Catharina van der Vegt
Dacht ik verleden maand nog dat Christina de eerstgeborene van Kaatje en Christiaan was, nu weet ik beter. Bijna 9 maanden na hun huwelijk werd Catharina geboren en gedoopt op 27 januari 1780.
De vondst is dankzij Jack van der Vegt (nee, geen familie) die druk is om de stamboom verder uit te werken met alle nazaten. Hij vond een Franstalig overlijdingsbericht (Een vertaling is zeer welkom!) via GenVer van Catharina en zo konden we haar doopbericht terug vinden. Achter Christiaan zijn handtekening staat “junuor”. Heeft hij dit niet zelf aangegeven? Zijn zoon Christiaan zijn handschrift is niet duidelijk op andere documenten. Als getuige staat er Johannes Leonardus van Toornburg, wie was hij?
Update: Er staat “Christiaan van der Vegt, broer van de overledene.” Vandaar dus ook junior.
De vertaling van de brief kan zijn als volgt:
“In het jaar achtienhonderd en dertien, op de negende dag van de maand Maart, zijn voor ons verschenen, wij, adjunct van de burgmeester en officier van de burgerlijke stand van de gemeente Weesp, Kanton Weesp, Arrondissement van Amsterdam in het Departement van de Zuiderzee, Chrisiaan van der Vegt, werkman, en Johannes Leonardes van Toornburg vrienden van de hierna vernoemde overledene, die ons hebben verklaard dat op de zevende dag van deze maand om acht uur in de avond is overlenden Catharina van der Vegt hebbende de leeftijd van drieëndertig jaren wonende en geboren in Weesp in het Departement van de Zuiderzee, en de comparanten hebben ondertekend deze acte samen met ons na dat deze aan hun is gelezen.”
Ter correctie:
“[…]Christiaan van der Vegt, werkman, BROER, en Johannes Leonardes van Toornburg vriend van de hierna vernoemde overledene[…]”
Christiaan was dus de broer van Catharina, Leonardus was een vriend.
Dank je wel Jurian!
Nu is de vraag Waar was Christiaan sr?
Pingback:Landing Koning Willem I | Hoe heette Christiaan?
Pingback:Franse Tijd (1795 – 1813) | Hoe heette Christiaan?
In zijn blog over gemengde huwelijken vraagt Michel Doortmont zich af of Johannes Leonardus van Toornburg dé vriend van Catharina is. Dit zou romantisch zijn, maar het antwoord is ‘nee’.
Hij was werkman, getrouwd, ongeveer 20 jaar ouder dan Catharina en woonde met zijn vrouw in Weesp. Hun kinderen zijn geboren tussen 1793 en 1801. Misschien waren ze buren of paste Catharina op de kinderen? Hij woonde in 1816 in de Pieter Jacobsstraat 92 in Weesp (zie https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=236&miadt=236&miaet=54&micode=39-378&minr=2643251&miview=ldt pagina 390-391). Oorspronkelijk kwam hij uit Delft, hij trouwde in Amsterdam met een Weesper mop en overleed in 1826 in Weesp. Zijn echtgenote Teuntje Pruijs overleed in 1837, zie de aktes in wiewaswie.
Van Toornburg stond niet onwelwillend tegenover mensen die ‘anders’ waren. In 1816 getuigt hij voor de rechtbank dat hij meermaals op de verjaardag is geweest van een mennonietenvrouw, die door haar late doop haar geboortedatum niet kan bewijzen.
En: via wiewaswie is te vinden dat ene Johannes Leonardus van Toornburg als jongmatroos met de VOC naar Java ging. Was dit dezelfde persoon? In 1787 trouwt een man met dezelfde naam in Delft, ze krijgen en kind en zijn daarna niet meer gevonden in de archieven. Was dit ook dezelfde man?
Zie: http://www.degoedenaam.nl/vantoorenenburg.html en het parenteel van de bewuste heren via: http://www.degoedenaam.nl/aldfaeroutput/Toorenenburg.htm#p979504678
Zoals gewoonlijk roept elk antwoord weer vele vragen op.
Catharina was ook dienstbode, misschien dat zij en Van Toornberg elkaar zo kenden…