HomeHet verhaalChristiaan’s Advertenties

Reacties

Christiaan’s Advertenties — 4 reacties

  1. Interessante informatie uit 1785 en 1812. In beide gevallen is de stad verkoper en zouden de opbrengsten in de rekeningen van de stad te vinden moeten zijn. De advertentie is bovendien interessant, omdat bij de inlijving van Nederland in het Franse Keizerrijk de stedelijke zwanendrift in 1811 is afgeschaft. Dat was de reden dat Christiaan zijn betrekking als pluimgraaf verloor. Blijkbaar beheert men meer dan een jaar later nog steeds een zwanendrift, waarvoor de stadsbaas Cornelis van Eezen verantwoordelijk is. Althans, hij moet de verkoop van zwanen regelen. Bovendien staat er dat het om de verkoop van “enige … zwanen” gaat. Het betreft dus zeker niet de opheffing van de zwanendrift. Wellicht dat de notulen van het stadsbestuur van 1811 en 1812 hier uitsluitsel kunnen geven?

  2. Nog een advertentie in “De Amsterdamse Courant” van 07-02-1792:
    Uit de hand te Koop binnen de Stad Weesp: Een party van 50 à 60 ZWAANEN; die genegen is dezelve, het zy in een party of een gedeelte daarvan, te Koopen; adresferen zich binnen den tyd van veertien dagen, aan CORNELIS VAN DEN EEREN, binnen de gemelde Stad woonagtig.

    1792, toen was Chrisitaan dus al pluimgraaf… en toch moest men zich melden bij Cornelis van den Eeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>