HomeChristiaanDe Kerseboom

Reacties

De Kerseboom — 2 reacties

 1. Hoi Annemieke,

  Wat een mooie blog weer! Als je weet waar het gebeurde, dan krijg je er gelijk een voorstelling van. Via Google vond ik deze link: https://archive.org/stream/bijdragenenmede00haghgoog/bijdragenenmede00haghgoog_djvu.txt

  Het is een tekst uit 1908, geschreven door R.L. de Haes: Van Haagsche Koffiehuizen III
  (hotels en publieke vermakelijkheden), in: DIE HAGHE. BIJDRAGEN EN MEDEDEELINGEN. ‘s-Gravenhage, MOUTON & Co. 1908.

  Als ik het zo lees is hij een heer uit een hogere klasse, die eens wil zien hoe het leven eraan toe gaat in de logementen in de achterbuurten. Zodoende komt hij (samen met een hoofdagent) terecht in het Lamgroen, bij ‘Het Fortuin’. Het speelt zich af ruim 80 jaar nadat Christiaan in die straat woonde, maar veel beter zal het er destijds niet zijn geweest.

  “Ik kon mij eenigszins in verband met de entree in het “Fortuin” het nachtleger voorstellen van de gasten die hier a raison van een dubbeltje met of zonder een kop koffie logeeren.
  Wij gingen dan ook niet verder dan tot het buffet in de “koffiekamer”; de politie vroeg het nachtregister, waarop de namen der ingeschreven gasten moeten voorkomen.
  In dien tusschentijd mocht ik rond kijken. (…) Daar zaten er twee te pandoeren met vuile, beduimelde kaarten aan een waggelend tafeltje, waarop vieze gore vetkringen; twee leege koffiekoppen op een hoek; een van hen moffelde iets weg, spiedend met wantrouwende oogen.
  Een paar anderen dicht bij de deur smeerden ‘m stiekem.”

  In een volgend logement:
  “Aan verschillende tafeltjes aan den wand en aan één groote tafel in het midden zitten en hangen hier de onfrissche logeergasten. Enkelen houden zich bezig met hun schamele plunje zoo’n beetje op te lappen met de primitieve hulpmiddelen die zij hebben.
  Anderen zitten met de koppen bij elkaar en drinken uit kleine, vuile glaasjes iets wat op jenever lijkt; met oude beduimelde kaarten zitten zij te dobbelen, en de kaarten schuiven over het wankelende tafeltje dat met kringen en natte plekken bezaaid is.
  Een goor uitziende vrouw met loshangend haar, in een vuil nachtjak en op bloote voeten in afgetrapte sloffen neemt de bediening waar, en zorgt tevens voor het opruimen en afwasschen, terwijl een stoere vent met valsche grijze oogen en uitstekende jukbeenderen, de ellebogen op de knieën en de kin in de handen bij de tapkast in den hoek zit te loeren.
  Achter een kom koffiewater zit een oude, suffe bedelaar, zijn krukken naast zich op den grond, de handen om de kom om zich te verwarmen; tegenover hem hangt met het hoofd op de morsige tafel zijn gezellin, een vrouw in lompen; meer een pakje oud, vuil goed, dan een mensch; aan de zoldering hangt een petroleumlamp, die een flauw licht spreidt en regelmatig een druppel doet lekken op de tafel die er onder staat.
  Een wolk van gemeene tabaksrook drijft om de lamp en doet de oogen pijnlijk aan, terwijl de reukorganen minder aangenaam getroffen worden door een atmosfeer van drank en petroleum, vermengd met de uitwasemingen der logeergasten.
  Een beklemmende stilte hangt drukkend in dit kleine lokaal waar allen elkaar wantrouwend aanzien en angstig opkijken en fluisterende gesprekken staken, als de buitendeur geopend wordt.
  Langzamerhand trekken zij naar boven naar hun verschillende slaapplaatsen. ’s Morgens vroeg moeten zij er weer uit, om gedurende dien dag hun logies voor den volgenden nacht weer te verdienen.”

  Wat voor type mensen er verbleven? “Ik zag er orgeldraaiers, poppenkastvertooners, modellen, bedelaars, o.a. de zoogenaamde “Pander”, een bekend Haagsch type, met een loensch oog, die aldus werd genoemd
  omdat hij zooveel tapijtgoed om een verdacht ziek been had gewikkeld.”

 2. Dankje wel Nienke!
  Natuurlijk hoort dit in de “Christiaan bibliotheek”en heb ik het via boekwinkeltjes besteld.

  Krijg jij het ook zo benauwd wanneer je het leest… die Christiaan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>