HomeHet verhaalBij de Bedèling

Reacties

Bij de Bedèling — 7 reacties

  1. Ja, lastig, ik ben ook een leek. Het boek is afkomstig van de kerk. Of begrijp ik het niet goed. De kerk hielp vroeger toch de minder bedeelden. Misschien moest eerst de mis worden bijgewoond en werd daarna hulp geboden. De kerk verspreid graag zijn boodschap en wil zijn gemeente graag uitbreiden.Ik zie inderdaad brood, turf, zoveel el voor linnen en bedragen in Florijn staan. Maar, de ware betekenis?

  2. Simpel gegeven. Voor bedeling door de hervormde diaconie moest men als lidmaat ingeschreven staan in de betreffende kerkelijke gemeente en zich een goed Christen betonen door naar de diensten te komen en deel te nemen aan het avondmaal. Daar mocht men in ieder geval niet van uitgesloten zijn. Niets van doen met zieltjes winnen en van “mis” is hier ook geen sprake.

  3. Dank je Michel voor je reactie. Ik heb mij niet gerealiseerd dat juist het Avondmaal telde om je als goed Christen te tonen. Ik had alleen de bezoeken aan de zondagsdienst verwacht maar met de betekenis van het Avondmaal is dit geheel te begrijpen.

  4. Pingback:Samenvatting | Hoe heette Christiaan?

  5. Pingback:Pluimgraaf II | Hoe heette Christiaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>