Digitale Hulpmiddelen
Tijdens de lezingen praat ik ook over de digitale hulpmiddelen die ik voor het onderzoek gebruik.
Eén van de eerste slides die ik bij een lezing laat zien is deze:
Regelmatig krijg ik de vraag of ik er iets meer over zou willen vertellen over wat er achter de logo’s zit, daarom deze keer een blog met niet Christiaan als onderwerp.
Het gaat vooral om wat er achter de logo’s schuil gaat.
De eerste is van WordPress, daar draait deze site op. Het is een software programma waarmee het eenvoudig is om een site te onderhouden. Wanneer er echt iets ingewikkelds moet gebeuren, ben ik heel blij met de hulp van Kees Lamper.
De tweede is Facebook waar er een pagina is voor Christiaan. Wanneer er een nieuw blog is, post ik dat daar en soms ook zaken waar ik niet over blog maar bijvoorbeeld een post over iemand anders. Zoals het blog van Fonte Filipe die onderzoek doet naar de uitslagen van alle nazaten DNA testen.
Soms zet ik iets op Twitter, iets wat mij opvalt en wat ik daar wil delen.
Pinterest gebruik ik veel. Ik heb daar verschillende boards met afbeeldingen die bij het onderzoek horen. Natuurlijk het board met de schilderijen van Afrikaanse kindbedienden maar ook een board met afbeeldingen die te maken hebben met Christiaan zijn leven en eentje met porselein.
Op Flickr staan veel foto’s die ik gemaakt heb en te maken hebben met het onderzoek. Van “In de Voetsporen van Christiaan” samenkomsten en ook van de reis naar Ghana.
Library Thing heb ik sinds kort ontdekt. Het is een digitale catalogus van mijn boeken die ik heb gekocht om meer te leren voor “Hoe heette Christiaan?” De boeken er in zetten gaat zeer eenvoudig. Je hoeft alleen de titel in te typen en de rest wordt aangevuld. Ook een ISBN nummer of de streepjescode scannen is mogelijk. Vanzelfsprekend staat er ook mijn wensenlijstje in.
Op Spotify heb ik twee afspeellijsten staan met bladmuziek die op de boedelinventarislijsten van Huize d’Arrest vermeld staan. Eentje met alle bladmuziek en eentje met alleen de muziekstukken waarin de fluit te horen is.
Dit is de lijst met alle bladmuziek.
Op Google Drive staan alle archiefstukken die ik gevonden heb en die ik gebruik bij het onderzoek. Het is voor iedereen mogelijk om de stukken te bekijken en te bestuderen.
Op MyHeritage heb ik alle stambomen staan, niet alleen met de nazaten van Christiaan maar ook van andere Afrikaanse (kind)bedienden die nazaten hebben voor zover ik dat weet. Door de mogelijkheid van record matches (deze zijn gratis te gebruiken) vind ik nog steeds nieuwe nazaten.
Timetoast is een programma waarin ik tijdslijnen maak. Dit helpt mij om overzicht te houden. Bij Tmetoast kan je documenten en links met event toevoegen zodat je met één klik de bron kan zien.
Dit is bijvoorbeeld de tijdslijn van Christiaan zijn eerste brief.
Google MyMaps geeft je de mogelijkheid om op een kaart plaatsen te markeren, tekst toe te voegen en ook afbeeldingen. Ik heb er een aantal, eentje waarin ik Christiaan zijn route naar Krefeld in probeer vast te leggen, eentje van de reis in Ghana. Degene die hieronder staat is die het schip de Petronella heeft afgelegd voordat het schipbreuk leed, met Christiaan zijn kleinzoon Cornelis aan boord. Ik ga er ook nog eentje maken met alle plekken waar Christiaan zijn kleindochter Kaatje, mijn betovergrootmoeder, heeft gewoond. Zij verhuisde nogal veel en ik heb daar geen overzicht meer van, een MyMap maken helpt dan enorm.
Als laatste Google Alerts.
Hier heb ik bijvoorbeeld “Hoe heette Christiaan?” opgegeven en zijn naam en de mijne. Zodra er iets op internet gepubliceerd wordt met die woorden, krijg ik een melding. Ook heb ik de namen van zoek zijnde kleinkinderen van Christiaan aangemeld. Je weet toch nooit wat er zo nog boven water komt.
Hallo Annemieke,
Dankjewel voor deze helere uitleg van je symbolen, ik wist van een aantal wel wat het was almaar van de meeste niet en die zijn ook voor minder spannende zoektochten, toch wel handig om te gebruiken en overzicht te houden.
Hartelijke groetjes
Alie Vermeer
Ha Annemieke, ik wist dat je veel sociale media gebruikte, maar zoveel! Zeer leerzaam. Hartelijke groet, met een diepe buiging, Ineke Mok
Een nuttig gebruik van de digitale mogelijkheden.
Vriendelijke groet,