De bodes Vaarberg
Soms brengt de speurtocht onverwachte verrassingen en komt het verleden in het heden terecht.
Op het schilderij in Weesp met de burgemeesters die steeds Christiaan zijn verzoeken afwezen, staan ook vader en zoon Vaarberg, de stadsbodes van Weesp. Eerst waren zij voor mij de stadsbodes die het slechte nieuws steeds naar Christiaan brachten, nu zijn zij veel meer voor mij. Waarom beschrijf ik in dit blog en wees voorbereid op een verrassing.
In het archief van Weesp kom ik de heren regelmatig tegen en tijdens de zoektocht naar Christiaan zijn woning kwam ik Huize Vaarberg tegen bij het kadaster.
Door het vermelde nummer kan ik het huis terugvinden op de kadastrale kaart.
Het is het huis naast de kerk en daardoor kon ik het ook terugvinden op een oude ansichtkaart uit 1939 die ik heb gekocht.
Tegenwoordig is er de winkel “Oma’s kastje” gevestigd.
Nu komt het tweede deel van dit verhaal en gaat het duidelijk worden waarom ik plots zoveel extra aandacht heb voor de stadsbodes.
Tijdens de opening van de expositie “Uit de Schaduw” in Museum Weesp kwam Aukje Zondergeld, stadshistorica en ereburger van Weesp, naar Michel Doortmont die ook aanwezig was. Hij is bijna vanaf het begin van het onderzoek naar Christiaan zijn vergeten levensverhaal betrokken bij de zoektocht en was mijn reisbegeleider in Ghana. Aukje vertelde hem over een schilderij van Joannes Christoffel Vaarberg wat in bruikleen aan het museum was gegeven door een heer Doortmont. Het duurde niet lang voor hij besefte dat het ging om zijn neef Hans Doortmont, nazaat van de schilder en dat niet alleen, ook nazaat van de stadsbodes.
Wat een kleine wereld toch en de wereld wordt nog kleiner!
Eenmaal thuis zocht ik de familie Vaarberg op en ook hun stamboom. Ik heb eerst drie keer gekeken en toen navraag gedaan bij de familie Doortmont of de moeder van Jan Vaarberg inderdaad Antje de Bas was. Het antwoord was instemmend.
Bij de vaste volgers zal er nu ook een lampje gaan branden bij de naam “De Bas”. Mijn voormoeder, Christiaan zijn echtgenote heet namelijk Kaatje de Bas. Het kostte nu maar heel weinig tijd om de familieband tussen de dames te ontdekken.
Kaatje en Antje zijn volle nichten en de stadsbode Jan Vaarberg bracht dus de afwijzende brieven van de burgemeesters bij zijn oudtante en haar echtgenoot….. Ik ben wel heel benieuwd hoe de sfeer tussen de nichten was.
Maar er is meer, als Kaatje en Antje volle nichten zijn, zijn Hans Doortmont en ik dus ook familie van elkaar, delen wij het DNA van de familie De Bas. Michel Doortmont en ik hebben een gezamenlijke neef, wie had dat ooit kunnen bedenken!
Ondertussen kijk ik met een andere blik naar de beide heren Vaarberg op het schilderij. Zouden ze op Antje de Bas lijken? Is de neus misschien geërfd van zijn moeder?…
Volgende week donderdag ga ik samen met mijn “nieuwe” neef Hans naar Weesp, kijken naar de expositie, de schilderijen van Vaarberg en wandelen door Weesp waar onze gezamenlijke voorouders leefden. Natuurlijk gaan we ook even op Christiaans bankje zitten!
Wat een ontdekking Annemieke!Dit had je niet kunnen bedenken.
Toeval bestaat niet/wel!?!? Heel bijzonder.
Groet uit Maarn
Het valt ons toe 😉
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Mooie vondst inderdaad. Interessant is ook dat de beide chique heren, vader Jan Vaarberg jr. en zoon Jan Christoffel Vaarberg niet echt tot het Weesper establishement behoorden. De vader van bode Jan jr., Jan Vaarberg sr. (Amsterdam 1732 – Weesp 1797) kon nauwelijks schrijven. Hij vestigde zich in 1754 vanuit Amsterdam in Weesp vanwege zijn eerste huwelijk met een Weesper weduwe. Belastingaangiften voor huwelijk en overlijden gedurende zijn leven duiden op een geringe welstand. Zijn beroep is vooralsnog onbekend. De familie kan gevolgd worden naar Rotterdam in de 17de eeuw en het was vermoedelijk een schippersgeslacht.
Wat een ontzettend leuke ontwikkelingen. Ik kijk er naar uit Annemieke in Weesp te ontmoeten en samen met mijn nieuwe nicht de expo te bekijken.Op het bankje te zitten en de sfeer van “Oud Weesp “op te snuiven.