open Universiteit, ze bieden heel veel verschillende opties.
Chapeau!
Hou me op de hoogte van je vorderingen!
Ik kom graag naar je diploma-uitreiking als Bachelor en later als Master.
Met hartelijke groet,
Annelies
Beloofd!
Geweldig dat je dit doet. Succes!
Geweldig hoor, veel succes, papa en mama
Nu pas (maar niet minder gemeend!) kom ik er aan toe om je te bedanken voor dit leuke blog!Succes, Annemieke. Ik hou je in de gaten!