Doop aan het Hof
Doordat er steeds meer gedigitaliseerd wordt, maak ik elke drie maanden een digitaal rondje langs sites waar ik misschien iets kan vinden.
Deze keer vond ik iets wat het onderzoek weer wat op de kop zet.
Had ik eerder het vermoeden dat deze jongeman wel eens Christiaan zou kunnen zijn bij het huwelijk van Carolina van Oranje Nassau bij wie hij diende. Ik heb nu nog een kandidaat gevonden die in ieder geval vier jaar voor het huwelijk aan het Hof was.
Op Delpher vond ik dit bericht uit de Oprechte Haerlemsche courant van 03-04-1756:
“Voorts werd nog van daar gemeld dat heeden agt daagen de Kleyne Moor, die door den Gouverneur Generaal van Nederlansch India, den Heer Mossel, aan de Erf Stadhouderlijke Familie tot present gezonden is; door den Engelschen Hof Predikant in het Appartement van H.K.H. de Vrouwe Gouvernante gedoopt, en by die geleegenheyd na hunne Doorl Hoogheeden den Prins Erfstadhouder en de Prinsesse Carolina, de welke daar tegenswoordig waaren, Carel Willem, genaamd is geworden.”

Portrait of Jacob Mossel (1704-1761), Gouverneur-generaal of the Dutch East India Company from 1750 till 1761 Coll. Rijksmuseum
Het zijn maar een paar zinnen maar ze geven enorm veel informatie. Nog een jongetje aan het Hof! Afkomstig uit Nederlands Indië en weggegeven door Jacob Mossel, Gouverneur Generaal. Tot nu toe had ik bewijs dat de fiscalen van de West-Indische Compagnie jongetjes weggaven zoals bijvoorbeeld Christiaan Narcis, nu dus een Gouverneur Generaal. Het vermoeden dat de Directeur Generaal van de W.I.C. ook kinderen weggaf, blijft zo zeer goed mogelijk.
Op de site “Kroniek van Enkhuizen” vind ik een uitgebreide beschrijving over zijn leven.
Bij de Stichting “het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief” liggen brieven van Jacob Mossel uit de periode dat Carel Willem door hem als present werd gegeven.
Uit de biografie blijkt dat Jacob Mossel rond 1756 niet in Nederland is geweest. Zou hij het jongetje aan iemand hebben meegegeven? En hoe kwam hij dan aan het Hof? Zou er een begeleidend schrijven zijn geweest..
Wat nog meer opvalt, is dat de doop plaats vindt in het appartement van Anna van Hannover en uitgevoerd wordt door de Engelse Hofpredikant. Het was even zoeken naar hem, maar ik heb hem gevonden via Google Books in het boek “Hofpredikers in de negentiende eeuw” van Janneke de Jong-Slagman.
De naam van deze predikant is Christopher Anstey.
Het is niet zo vreemd dat Anna van Hannover een Engelse hofpredikant had. Zij was tenslotte de dochter van de Engelse Koning George II.
Ik ben op zoek gegaan naar de doopakte van Carel Willem om te kijken of daar misschien nog meer informatie in staat. Een achternaam zou ook helpen…
Via Zoekakten zijn de doopboeken van St. Mary’s Anglican Episcopal Church in te zien maar helaas, daar heb ik de akte niet gevonden.
Waar zou deze doop vastgelegd zijn?
Prinses Carolina en Prins Willem waren aanwezig bij deze doop. Dit jongetje krijgt de namen Carel Willem en wordt vernoemd net als andere bedienden. Hij wordt een “Moor” genoemd, dat maakt mij extra nieuwsgierig naar hem. Waar zou hij oorspronkelijk vandaan gekomen zijn?
Waar zou Carel Willem gebleven zijn? Zou hij de bediende zijn in de tekening van het huwelijk van Carolina en Karl Christian?
Zou Christiaan hem gekend hebben?
Eerst maar eens kijken of Carel Willem nog ergens in een akte of document is terug te vinden!
Een intrigerende vondst en inderdaad een nieuwe kandidaat voor de afgebeelde persoon in de Nieuwe Kerk. Nu werd iedereen met een “kleurtje” in de achttiende eeuw al snel als “moor” aangeduid. Dus dit zou goed een jongeman uit Nederlands Oost-Indië kunnen betreffen, of India. Bekijken we de afbeelding dan lijkt de afgebeelde persoon ontegenzeggelijk Afrikaanse trekken te hebben. Nu was de V.O.C. ook actief in Zuid- en Oost-Afrika, dus kan de persoon in kwestie ook daar vandaan komen. Of uit Arabische streken, waar veel Afrikanen rondliepen – als slaafgemaakte of anderszins – en waar de V.O.C. ook diverse vestigingen had. Echter, de gouverneur-generaal Mossel – die kantoor hield in Batavia – te koppelen aan deze alternatieve plaatsen lijkt een opgave. Dus wellicht toch niet Carel Willem uit Indië, maar Christiaan uit Guinea?
Ik kan geen duidelijkheid verschaffen.
Het wordt er alleen maar ingewikkelder van
Je hebt een tijdmachine nodig en een aantal jaren in de tijd zo rond 1725 tot 1770 . Maar dan snel weer terug komen !!.