HomeChristiaanChristiaans zwager Jan

Reacties

Christiaans zwager Jan — 9 reacties

  1. Misschien nog enkele kleine aanvullingen…

    De reden waarom Jan verdween:
    Voor Jan “verdween” had hij geruime tijd gediend als meesterknecht in de branderij van de Heer Peelen in Weesp. Hij is deze job kwijtgeraakt. Nadien kon hij geen werk meer vinden en heeft daarom zijn kinderen verlaten.
    Dit wordt verklaard door vier getuigen:
    * Gerrit Minderop, brugman, wondende in de Cabeljauwsteeg
    * Kaspar Kilian, smitsknegt, wonende op de Agtergragt
    * Jan Lambert, smitsknegt, wonende op de Heerengragt
    * Frederik Willem Ritz, metzelaarsknegt, wonende in de Middelstraat in Weesp.
    Wanneer zoon Marten in 1815 trouwt in Weesp, heeft hij al ruim 20 jaar niets meer van zijn vader vernomen. Marten weet niet waar zijn vader zich ophoudt en of hij nog leeft.
    Zie huwelijksbijlagen:
    https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939L-QV9B-42?i=668&cc=2020117

    Uit de huwelijksbijlagen van Cornelis de Bas blijkt dat hij in Doesburg woonde in 1814. Daar heeft hij in 1814 meegedaan aan de loting voor de Nationale Militie.
    https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-P71H-P?i=2496&cc=2020117

  2. En nog een spannende aanvulling…

    Marten de Bas vocht mee in het leger van Napoleon!!!: 14 de regiment Kurassiers, stamboeknummer 522.
    Kurassiers waren zwaar bewapende cavalleriesoldaten te paard die een borstharnas (kuras) droegen.

    Blijkbaar was het 14de regiment Kurassiers bij in de Slag bij Berizina waar zeer veel soldaten van het Grande Armee gesneuveld zijn! Het 14de reg. Kurassiers hebben daar samen met de 123ste en 124ste regimenten van de Infanterie een deel van het Grande Armee kunnen redden.
    Mogelijk was Marten de Bas dus ook hierbij aanwezig.

    De stamboeken worden bewaard in Vincennes, bij Parijs.

  3. Paar observaties: Jan de Bas verdwijnt uit Weesp, met achterlating van zijn kinderen. Liet hij helemaal geen bericht achter? Dat de burgemeesters niet wisten waar hij was hoeft natuurlijk niet zoveel te zeggen. Wellicht had hij zijn zus Kaatje wel ingelicht, maar hield die de kaken op elkaar, om zo de onderstand van de diaconie in opdracht van de burgemeesters veilig te stellen.

    Wat opvalt is dat Jan meesterknecht was in de jenever in Weesp, maar aanmonstert als cadet bij de marine. Dat is een relatief hoge functie (opleidingspositie voor officier) die een zekere mate van opleiding suggereert, maar ook werkervaring met leidinggevende capaciteiten én toch enige verwantschap met de zeevaart zou je denken. Jan de Bas is immers niet meer de jongste als hij in dienst treedt. Of was de marine zo desperaat om leidinggevend personeel te krijgen dat ze de standaard verlaagd hadden?A

    In het stuk van de burgemeesters waarin zij schrijven ontdekt te hebben dat Jan in dienst is aan boord van De Waakzaamheid schrijven zij ook dat er sprake is van een “maandceduul” (salarisbrief) for zeven maanden. Dus blijkbaar is hij aangenomen op een tijdelijk contract van zeven maanden. Voor de betaling wordt gebruik gemaakt van een zekere “Van Engelen te Amsterdam” als borg. Is dit een persoonlijke relatie van Jan is of een professionele “bemiddelaar” die tegen betaling als borg optrad voor marinepersoneel en anderen. Het stuk tekst over De Waakzaamheid is zo gedetailleerd dat het doet vermoeden dat Jan toch eerst aan boord van dit schip gemonsterd is (althans administratief), voordat hij op de Castor terecht kwam. Maar het stamboek bevestigt dit niet. Reden voor nader onderzoek en nog nauwkeuriger reconstructie van de tijdlijn. Ook lijkt het de moeite waard om te onderzoeken of er correspondentie bewaard gebleven is tussen burgemeesters en marine.

  4. Hallo Annemieke,

    Bedankt voor deze tip.
    Heb genoten van dit boeiende verhaal over Jan de Bas (KwSt.36).
    Het is tevens een toevoeging aan mijn verleden, bedankt.
    Ben pas een jaartje bezig
    Blijf het graag volgen.

    mvrgrv.Peter Bak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>