Christiaans Voorganger
Wanneer ik vertel over Christiaan zijn aanwezigheid in Weesp krijg ik vaak de opmerking dat hij wel heel opvallend geweest moet zijn in het stadje toen hij daar aankwam in 1765.
Of dat echt zo is, weet ik niet. Hij was in ieder geval niet de eerste jongeman afkomstig van de Kust van Guinee die terecht kwam in Weesp. Al eerder schreef ik over Abraham Johannes die voor zijn doop Accra Doura (twee Afrikaanse steden) genoemd werd.
Hij werd in 1754 in dezelfde kerk als Christiaan gedoopt, de Grote of Laurenskerk.

Grote of Laurenskerk Weesp
Kon ik over Christiaan zijn doop niets terugvinden in het kerkenraadsboek, Abraham Johannes zijn doop staat zeer uitgebreid beschreven. Het originele boek is zoekgeraakt maar gelukkig waren er nog wel slecht leesbare fotokopieën aanwezig.
(Lieve en Michel hebben de tekst volledig uitgeschreven. Het is HIER geheel te lezen.)
UPDATE 16-05-2023:
Het origineel is gevonden en door Amsterdams stadsarchief gedigitaliseerd!
https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/50000.GAW043-01/1.1.1.1.3/start/160/limit/10/highlight/9
Na zijn doop kreeg ook Accra Doura een andere naam en het lijkt erop dat hij die zelf uitgekozen heeft: “heeft zijn doop zijn voortgang gehadt en is hij in den presentie van eene groote schaer van menschen op heden Zond[ag] den 24 Februaris gedoopt, en genoemt op zijne begeerte Abraham Johannes.”
Waarom deze namen? De predikant van wie hij christelijk onderwijs heeft gekregen was Ds. Johannes van Wena. Zou daar Johannes van gekomen zijn? Wat nog wel een saillant detail is, Johannes van Wena was de schoonvader van Abraham D’Arrest bij wie Christiaan 10 jaar later in huis kwam. Zou Ds. van Wena Christiaan ook catechisatie gegeven hebben? En nog een grotere vraag, zou Christiaan ook zelf zijn namen, dus ook mijn achternaam, hebben gekozen?
Bij Abraham Johannes vind ik nergens een achternaam in de documenten.
Christiaan en Kaatje huwden anderhalf jaar na Christiaan zijn doop, Abraham Johannes en zijn Aaltje trouwden in oktober 1757, drie jaar na de doop van de bruidegom. Het levert ook documenten op waardoor ik weer meer te weten kom over hem.
“Jongeman van Delmina”
Zou dat zo opgeschreven zijn omdat Huibert van Rijk hem daar op de markt gekocht heeft?
“het zoude mogen aengaan dat de / Neger Accra Doura, denwelken ik ondergescheve in den jaere 1742 heb gekocht op del Mina” (Volledige tekst HIER)
Elke keer blijf ik het weer bijzonder vinden wanneer ik een zelf opgeschreven naam zie. Ook deze keer.
Hij kon dus schrijven en zijn echtgenote Aaltje Eggers niet, zij zet een kruisje.
Twintig later vindt er dus weer in dezelfde kerk een huwelijk plaats tussen een jongedame uit Weesp en een jongeman van de Kust van Guinee.
Rond het huwelijk moet Aaltje zwanger zijn geworden, op 11 mei wordt Abraham Johannes jr gedoopt.
Liefst had ik nu geschreven dat Aaltje en Abraham Johannes nog lang en gelukkig leefden… maar zo is het niet gegaan.
Het eerste wat plaatsvindt, op 11 november 1757, nog geen twee maanden na zijn huwelijk en Aaltje ongeveer 3 maanden zwanger, overlijdt Abraham Johannes. Het is aangegeven door Abraham Schouten, is dit de Abraham waar hij zichzelf naar vernoemd heeft?
Weduwe Aaltje haar leed is nog niet voorbij, op 26 mei wordt Abraham Johannes jr zijn overlijden aangegeven. Binnen 9 maanden van haar huwelijk is haar echtgenoot en net geboren zoon overleden en is ze weer alleen.
Ik weet meer over haar. Ze krijgt nog een kind zonder vader, hertrouwt, krijgt kinderen, wordt weer weduwe en hertrouwt nogmaals. Haar tweede echtgenoot was familie van Christiaan zijn Kaatje en wie weet zijn ze elkaar later wel eens tegengekomen. Zou ze dan nog wel eens gedacht hebben aan Christiaan zijn voorganger in Weesp, Abraham Johannes afkomstig uit Delmina?
Door Abraham Johannes / Accra Doura zal men in Weesp toch niet helemaal vreemd hebben opgekeken toen Christiaan, die toen nog Presto werd genoemd, bediende werd bij de Burgemeester, denk ik zo.
Wat ik heel bijzonder vind is dat Abraham en Christiaan elkaar dan wel niet in Weesp ontmoet hebben maar…. er is een hele grote kans dat ze elkaar in Elmina wel hebben gekend.
Beste,
Ik ben bezig met mijn stamboom en moet wel eens wat zijwegen inslaan om eea te verifieren.
Aangezien men het vroeger met spelling en namen niet altijd even nauw nam en soms fonetisch schreven, ben ik met ruim denken al ver gekomen.
Op zoek naar de geboortegegevens van de echtgenote Anna Christiaans van mijn voorvader Jan Poortman uit Groningen, bleek dat zij ook als Anna Christina Louwerens te boek staat.
Daar liep ik weer even tegen een muur totdat ik ontdekte dat de achternaam van haar vader in diverse aktes anders werd geschreven oa Louwrens, Laurensz etc en als laatste Laurents, met de toevoeging van DelMina. Dat laatste zei mij niets en ik ging googlen met Christiaan delmina.
Tot mijn verbazing kwam ik op jullie pagina en las over ene Christiaan met een relatie met het woord DelMina, nog mooier is dat hij vlgs jullie werd gedoopt in de Laurenskerk. Een en ander samengevoegd; Christiaan Laurens van Del Mina? Mensen werden vroeger vaak genoemd naar hun afkomst dus waarom niet naar een doopkerk?
Bij Anna verdween tenslotte haar complete achternaam en werd deze door haar doopnaam/voornaam vader vervangen.
Misschien hebben jullie er wat aan en kunnen jullie mij iets vertellen over wat DelMina is?
Met vriendelijke groet,
Martijn Poortman
Dank voor uw reactie! Ik kan u verder helpen en heb een email gestuurd.
Annemieke