HomeFamilieCatharina van der Vegt

Reacties

Catharina van der Vegt — 7 reacties

 1. De vertaling van de brief kan zijn als volgt:
  “In het jaar achtienhonderd en dertien, op de negende dag van de maand Maart, zijn voor ons verschenen, wij, adjunct van de burgmeester en officier van de burgerlijke stand van de gemeente Weesp, Kanton Weesp, Arrondissement van Amsterdam in het Departement van de Zuiderzee, Chrisiaan van der Vegt, werkman, en Johannes Leonardes van Toornburg vrienden van de hierna vernoemde overledene, die ons hebben verklaard dat op de zevende dag van deze maand om acht uur in de avond is overlenden Catharina van der Vegt hebbende de leeftijd van drieëndertig jaren wonende en geboren in Weesp in het Departement van de Zuiderzee, en de comparanten hebben ondertekend deze acte samen met ons na dat deze aan hun is gelezen.”

  • Ter correctie:
   “[…]Christiaan van der Vegt, werkman, BROER, en Johannes Leonardes van Toornburg vriend van de hierna vernoemde overledene[…]”

   Christiaan was dus de broer van Catharina, Leonardus was een vriend.

 2. Pingback:Landing Koning Willem I | Hoe heette Christiaan?

 3. Pingback:Franse Tijd (1795 – 1813) | Hoe heette Christiaan?

 4. In zijn blog over gemengde huwelijken vraagt Michel Doortmont zich af of Johannes Leonardus van Toornburg dé vriend van Catharina is. Dit zou romantisch zijn, maar het antwoord is ‘nee’.

  Hij was werkman, getrouwd, ongeveer 20 jaar ouder dan Catharina en woonde met zijn vrouw in Weesp. Hun kinderen zijn geboren tussen 1793 en 1801. Misschien waren ze buren of paste Catharina op de kinderen? Hij woonde in 1816 in de Pieter Jacobsstraat 92 in Weesp (zie https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=236&miadt=236&miaet=54&micode=39-378&minr=2643251&miview=ldt pagina 390-391). Oorspronkelijk kwam hij uit Delft, hij trouwde in Amsterdam met een Weesper mop en overleed in 1826 in Weesp. Zijn echtgenote Teuntje Pruijs overleed in 1837, zie de aktes in wiewaswie.

  Van Toornburg stond niet onwelwillend tegenover mensen die ‘anders’ waren. In 1816 getuigt hij voor de rechtbank dat hij meermaals op de verjaardag is geweest van een mennonietenvrouw, die door haar late doop haar geboortedatum niet kan bewijzen.

  En: via wiewaswie is te vinden dat ene Johannes Leonardus van Toornburg als jongmatroos met de VOC naar Java ging. Was dit dezelfde persoon? In 1787 trouwt een man met dezelfde naam in Delft, ze krijgen en kind en zijn daarna niet meer gevonden in de archieven. Was dit ook dezelfde man?
  Zie: http://www.degoedenaam.nl/vantoorenenburg.html en het parenteel van de bewuste heren via: http://www.degoedenaam.nl/aldfaeroutput/Toorenenburg.htm#p979504678

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>