Als Getuige
Omdat er steeds meer digitaal beschikbaar komt, blijf ik Christiaan zijn naam regelmatig intoetsen op verschillende sites. Ik probeer het steeds in beide schrijfwijzes Vegt en Vecht.
Deze week was Open Archieven aan de beurt en jahoor, daar stond iets nieuws. Christiaan is de getuige bij de aangifte van de geboorte van Gijsbert de Kloet op 21 april 1811.
Het opvallende is natuurlijk dat er staat dat Christiaan 61 jaar is en daardoor 1750 als geboortejaar zou hebben en niet ongeveer 1743 waar al zijn brieven en de aantekeningen in de woonboeken naar wijzen. Zouden ze hem naar zijn leeftijd gevraagd hebben? Ook bij zijn huwelijk en overlijden kom je uit op 1750. Al eerder schreef ik over de zeven jaar verschil.
Eerst ben ik op de site van het Archief Vecht en Venen gaan kijken maar daar stond niet de bedoelde akte online. De volgende stap was Zoekakten en daar was de akte snel gevonden.
Als eerste kijk ik natuurlijk naar Christiaan zijn handtekening, weer een mooie deze keer met extra krullen! In de akte staat “Van der Vecht” maar hij tekent duidelijk “Vegt”.
Dit is de allereerste keer dat ik hem als getuige zie in een document.
Nu zou ik natuurlijk kunnen zeggen, dat is mooi en verder niets maar zo zit ik niet in elkaar, ik wil het naadje van de kous weten. Dus wie waren Cornelis de Kloet Wz en Pieternelletje van Wijk en waarom was Christiaan de getuige?
Ik weet zeker dat hij juli 1812 in Weesp was, een maand later raakte hij zijn banen Pluimgraaf en Lantaarnopsteker kwijt. De doop heb ik toegevoegd aan de tijdslijn, die zo aardig vol raakt.
De namen ben ik niet eerder tegengekomen, alhoewel… Na even speuren wordt weer duidelijk hoe klein Weesp destijds was. Hun dochter Petronella de Kloet, het zusje van Gijsbert waar Christiaan getuige bij is, huwt met Dirk de Bruijne. Hij is degene die door mijn betovergrootmoeder naar de grond wordt gewerkt en waar een veroordeling van komt. Ze woonden bij Christiaan jr in de Gasthuissteeg maar dit was allemaal veel later.
Zouden Christiaan en gezin de Kloet bij elkaar in de buurt gewoond hebben? Weesp had in die tijd veel stadsboerderijen met varkens vanwege de jeneverstokerijen. Dan zou misschien het beroep van veehouder daarbij horen.
Op zoek weer op de site van Archief Vecht en Venen en kom ik terecht in de woningboeken. Tot mijn verbazing woont de familie de Kloet naast de koopman Jan Peelen. Het is alleen jammer dat er geen adres bij staat…
Misschien heb ik geluk want Jan Peelen was eigenaar van een molen in Weesp en ik ken een huidige molenaar in Weesp, Christian Pfeiffer van Het Anker jenever. Ik ga het hem in ieder geval vragen. Leve twitter.
Christiaan vind ik echter niet op pagina’s van het woonboek, in de buurt van hen….
Zo zie je maar weer hoe soms een kleine vondst weer veel vragen oproept, maar ik ben reuze blij met de nieuwe handtekening, ik vind dat hij een mooi handschrift had!
Ik kom getuigen meestal in twee categorieën tegen:
* Bekenden of familie van de ouders, of
* mensen die beschikbaar waren op of rond het gemeentehuis, zoals veldwachters, klerken, gemeentesecretaris, etc.
Misschien valt een pluimgraaf onder de laatste categorie?
Dan had ik hem toch meer als getuige moeten zijn tegengekomen, denk ik…
Niet als hij die functie in 1812 kwijt raakte, want de burgerlijke stand werd pas in de loop van 1811 ingevoerd.
Daar heb je een goed punt. Ik hoop hem dan nog wel een keertje als getuige tegen te komen.