Waarom dit Blog?
In dit blog neem ik je mee op de zoektocht naar het vergeten levensverhaal van mijn voorvader Christiaan die geboren werd op de Kust van Guinee, als gestolen kind naar Nederland werd gebracht. Hij diende als kind verschillende leden van het Stadhouderlijk Hof, waar na hij aan de Burgemeester van Weesp werd gegeven die hem aannam als “antiqiteit”.
Voor zijn doop werd hij Presto genoemd. Welke naam zijn ouders hem gegeven hebben, is (nog) onbekend, vandaar de naam van het onderzoek “Hoe heette Christiaan?”
Niet alleen onderzoek ik zijn leven en de wereld waarin hij leefde maar ook dat van zijn kinderen en kleinkinderen. Tijdens de speurtocht ontdekte ik dat Christiaan lang niet het enige Afrikaanse jongetje was die als bediende in Nederland terecht kwam. Ook over de anderen schrijf ik.
Hoe dat allemaal begon?
Jaren geleden typte ik mijn naam in de Google zoekbalk en de uitkomst heeft mij niet meer losgelaten. Dit vond ik:
(Ondertussen weet ik dat onderstaande niet correct is.)
Hiermee begon mijn zoektocht die mij tot de dag van vandaag bezig houdt. Wilt u weten wat er tot nu toe bekend is?
In de Samenvatting staat Christiaan zijn levensverhaal met alle vondsten tot nu toe.
Een overzicht van alle blogs zijn te lezen via het Archief. 2013 was het jaar dat de slavernij in Nederland 150 jaar was afgeschaft en mijn gedachten gingen zeer regelmatig naar mijn voorvader Christiaan van der Vegt, wiens achternaam en krullen ik met trots draag.
Daarom heb ik besloten om op zoektocht te gaan naar zijn vergeten levensverhaal en dat vast te leggen in dit blog. Mijn droom is om ooit de naam te weten die zijn ouders hem gegeven hebben bij zijn geboorte op de Kust van Guinee, vandaar de vraag:
“Hoe heette Christiaan?”
In de Samenvatting worden alle vondsten bijgehouden zodat u vlot op de hoogte bent van het verhaal.
In het Archief staan alle blogs op een rij, in volgorde van het schrijven.
De zoektocht is ook te volgen via de Facebookpagina (+600 Volgers) waar o.a. de blogposts worden geplaatst en de timeline is gevuld met bronbestanden.
Op Pinterest (+210 volgers) staat een verzameling van schilderijen (+650) met Afrikaanse bedienden bij Europese families en afbeeldingen die horen bij het verhaal van Christiaan zijn leven.
Op Google Drive is een archief vrij toegankelijk met alle gevonden documenten en aktes.
Er is een Tijdslijn met gebeurtenissen in Christiaan zijn leven.
De Stamboom met zijn nazaten is in te zien via MyHeritage.
Alle gemaakte foto’s van plekken uit zijn leven staan op Flickr.
Af en toe Twitter ik over vorderingen en vondsten met #HoeheetteChristiaan.
Ondertussen vormt er zich een Christiaan Bibliotheek, op Library Thing is zichtbaar welke boeken in de bibliotheek aanwezig zijn.
Van de beschreven bladmuziek in de inventarislijsten gemaakt na het overlijden van D’Arrest, heb ik een Spotifylijst aangemaakt. Deze muziek hoorde en speelde Christiaan in Huize d’Arrest.
In mijn DNA is Christiaan nog duidelijk zichtbaar:
Veel leesplezier!
Annemieke van der Vegt
(Handtekening Christiaan 31 juli 1788)
Heel veel succes……..
Ik ga je verhaal met interesse volgen Koningin van Kpn .
Ben benieuwd naar het vervolg
Pingback:Turf- en korendrager | Hoe heette Christiaan?
Geen antwoord op je vraag op facebook, maar toch leuk om te lezen!
Kerkeraadsvergadering 03-09-1812 te Weesp, waar vrouw van de Vegt vraagt het onegte kind van haar dochter te laten dopen
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-31169-27852-47?cc=2037985&wc=SM9W-L2S:1293193204,382020101,954373101
Mooie vondst! Zo hoor ik Kaatje haar stem weer door de archieven heen.
Deze Christiaan Narcis was een zwarte Afrikaan. Hij was geboren in Wassa in Ghana. Als twaalfjarige jongen was hij door vreemde zwarte Afrikanen ontvoerd en naar het slavenfort Elmina gebracht. Daar kwam hij in handen van Willem Suljard de Leefdael, de oudste broer van de Maastrichtse kolonel. Willem Suljard de Leefdael was in Afrika Raad Fiscaal van de Noord- en Zuidkust en actief als slavenhandelaar. Willem had de gekidnapte jongen daarna ‘ten geschenke’ gezonden aan zijn broer in Maastricht, waar hij op 12 september 1778 was gearriveerd.
Op 21 december 1783 werd Christiaan Narcis ’s avonds door de heer A.M. Rouville in de Janskerk te Maastricht gedoopt, nadat hij ‘eenige dagen te vooren op gedaane Geloofsbelijdenis, tot Lidmaat der Kerke was aangenomen’. Bij zijn doop ontving hij de namen Christiaan Narcis.
Doopgetuigen waren Rogier Suljard de Leefdael en Johanna Catharina Vitrianus, de echtgenote van de kapitein van Heemskerk. De Wel Eerwaarde zeer geleerde Heer C. de Groot Stiffry preekte bij deze gelegenheid over de zeer gepaste woorden uit Simeons Lofzang, Luc II 32 a ‘Een licht tot verlichting der Heidenen’!
Willem Suljard de Leefdael overleed op 26 augustus 1779 op Fort St. Georgia Della Mina. Hij was toen 56 jaar oud.
Wat een bijzondere reactie, dank u wel!
Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig waar de informatie vandaan komt.
Zou u het goed vinden als ik een blog aan hem wijd?
Annemieke
Het verhaal van Christiaan Narcis heb ik nu gevonden op:
https://books.google.co.uk/books?id=S-5dAAAAcAAJ&pg=PA93&lpg=PA93&dq=%22Christiaan+Narcis%22&source=bl&ots=F7MXzCCOtD&sig=M8nHbTlE2p7Vbmk5BBeCuDnu5f8&hl=nl&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22Christiaan%20Narcis%22&f=false
Zeer interessant!
Er is iets wat ik me afvraag: waar heeft Christiaan leren schrijven? Hij schrijft zeer netjes en ook de zinsbouw is van een zeker niveau. Hoe valt dit te rijmen met zijn slaaf zijn? Het lijkt me namelijk sterk dat slaven wel gewoon naar school mochten etc.
Christiaan was geen slaaf, dat was al sinds de 16e eeuw verboden op het Europees grondgebied van de Verenigde Nederlanden.
Hij was absoluut afhankelijk en slachtoffer van de slavenhandel. Zelf noemde hij zich domestiek. Zoals we ook in het artikel in de Volkskrant staat, de sociale status van de Afrikaanse jongensbediendes is nog niet duidelijk. Ze kregen onderwijs, dat is duidelijk omdat ze allemaal hun handtekening zetten onder bv een huwelijksakte. Christiaan heeft als pluimgraaf ook een hele administratie bij moeten houden, uit de advertenties blijkt dat hij ze goed bijhield. https://www.hoeheettechristiaan.nl/christiaans-advertenties Ik hoop dat dit uw vraag beantwoord?
Annemieke
Bedankt! Duidelijk
Wat een geweldig verhaal.
Zou u het verhaal willen vertellen aan de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging?
Wij vergaderen op de derde dinsdag van de maand.
Ik zie uit naar uw reactie.
Ja hoor, dat wil ik wel. Wilt u contact met mij opnemen op annemieke@hoeheettechristiaan.nl dan kunnen we een afspraak maken. Lijkt mij leuk!
Annemieke
Wat een belangrijk blog heb jij hier gemaakt.
Ik volg graag.
Vriendelijke groet,
Dank je wel en welkom!
Doordat Jan van Oost (1802 Oostindien – 1866 Veendam) in de voorouderlijn van mijn kinderen zit, kwam ik op deze site terecht. Wat een schat aan informatie. Ik heb nog veel om bij te lezen. Mocht je nog tips hebben waardoor ik meer te weten kan komen over Jan van Oost dan hoor ik dat graag.
Dank voor uw compliment!
Heeft u wel eens gedacht aan DNA onderzoek om zo op zoek te gaan naar de voorouders van Jan van Oost?
What an amazing blog and interesting research!
My name is Fraser Noble and I am following an internship with Mapping Slavery NL. I am creating a podcast series. I would love to speak with you about Christiaan van der Vegt and his life in Weesp. If you are interested by this please email me at frasernoble@virginmedia.com
Best,
Fraser