HomeVerhaal VertellenCornelis bij de Militie

Reacties

Cornelis bij de Militie — 5 reacties

 1. Wat een zoektocht en wat een resultaat .
  Ik kan me voorstellen dat je geluidloos hebt gejuicht .
  Gefeliciteerd , je kunt je nu een voorstelling maken van je voorouder.
  Knappe vent !
  Jeannette

 2. Wat leuk dat dit allemaal te vinden is. Ik heb ook een paar ‘dienende’ familieleden in het midden van de 19e eeuw. Werk aan de winkel!
  Dank voor de uitgezette sporen.

 3. Beste Annemieke, de afbeelding is niet die van de Nationale Militie, maar van het Algemeen Depot der Landmacht, oftewel troepen bestemd voor Oost-Indië. Deze afbeelding komt uit het boek van Teupken uit 1823, en toen waren de uniformen van de Militie al afgeschaft en werden alle infanteristen in hetzelfde uniform gekleed. Het Militie-uniform was een donkerblauwe rok met witte panden, oranje kraag, manschetten en paspellering. Knopen van witmetaal met het bataljonsnummer. Grijze pantalon, zwarte (later grijze) slopkousen, ’s zomer pantalon en slopkousen van wit linnen. Brits model sjako pre 1812, de zgn. “stovepipe”, met witmetalen (blikken) plaat met de tekst “Voor Koning en Vaderland” in een krans van zonnestralen, daarboven een oranje leren kokarde met kleine uniformknoop en een witte wollen pompn (rood of groen voor de flankcompagnieën). Afbeeldingen ervan zijn er genoeg te vinden op bv. de site van het Nationaal Militair Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>