Annetje van der Vecht
Deze kleindochter heeft altijd mijn aandacht getrokken. Ze is het enige kind van haar vader Christiaan jr. die de 20ste eeuw haalt, ze overlijdt ongehuwd in Bloemendaal. Nadat ik op de akte “Meerenburg” zag en begreep wat dat was, was mijn nieuwsgierigheid helemaal gewekt, maar nu lopen we op de zaken vooruit.
Laten we beginnen bij het begin, Annetje haar geboorte in juli 1835 te Weesp.
Haar vader geeft het beroep werkman op, kan duidelijk heel goed schrijven. Beide getuigen zijn werkzaam voor de stad, Jan Christoffel Vaanberg is stadsbode en Ernst Frederik Zeijdelaar, stadssecretariemedewerker.
Het gezin waar ze in geboren wordt, zit gecompliceerd in elkaar omdat en haar vader Christiaan jr en haar moeder Dirkje al eerder getrouwd waren.
Christiaan en Marretje de Jong:
Kaatje van der Vecht 1823 – 1864
Marretje van der Vecht 1825 – 1845
Dirkje en Cornelis Hoogeveen:
Dirk Cornelis Hoogeveen 1825 – 1885
Cornelia Catharina Hoogeveen 1827 – 1863
Christiaan jr en Dirkje:
Christina van der Vecht 1833 – 1859
Na Annetje krijgen haar ouders nog een zoon, Bessel die niet ouder werd dan één jaar. Via MyHeritage is het hele gezin te zien.
De volgende keer dat ik Annetje tegen kom in de archieven is bij de Volkstelling van 1847.
Haar moeder is net overleden en ze woont bij haar vader en zusje. Wanneer ik kijk naar meer informatie over Annetje, zie ik dit:
Ze is 14 jaar en naaister van beroep. Ik weet dat het niet uitzonderlijk was om in die tijd te werken wanneer je 14 jaar oud was, maar het is toch even anders om het zo te lezen.
Afgelopen week liep ik nog eens door de stamboom en zag dat ze een “record match” had. Nu heb ik geen abonnement dat ik ze kan inzien via MyHeritage maar ik krijg wel de informatie waar verder te kijken.
Wat zou Annetje doen in de Bevolkingsregisters van Tilburg? Ik word echt heel blij van alle online archieven, binnen een paar minuten had ik haar gevonden! Niet alleen een vermelding maar zelfs de scan van het archiefstuk staat online. (klik op de afbeelding om te vergroten)
Ze staat geregistreerd als dienstbode! In het document staat de woningcode GN499 en dat Annetje gekomen is uit Nederhorst den Berg in Oosterhout. Ze zal vast met een familie meegekomen zijn, maar met wie?
Frans Roelvink heeft mij daar uitsluitsel over gegeven. (Dank je wel voor al je hulp!) Op die zelfde woningcode staat de familie Mulder geregistreerd. (klik op de afbeelding om te vergroten)
Op dit document staat ze er nog niet bij maar even verder kijken en daar is ze! (klik op de afbeelding om te vergroten)
Annetje is dienstbode bij de familie Mulder in Oosterhout. Het hele gezin is afkomstig uit Nederhorst den Berg en dat was ook Annetje haar vorige woonplaats. Opeens realiseer ik mij dat haar vader met zijn eerste echtgenote Marretje in Nederhorst den Berg gewoond hebben. Ik heb zelfs nog een blog geschreven over hen en de Schout die Marretje hoogzwanger buiten de gemeente wilde zetten maar tot de orde is geroepen door de gouverneur. Zou Annetje zo bij hen terecht gekomen zijn? Mijn zoektocht gaat weer verder.
Op de site van de CBG ga ik op zoek naar de familie en vind meteen een advertentie die duidelijkheid schept.
Pieter Mulder was dus predikant. Op de site van de Historische Kring van Nederhorst den Berg vind ik een uitgave van hun blad uit 2005 met informatie over dominee Mulder en hun huisvesting. Ook staat er een oude ansichtkaart met het huis waar zij en dus ook Annetje woonden, voor hun vertrek naar Oosterhout.
Zou Annetje de was zo te drogen hebben gelegd op de walkant?
Het huis bestaat nog en is een Rijksmonument, binnenkort maar een keer gaan kijken.
Waarom de familie naar Oosterhout is vertrokken, ben ik nog niet achter. Bij Pieter Mulder staat geen beroep achter zijn naam en in zijn overlijdensakte van 15 september 1870 staat dat hij emeritus predikant is.
Na zijn overlijden vertrekt de familie naar Amsterdam, Annetje gaat met hen mee. Op de site van het Amsterdams Archief vind ik haar en kijk met open mond naar het adres waar ze nu woont.
Ja, op stand maar dat is niet alleen de reden waarom ik het wel drie keer nagekeken heb. In januari schreef ik een blog over Christiaan zijn achterkleindochter Catharina Johanna en deed ik ook onderzoek naar haar kinderen. Aan haar dochter Wilhelmina Apolonia Catharina Johanna Jonker heb ik niet veel aandacht geschonken maar vond ik meer informatie dan ik destijds heb opgeschreven, o.a. dit krantenbericht:
Zie je het adres? Keizersgracht 820! Ze hebben niet gelijktijdig in naastgelegen huizen gewoond! Bijzonder toch.
(“Korte beschrijving: Oorspronkelijk met 816 een klokgevel-vijfling; 822 best bewaard gebleven: 17de-eeuwse klokgevel met bloemversieringen langs inzwenkingen, gebogen topfronton, festoenen rond hijsbalk en boven ramen, twee oeil-de-boeuf’s, jaarlint; 818 geen jaarlint en ander fronton gekregen; 820 en 824 in de 19de eeuw gewijzigd in een lijstgevel.
Literatuur: H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 437“)
Ook vraag ik mij af of Annetje ooit haar volle neef en nicht Christiaan en Kaatje Britting, kinderen van haar tante Antje van der Vegt, is tegengekomen. Zij woonden in dezelfde tijd op 800 meter van haar vandaan….
Na de Keizersgracht komt ze terecht op de Prinsengracht, nog steeds bij dezelfde familie.
Nog steeds weet ik niet hoe de predikantsweduwe met haar gezin en bedienden op de Amsterdamse grachtengordel terecht is gekomen, wie weet wordt dat ooit duidelijk.
Johanna Christian Elisabeth Doppegieter overlijdt in 1884 en in 1888 is Annetje weer terug in haar geboorteplaats Weesp.
Ze wordt de nicht van de hoofdbewoner Christoffel Groen genoemd en dat kon ik niet meteen thuisbrengen terwijl ik eigenlijk steeds denk dat ik Christiaan zijn nazaten goed in mijn hoofd heb. Na even puzzelen was ik eruit! (klik op de afbeelding om te vergroten)
Christoffel was getrouwd met Annetje haar oudere halfzus Cornelia Catherina Hogeveen. Ze is weer terug bij familie en we komen bij het laatste gedeelte van Annetje haar leven. Het eindigt niet zoals ik het voor haar gehoopt heb….
Dit is Huis Meerenberg, beter bekend als Gesticht Meerenberg in Bloemendaal waar Annetje het laatste jaar van haar leven woonde. Op youtube zijn video’s te zien hoe het er nu uitziet, het schijnt er te spoken…
Haar hele leven heeft zij in dienst gestaan van anderen, nu heeft zij zorg nodig.
Ze kwam hier in 1902, gebracht door Willem Groen, zoon van haar halfzus. Ik heb het intake formulier gelezen wat hij heeft ingevuld over de status van Annetje haar ziekte. Ik kom nog meer te weten over Annetje. Ze kon lezen en schrijven en had een opleiding genoten tot dienstbode. Sinds twee jaar was zij ziek en werd ze driftig, daarvoor was er niets aan haar te merken. Er wordt respectvol over haar geschreven maar het is duidelijk dat ze niet langer thuis kan blijven. De dokter vult in dat het dementie door ouderdom is.
Zoals ik begon, Annetje overleed op 26 februari 1903, 67 jaar oud.
Stiekem hoop ik dat er een foto van haar is. Families die zo woonden op de Prinsen- en Keizersgracht lieten toch ook foto’s maken? Misschien is er wel een foto van hun dienstbode in een oud familiealbum……
Toen ik begon aan de reconstructie van haar leven kon ik niet bevroeden dat ik dit allemaal zou vinden!
(Behalve het patiëntendossier heb ik alles over Annetje online gevonden.)
UPDATE 19-05-2016:
De grootmoeder van Pieter Mulder heette Johanna van der Vegt. Omdat Annetje haar grootvader de eerste in de familie was met de achternaam Van der Vegt/Vecht kan het geen familie zijn, maar het is wel opvallend.
Weer een mooi verhaal ?
Dank je wel Chris 🙂
Prachtig om dat allemaal te vinden!
Heb je op Google Maps gezien hoe dicht ze bij de Duvelshoek woonde? Zouden ze contact hebben gehad is nu de vraag…
Wat is het toch bijzonder fijn dat er zo veel online gevonden kan worden. Weer zo’n prachtig verhaal om te lezen!
Wat heb je weer een mooie puzzel in elkaar gelegd, Annemieke.
Een opmerking: de was leg je niet in het gras om te drogen, maar in de eerste plaats om te bleken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bleekweide
Vraagjes: wie is Liesje (1830) in de volkstelling van 1847; is zij er een van Marretje of Dirkje?
En waar is Christina (1833) gebleven?
Liesje is verkeerd overgenomen, dat is Chrisje. Zij overlijdt in 1859.
De jaartallen verschillen soms, dat was bij Christiaan ook. Daar heb ik zelfs een heel blog over geschreven.
Dank voor je compliment! Er is nog een puzzelstukje, waar kwam het inkomen van de familie Mulder – Doppegieter vandaan? Misschien komt daar nog eens antwoord op..
Heel goed weer!
Een van mijn voorvaders overlijdt in 1854 ook ‘in ’t huis genaamd Meerenberg”.
Zijn naam was Hendrik Hanekroot uit Amsterdam (nr. 46 in mijn kwartierstaat). Ik dacht nog dat hij op ‘vakantie’ was overleden…
Waar heb je het intake-formulier gelezen?
De patiëntendossiers liggen in het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Dat is op dinsdag en donderdag open.
Met heel veel interesse het verhaal in de Volkkrant gelezen. Mijn oma heette Gerritdina Van der Vegt(geb. In Dalfsen, 1876 en overleden in 1958 in Haarlem. Ik wil heel graag uitzoeken of er verwantschap is met Christiaan.
Ik heb even voor u gezocht en helaas, geen verwantschap met Christiaan. Uw Van der Vegt familie komt van de Overijsselse Vecht. Uw stamboom staat hier:
http://www.van-der-vegt.nl/genealogie/rk1/rk1-0002.htm#BM862
Hartelijke groet!
Annemieke