HomeAfrikaanse bediendeDe man genaamd Amsterdam

Reacties

De man genaamd Amsterdam — 7 reacties

  1. Slavernij was in die tijd nog niet afgeschaft op Curacao. Ik denk dat die man daar een slaaf was van Schimmel en met hem is meegereisd naar Europa, waar hij wettelijk gezien vrij was omdat slavernij daar niet meer was toegestaan. Om onduidelijkheid over zijn toestand te voorkomen, was een notariele akte een goede manier om aan te tonen dat hij vrij was. Schimmel kon hiermee zijn voormalige slaaf beschermen zodat hij in Curacao niet weer in slavernij belandde.
    Bij het Nationaal Archief hebben ze het Oud-Archief van Curacao dus je zou kunnen kijken of er meer documenten zijn van Hendrik Schimmel. In testamenten van plantageeigenaren worden slaven ook regelmatig genoemd, dus je zou ook een generatie eerder kunnen kijken of de ouders van Hendrik Schimmel soms al een slaaf Amsterdam hadden.

  2. In die toijd werd er anders gedacht.
    Mijnheer Schimmel had een slaaf..
    Een slaaf was zoiets als een aap die je leert voor je te werken, straft als ie het niet goed doet en waar je mee pronkte bij je vrienden.
    In hun ogen was het geen mens. Gelukkig zien we dat nu heel anders en vanuit die gedachte kan ik je draai om de oren goed begrijpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>