Abraham Favro
Tijdens het onderzoek heb ik regelmatig het gevoel dat ik met een vlechtwerkje bezig ben met nog vele losse draden. Soms kan ik opeens een draadje onverwacht invlechten, zoals nu met Abraham Favro. In 2014, nog in het begin van het onderzoek, schreef ik over hem. Ik was zijn naam tegengekomen en vroeg mij af of hij een broer was van Magdalena Faverot, wiens naam ook regelmatig als Favro werd geschreven. Dat zou dan ook meteen verklaren waarom zij haar zoon de naam Abraham (d’Arrest) had gegeven.
Abraham Favro vaarde bij de VOC op het schip Osdorp in 1755 en dat maakte hem voor mij destijds, tot kandidaat om Christiaan mee te hebben genomen naar Nederland. Hij zou Christiaan dan aan zijn zus en zwager Abraham d’Arrest gegeven kunnen hebben, bij wie Christiaan 23 jaar in dienst was.
Wat weet ik eigenlijk al veel meer in drie jaar tijd. Toen ik destijds op zoek ging naar degene die Christiaan had weggegeven, waren alle brieven nog niet bekend van hem. Had ik veel minder kennis historische kennis en wist ik nog weinig over archieven.
Ik kon ook het handschrift in het scheepsboek niet lezen, daar had ik de hulp van Michel Doortmont voor nodig.
Door het scheepsboek werd duidelijk dat Abraham niet aan de Kust van Guinee was geweest en dus ook geen kleine jongen meegenomen heeft.
Ondertussen heb ik, mede door mijn bezoek aan Ghana, geleerd dat de stromingen rond de West kust van Ghana zo zijn, dat de VOC schepen er bijna nooit stopten. Dat zou hen een vertraging van vele weken hebben bezorgd.
Nu bleef nog altijd de vraag of deze Abraham Favro inderdaad familie was van Magdalena. Degene die mijn zoektocht volgen, weten wel dat ik hier niet echt genoegen mee neem en verder zoek…. en soms kan ik dat eigenlijk beter niet doen want er komen meer puzzels bij dan er opgelost worden..
Met een beetje zoeken vond ik dit in de krant:
Abraham Faverot en Dina Glans bijna in één zin met Magdalena d’Arrest, zuster van Abraham d’Arrest. Dat is al iets.
Volgende stap was om op zoek te gaan naar het huwelijk. Omdat tegenwoordig alle aktes in Amsterdam online in te zien zijn, had ik deze ook al snel:
Natuurlijk geeft deze ook weer vragen, waar is Marenburg? En is zijn moeder ook de moeder van Magdalena Faverot?
Bij mijn bezoek aan het Amsterdams Stadsarchief vond ik het de inboedelinventaris van Magdalena d’Arrest, weduwe van Willem Couderc. Voor mij was dat belangrijk omdat Christiaan bij haar in huis woonde in 1770.
Maar ik vond meer die dag.
Het is dus duidelijk dat mejuffrouw Dina Glans de weduwe is van Abraham Faverot en dat de heren bij haar op bezoek waren. Dit zijn precies de heren die op het laatste moment bij de aanpassingen van Magdalena haar testament waren. Waardoor er zelfs tijdens de begrafenis van haar gevochten werd in de kerk door burgemeester Abraham d’Arrest en Cornelis van Marken, ook burgemeester van Weesp maar ook de notaris en niet te vergeten de aankomend schoonvader van de nieuwe erfgenaam….. Pieter Guichet.
Dit laatste document probeer ik nog te begrijpen… mijn kennis over dit soort aktes is nog niet zo groot. Wetend hoeveel ik de afgelopen drie jaar geleerd heb, zal ik dit vast ook onder de knie krijgen. Voorouders kunnen je een stuk wijzer maken, in ieder geval de mijne doet dat absoluut.
Het is in ieder geval nu wel duidelijk dat de Abraham op het VOC schip “Osdorp” familie was van d’Arrest. Dat vanaf die kant de naam Abraham in de familie is gekomen.
Zo zie je maar weer dat een loshangend draadje in een vlechtwerk zomaar ineens ingevlochten kan worden.
Nog een klein psje. Als kind heb ik in Amsterdam gewoond op het Osdorpplein, nu weet ik waar die naam vandaan komt.
Met respect volg ik jou onderzoek.
Bewonderende groet,
er ontsnapt niemand aan je Annemiek
I don’t understand everything, but I would like to know the relationship between Abraham Faverot (Favro) and Madeleine Faverot who married Jean d’Arrest in Harlem on the 4 th of June 1702 ? In which case<, do you know their parents ?
Best Regards
Daniel THURET
Bonjour Daniël, I will email you everything I found and explain.
Annemieke