HomeHet verhaalWaarom dit Blog?

Reacties

Waarom dit Blog? — 19 reacties

  1. Pingback:Turf- en korendrager | Hoe heette Christiaan?

  2. Deze Christiaan Narcis was een zwarte Afrikaan. Hij was geboren in Wassa in Ghana. Als twaalfjarige jongen was hij door vreemde zwarte Afrikanen ontvoerd en naar het slavenfort Elmina gebracht. Daar kwam hij in handen van Willem Suljard de Leefdael, de oudste broer van de Maastrichtse kolonel. Willem Suljard de Leefdael was in Afrika Raad Fiscaal van de Noord- en Zuidkust en actief als slavenhandelaar. Willem had de gekidnapte jongen daarna ‘ten geschenke’ gezonden aan zijn broer in Maastricht, waar hij op 12 september 1778 was gearriveerd.
    Op 21 december 1783 werd Christiaan Narcis ’s avonds door de heer A.M. Rouville in de Janskerk te Maastricht gedoopt, nadat hij ‘eenige dagen te vooren op gedaane Geloofsbelijdenis, tot Lidmaat der Kerke was aangenomen’. Bij zijn doop ontving hij de namen Christiaan Narcis.
    Doopgetuigen waren Rogier Suljard de Leefdael en Johanna Catharina Vitrianus, de echtgenote van de kapitein van Heemskerk. De Wel Eerwaarde zeer geleerde Heer C. de Groot Stiffry preekte bij deze gelegenheid over de zeer gepaste woorden uit Simeons Lofzang, Luc II 32 a ‘Een licht tot verlichting der Heidenen’!
    Willem Suljard de Leefdael overleed op 26 augustus 1779 op Fort St. Georgia Della Mina. Hij was toen 56 jaar oud.

  3. Zeer interessant!

    Er is iets wat ik me afvraag: waar heeft Christiaan leren schrijven? Hij schrijft zeer netjes en ook de zinsbouw is van een zeker niveau. Hoe valt dit te rijmen met zijn slaaf zijn? Het lijkt me namelijk sterk dat slaven wel gewoon naar school mochten etc.

    • Christiaan was geen slaaf, dat was al sinds de 16e eeuw verboden op het Europees grondgebied van de Verenigde Nederlanden.
      Hij was absoluut afhankelijk en slachtoffer van de slavenhandel. Zelf noemde hij zich domestiek. Zoals we ook in het artikel in de Volkskrant staat, de sociale status van de Afrikaanse jongensbediendes is nog niet duidelijk. Ze kregen onderwijs, dat is duidelijk omdat ze allemaal hun handtekening zetten onder bv een huwelijksakte. Christiaan heeft als pluimgraaf ook een hele administratie bij moeten houden, uit de advertenties blijkt dat hij ze goed bijhield. https://www.hoeheettechristiaan.nl/christiaans-advertenties Ik hoop dat dit uw vraag beantwoord?
      Annemieke

  4. Wat een geweldig verhaal.
    Zou u het verhaal willen vertellen aan de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging?
    Wij vergaderen op de derde dinsdag van de maand.
    Ik zie uit naar uw reactie.

  5. Doordat Jan van Oost (1802 Oostindien – 1866 Veendam) in de voorouderlijn van mijn kinderen zit, kwam ik op deze site terecht. Wat een schat aan informatie. Ik heb nog veel om bij te lezen. Mocht je nog tips hebben waardoor ik meer te weten kan komen over Jan van Oost dan hoor ik dat graag.

    • What an amazing blog and interesting research!

      My name is Fraser Noble and I am following an internship with Mapping Slavery NL. I am creating a podcast series. I would love to speak with you about Christiaan van der Vegt and his life in Weesp. If you are interested by this please email me at frasernoble@virginmedia.com

      Best,
      Fraser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>