Aan het Hof genodigd
Vijf jaar naar het overlijden van haar vader, schreef Antje een brief aan Koning Willem I met veel informatie over haar vader. Met namen was Antje niet zo goed, zij noemt hier d’Arrest, de Witt. Zij heeft deze familie nooit gekend. Antje werd geboren in 1796, de laatste d’Arrest overleed in 1791 en bij haar geboorte had de Stadhouderlijke familie de Verenigde Nederlanden al verlaten.
Ze heeft het dus moeten doen met de verhalen van haar vader Christiaan die 53 jaar was toen Antje werd geboren.
“Dat den voornoemde Heer Burgemeester de Witt [sic] in Zijn leven de Eer had, van bij Z[ijne] D[oorluchtige] H[oogheid]: den Heere Prins Willem de Vijfde van Oranje en Nassauw buitengemeen in achting en bekend te zijn, en zelfs verscheiden malen aan het Hoff wierd genodigd, en des Suppliantes Vader insgelijks de hooge Eer genoot van uit hoofden Zijner vreemdelingschap en aardigheid meestal mede tegenwoordig te zijn”
Deze zin in haar brief intrigeert mij al lang. Zou ik iets kunnen terugvinden over die bezoeken aan het Hof waar Christiaan mee naartoe werd genomen. Door het bladeren in de 68 audiëntieboekjes heb ik in ieder geval twee data wanneer Abraham d’Arrest sr en jr aan het Hof waren.
Na het bezoek van de Prins aan Huize d’Arrest in Weesp om de bouw van het stadhuis te bekijken, kwamen vader en zoon op audiëntie op 28 oktober 1772. Ook waren ze op audiëntie op 27 april 1775.
De vraag blijft natuurlijk wel of ze Christiaan toen meegenomen hadden….
De afgelopen weken tracht ik eenFranstalig boek te lezen en geloof mij, dat valt nog niet mee. Ik kwam een boek op het spoor wat helaas nergens te koop is maar wel via een Universiteitsbibliotheek te leen. (Dank Michel!)
In dit boek staat uitgebreid het muziekleven aan het Hof beschreven met alle concerten die werden gegeven en de aanwezige musici en wat ze verdienden. Ik had gehoopt dat er ook bv lijsten van genodigden in zou staan maar dat is helaas niet aanwezig. Eén ding is wel duidelijk, er werd veel gemusiceerd.
Wel kom ik veel namen tegen van componisten waarvan in Huize d’Arrest ook bladmuziek aanwezig was.
De volgende stap is om uit het boek de data vast te leggen van de concerten. Nu heb ik daar nog niet zoveel aan maar …. wie weet wat ik ooit nog in het archief van Weesp vind. Daar is in ieder geval een document opgemaakt n.a.v. Antje haar brief. Het is een verslag van een onderzoek wat gedaan is n.a.v. Antje haar brief en als reactie op de bezoeken aan het Hof staat dit:
“Dat het algemeen bekend is dat voormelden Heer Burgemeester D’Arrest vereerd was met de bijzondere achting van wijlen Z[ijne] D[oorluchtige] H[oogheid] den heer Prince Willem de Vijfde, en deze zo wij verneemen, laastelijk in 1775 ten huize van gemelden Heer Burgemeester heeft gedineerd doch dat wij de verdere opgegeven omstandigheden als minder bekend, onbeslist laten.”
Nu ben ik heel benieuwd of dit diner in 1775 voor of na de audiëntie was van 27 april 1775. En ook hoe men dat zo precies wist in 1830.
Ondertussen lees ik (zeer langzaam) door in het Frans over het muziekleven aan het Hof en luister ik naar muziek van Johann August Just, muziek die gespeeld werd aan het Hof en in Huize d’Arrest …..
Reacties
Aan het Hof genodigd — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>