De Prins en D’Arrest
Vanaf het begin van mijn onderzoek stuit ik op documenten die impliceren dat er een relatie was tussen Prins Willem V van Oranje Nassau en Abraham D’Arrest (1716-1786). Christiaan verwijst er naar in zijn brieven en ook zijn dochter Antje refereert daaraan in haar brief in 1830.
In het archief van Weesp vond ik al tijdens mijn eerste bezoek een rapport uit 1830, geschreven om Antje haar claims te onderzoeken. Ook in dat rapport staat iets over de relatie van Abraham D’Arrest en Willem V. (Het gehele rapport staat HIER)
“Dat het algemeen bekend is dat voormelden Heer Burgemeester D’Arrest vereerd was met de bijzondere achting van wijlen Z[ijne] D[oorluchtige] H[oogheid] den heer Prince Willem de Vijfde, en deze zo wij verneemen, laastelijk in 1775 ten huize van gemelden Heer Burgemeester heeft gedineerd doch dat wij de verdere opgegeven omstandigheden als minder bekend, onbeslist laten.”
Echter, dit rapport is 55 jaar na het bezoek opgesteld. Ik zou heel graag bronnen vinden die in dezelfde periode geschreven zijn. Bronnen die erbij waren of het van dichtbij zeggen.
Daardoor wordt het ook veel aannemelijker dat Christiaan inderdaad de latere Koning Willem I, zoon van Prins Willem V, op zijn arm heeft gedragen, zoals Antje schrijft.
Daarvoor zou er toch een vertrouwelijke band moeten zijn en die wil ik zo graag bewezen zien met bronnen.
Afgelopen week bladerde ik nogmaals door het boek van dhr. J. Buisman, 1000 jaar weer, wind en water in de Lage Landen en stuitte ik op een tekst die mij rechtop liet schieten. Dit las ik op pagina 415 over het jaar 1772:
Mijn oog blijft natuurlijk hangen op “Vecht” en ik vroeg mij meteen af welke kennissen dit dan waren en waar dhr. Buisman dit gevonden heeft. De bladzijden achterin het boek vermelden als bron “Mercurius”, een serie zeventiende- en achttiendeeeuwse nieuwsperiodieken die digitaal in te zien zijn.
Ik ben de makers van “Encyclopedie Nederlandstalige tijdschriften” erg dankbaar! Dankzij hen vond ik snel wat er in Mercurius geschreven stond in oktober 1772.
Ik heb het drie keer! gelezen en het staat er echt!
“trad af ten huize van den Wel Ed. Geftr, Heer A. d’Arreft” en een stukje verder staat er: “keerde weder terug naar het huis van den Heer d’Arreft alwaar zyne Doorl. Hoogheid gebruik geliefde te maken van het Dejeuné voor hoogftdenzelven vervaardigd, en aldaar tot half vier uuren te vertoeven”
Eindelijk een bron waaruit blijkt dat de heren elkaar kenden en in de periode dat Christiaan bij D’Arrest verbleef! De Prins had zijn zoon niet bij zich, dit kan dus niet de gelegenheid geweest zijn dat hij hem gedragen heeft maar…. het is ook in 1772 en het rapport spreekt over een bezoek 1775 en wie weet waren er ook nog bezoeken daar tussen.

Willem V door Johann Georg Ziesenis in 1776
Om niet verward te raken en om beter inzicht te hebben in de jaartallen en de personen, heb ik een overzicht gemaakt. De latere Koning Willem I was bij het gevonden bezoek ook nog wel heel klein.
Uit dit overzicht is ook duidelijk dat Christiaan dus in dienst was bij de grootmoeder van Willem V, Maria van Hessen Kassel. Zou de Prins dan Christiaan al gekend hebben uit die tijd? Wie weet vind ik ooit de antwoorden op die vragen. De vraag of Willem V Batavus, prins van Oranje, vorst van Oranje-Nassau en Abraham D’Arrest sr. elkaar gekend hebben is in ieder geval beantwoord!
Heeel goed, Watson
Zoals al eerder opgemerkt: “Wow”. Een fantastische vondst weer, die de bewijsvoering op dit punt completeert. Nu nog de ontbrekende puzzelstukjes vinden die Christiaan in het gezelschap van de prins plaatsen. Heeft de Mercurius – of een andere krant – niet meer verslagen van de reizen van Willem V en zijn gezin?
Dank je voor je “Wow”, die moedigt aan.
Ik ben inderdaad op zoek of ik verslagen kan vinden over 1775 waar in het rapport naar verwezen wordt. Mercurius van dat jaar vind ik niet online. Misschien ligt er toch iets in het archief van Weesp, het kan toch niet zo zijn dat men 55 jaar later dat zo precies weet? Voor andere informatie zijn ze in 1830 naar “bejaarde lieden” gegaan.
Mieke , mieke,
Je hoeft je toch echt niet af te vragen wat je nieuwe baan moet worden.
Je gaat duiken in de historie en veel mensen helpen om hun voorvaderen te vinden.
Een betere speurneus vinden ze niet.
Er moet toch iets mogelijk zijn in die richting. Hobby en werk ineen.
Maar…………………..eerst Christiaan helemaal uitpluizen .