HomeHet verhaalChristiaan zijn woorden

Reacties

Christiaan zijn woorden — 8 reacties

  • Annemieke,
   Leuk dat je dit hebt gevonden.
   Ik denk dat je het origineel kunt vinden bij het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.
   Of anders kan men je daar wel vertellen waar dergelijke stukken zijn te vinden.
   Succes met je interessante onderzoek.

 1. Ambtshalve brieven aan de koning kun je vinden in het archief van het Kabinet des Konings, dat bevindt zich in het Nationaal Archief in Den Haag. Wie weet is er zelfs een Koninklijk Besluit te vinden. Antwoorden op dit soort zaken zou ik verwachten in de inkomende brieven van de correspondentie van de gemeente, dus daar zou ik zeker ook even zoeken.

  • Beste Yvette,
   Na 1840 liggen deze stukken inderdaad in KvK, maar ervóór bij de Staatssecretarie. Willem I regeerde zo’n beetje bij KB en er is zelfs een aparte sectie indices voor verzoekschriften. De dossiers zelf zitten echter in het algemene verbaalarchief, wat voor Staatsecretarie in deze vroege periode tientallen dossiers per dag kan betekenen. Willem I was nogal een druk baasje als bestuurder. Daarbij is het verbaalsysteem niet vlekkeloos ingericht. In principe zouden de stukken op datum van “gezien” (exhibitum) gerangschikt moeten zijn, maar dat is niet altijd het geval. Ook niet als dat wel zo in de agenda staat. Bovendien wilde men bij een herhaald verzoek nog wel eens een dossier lichten en bij het nieuwe verzoek opbergen, zonder daarvan dan aantekening te maken in de (oorspronkelijke) agenda. In het onderhavige geval zijn bijna alle stukken inmiddels boven water, behalve de dossiers uit de Staatssecretarie. Annemieke heeft daar al wel naar gekeken, maar ze nog niet gevonden. Dit ondanks dat we exhibitumdatum(s) en nummer(s) kennen en de vermeldingen in index en agenda er ook zijn. Ik ga binnenkort zelf kijken of ze te vinden zijn. Een KB zal er niet zijn vermoedelijk, omdat de zaak twee maal naar Weesp is doorgeleid. Wel moeten er twee brieven zijn waarin de uitslag van het onderzoek en reactie van Weesp aan Christiaan gemeld worden. Daarnaast is het interessant om te weten of de Koning iets doet met de referenties aan hofdienst door Christiaan en zijn persoonlijke relatie met de jong Willem.
   Groet,
   Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>