Bezoek aan Kasteel Amerongen
Op 25 mei was de “Dag van het Kasteel”, 70 kastelen en buitenplaatsen waren geopend voor publiek. Het was mooi weer en ook ik ben een kasteel gaan bezoeken. De keuze viel op Kasteel Amerongen vanwege de nabije ligging en de bijbehorende tuin.
Wanneer je binnen bent, voelt het alsof het nog bewoond is. Er hangen enorm veel schilderijen en tijdens het lopen door de kamers en gangen kwam ik schilderijen tegen die mij lieten denken aan Christiaan zijn tijd. Boven de haard hing een kopie van een schilderij wat ik ken van o.a. boekomslagen.
Stadhouder Willem V hangt zeer groot boven een kast. Op zulke momenten ben ik enorm blij met de moderne technologieën. De vraag waarom Willem V zo’n prominente plaats in het kasteel heeft, was snel te vinden in Wikipedia, via mijn mobiel:
“Wanneer in 1795 de Fransen de Nederlanden binnenvallen vertrekken de Oranje gezinde mannelijke leden van de familie samen met Willem V naar Engeland. Zij worden spoedig gevolgd door de vrouwelijke gezinsleden.”
Nu was ik natuurlijk extra geïnteresseerd in de geschiedenis van dit kasteel en haar bewoners.
Terwijl ik door een hal liep viel mijn oog op twee schilderijen, hangend onder onder elkaar bij een deurstijl.
Een Afrikaanse page! en duidelijk een ander lid van het personeel. Via een allervriendelijkste gids werd ik in contact gebracht met de conservator van het kasteel, Lodewijk Gerretsen. (dank je wel voor al je hulp!) Hij vertelde dat bekend is wie de geschilderde huishoudster is maar dat er niets bekend is over het schilderij met de page.
Geen naam, geen schilder en geen datum.
We hebben onze gegevens uitgewisseld en ik heb van hem een mooie foto van het schilderij ontvangen met toestemming om het te publiceren. Ondertussen ben ik maar eens begonnen om door het doopregister van Amerongen te bladeren of er misschien net zo’n aantekening in staat als bij Christiaan.
Wie is hij? Bij wie hoorde hij? Wanneer leefde hij? Hoe kwam hij in Nederland?
Zou hij Christiaan ontmoet hebben?
Steeds meer word ik er van bewust dat er meer Afrikaanse pages waren dan ik ooit had kunnen vermoeden. Ik hoop dat iedereen die het verhaal van Christiaan volgt, extra oplet wanneer ze in een kasteel, buitenhuis of museum zijn. Alle vondsten van afbeeldingen met pages zijn zeer welkom!
Een bezoek aan Kasteel Amerongen beveel ik van harte aan. U waant zich even terug in oude tijden!
Zie ook onderstaand filmpje.
Bijzonder dat er niets bekend is over schilder en geschilderde. Past helemaal in je zoektocht, al is de kans niet groot dat we het hier over opa hebben.
Ik neem aan dat men ook aan de achterzijde van het schilderij gekeken zal hebben en misschien zelfs de lijst verwijderd heeft.
Ja, de foto die ik gekregen heb, is toen het schilderij uit de lijst was.
Schitterend en wat zag hij er mooi uit. maar pas op voor de politiek-correcte types. Die nemen hier zeker aanstoot aan.
Dank u wel voor uw reactie.
Ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt met “pas op voor de politiek-correcte types.”
Mijn blog is een verslag van mijn zoektocht naar het vergeten levensverhaal van mijn voorvader:
https://www.hoeheettechristiaan.nl/de-zoektocht/
Er schijnt ook een schilderij van hem te kunnen zijn, vandaar ook de aandacht voor dit schilderij.
Met vriendelijke groet!
Annemieke