Amstel’s Oude Garde
Al eerder schreef ik over het illustere duo Christiaan en Catharina (Kaatje) Britting, kleinkinderen via Antje van Christiaan, vernoemd naar hun grootouders en bekend in Amsterdam als de Japaneesjes. Hoe bekend ze waren ontdek ik steeds meer. In verschillende kranten vond ik verslagen over het huwelijk van Christiaan in 1879 en dat moet toch wel iets geweest zijn.
“Door een paar duizend mannen en vrouwen werd het paar op den tocht naar het stadhuis haast koninklijke eer bewezen. Bij den ondertrouw had men Christiaan reeds in triomf rondgedragen, thans werden hij en zijne uitverkorene met luide toejuichingen begroet, want Christiaan is een der meest bekende personen in Amsterdam”.
Een van de getuige was Henri Louis Wiertz, sigarenmaker en 36 jaar oud.
Zou hij van het sigarenmerk “Amstel’s Oude Garde” geweest zijn? Ik kreeg een tip (dank! Lieve) dat Christiaan en Kaatje op reclame materiaal van het sigarenmerk staan. Nu weet ik niks over sigaren en hoe Christiaan en Kaatje voor meer omzet zouden hebben kunnen zorgen, maar het plaatje is mooi.
(In het document Straattypen vind je ook anderen die op de afbeelding staan. )
Nu maar eens op zoek of er nog meer materiaal is van Amstel’s Oude Garde. (Zou ook een goede naam zijn voor een biertje maar dat terzijde)
Als ik het jaartal van het huwelijk zou kunnen krijgen kan ik op zoek gaan de naam Henri Louis is namelijk een veel gebruikte in de familie Wiertz.
met vriendelijke groet Joop Wiertz
Het huwelijk was in
18491879 op 30 juli.Interessante materie! Mijn vader heet ook Henri Louis, net als zijn grootvader (geboren 1868) en overgrootvader (geboren 1843)die beide ook sigarenmaker waren, maar te jong om de gezochte Henri Louis te kunnen zijn. Deze moet in 1812/1813 zijn geboren, maar ik kan hem niet vinden in de stamboom die Joop Wiertz gemaakt heeft (nog bedankt, Joop!)
Er is hier een typefoutje gemaakt. Alles klopt prima. Het huwelijk was op 30 juli 1879. Christiaan Britting was 49 jaar. De overgrootvader van Petra Wiertz heette Henri Louis en is geboren in 1843 en was bij zijn eigen huwelijk in 18-12-1867 sigarenmaker (zo lees ik op een website). Op die site lees ook dat zijn vader (Wilhelmus Henricus Wiertz) inderdaad geboren is in 1812 en was achtereenvolgens meubelmaker, biljartmaker, kastenmaker, meubelmaker. Toen zijn zoon trouwde (1867) was hij biljartmaker.
De overgrootvader van Petra moet dus de getuige geweest zijn.
Pingback:Samenvatting | Hoe heette Christiaan?
De getuige bij het huwelijk van Christiaan Britting was niet mijn overgrootvader, maar mijn betovergrootvader Henri Louis Wiertz, inderdaad geboren in 1843 en 36 jaar oud op het moment dan het genoemde huwelijk in 1879.
De vader van deze Henri Louis Wiertz is ook niet Wilhelmus Henricus Wiertz, maar Vincent Wilhelm Henry Wiertz, geboren in 1810 te Amsterdam.
Inderdaad. Niet de overgrootvader van Petra Wiertz, maar de overgrootvader van Henri Louis. Ook bedankt voor de correctie op de naam van de vader.