Christiaan en Obligaties WIC
Soms moet ik erg mijn best doen om mijn 21ste eeuwse bril af te doen en te kijken naar gebeurtenissen in de 18e eeuw en dat is ook nu het geval. Slavernij en slavenhandel is plots wel heel dichtbij.
Afgelopen dagen blader ik weer digitaal door het testament van Abraham D’Arrest jr en de bijbehorende boedelinventarislijst. Ik kijk nu vooral naar de effecten en obligaties die hij bezat.
Tussen alle bezittingen zie ik ook dit staan:
fl 30.000 aan actien West-Indische Compagnie. Ze investeerden dus in slavernij en slavenhandel…. en dat terwijl Christiaan bij hen werkte en woonde.
Het bedrag heb ik omgerekend naar deze tijd en het is veel geld..
Volgens de omrekensite van Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is fl. 30.000 in 1775 gelijk aan € 286 643.90 in 2013.
Ik weet niet wanneer ze de actien gekocht hebben, misschien kan ik dat ooit vinden in een archief. Is er een lijst van mensen die zich in hadden geschreven voor de uitgifte. Ze waren in ieder geval aanwezig voor 1780, er staat een aantekening dat vanaf dat jaar er niets meer was uitgekeerd.
Ook weet ik wanneer ze verkocht werden en wat ze hebben opgeleverd.
Ze zijn in februari 1793 verkocht aan de Generaliteit voor fl 5.490,-. (In 1792 was de W.I.C. opgeheven.)
Dit is nog niet alles, ook is er geïnvesteerd in plantages in Suriname, al in 1757.
“Drie obligatien ten Lasten van eenigen Planters in de colonie van Surinamen, en gonegotieen ter comptoire van wijlen Willem Gideon Deutz,”
Wanneer ik digitaal op zoek ga naar hem, vind ik op Wikipedia een uitgebreid verhaal en ook de uitleg over de “obligatien”.
“In 1753 gaf hij, als hoofd van het handelshuis Deutz, een West-Indische plantagelening van een miljoen gulden uit. Waarschijnlijk heeft J.J. Mauricius nog tijdens zijn gouverneurschap in Suriname dan wel tijdens zijn verblijf in de Republiek in 1751 Deutz aangespoord krediet aan de planters te verschaffen. Amsterdam stortte 30.000 gulden in het fonds. Het krediet groeide tot vier miljoen aan en stelde de planters in staat van schuldeiser te veranderen“. (Bron: Wikipedia)
Het huis waar Willem Gideon Deutz woonde aan de Herengracht in Amsterdam is nu het museum Willet-Holthuysen.
“Het is een voor het publiek geopend grachtenpand, met volledig ingerichte stijlkamers. Zo geeft het museum een beeld van het leven in een chic pand aan de Amsterdamse grachtengordel in de 18e en 19e eeuw.”
Ik ga daar maar eens kijken binnenkort, misschien krijg ik dan een idee hoe het was in Huize D’Arrest.
Dit was niet alles, ik kwam nog meer investeringen in Suriname tegen
Ik probeer te begrijpen hoe het kan, zelf een Afrikaanse bediende in huis hebben en geld verdienen aan slavernij en slavenhandel. Het roept veel vragen op.
Zouden ze het verband niet hebben gezien of niet hebben willen zien? Er is een hele grote kans dat Christiaan als kind vervoerd is door de West Indische Compagnie….
Op de site van Mapping Slavery kan ook Huize D’Arrest op de Nieuwstad in Weesp worden toegevoegd…….
Alle stukken met de Effecten staan op de Google Drive en zijn HIER in te zien.
Hallo Catharina,
de obligaties van Deutz zijn in 1866 ingetrokken tegen betaling van 26 gulden.
Kan ik misschien een foto/kopie bekomen van de plantage/Deutz stukken?
Dit ivm onderzoek naar Plantage leningen (UvA).
degeus1@hotmail.com
Met vriendelijke groet,
Dennis Geusebroek
Heiloo
Je hebt mail.
Annemieke