Enkhuizer Almanak
In mijn zoektocht naar Christiaan zijn aanwezigheid op kermissen en jaarmarkten, vooral onderweg van Weesp naar Krefeld, kreeg ik het advies om eens in de Enkhuizer Almanak te gaan kijken. De uitgave van 1814 is degene die ik hebben moet omdat Christiaan 9 januari 1815 in Krefeld werd gearresteerd. Hij zou dus in 1814 in Nederland op kermissen en jaarmarkten hebben opgetreden als toneelspeler. De vraag is ook nog altijd of hij dat alleen deed of dat hij was aangesloten bij een groep. Als ik in de Enkhuizer Almanak de jaarmarkten vind, kan ik misschien in die archieven gaan kijken wie er optraden. Ergens moet er toch iets vastgelegd zijn.
Via de site van de Koninklijke Bibliotheek was de Almanak snel gevonden.
Van de zin: “aanwijzende de voornaamste jaarmarkten, kermissen, paarden-, vee- en andere markten in het Koninkrijk der Nederlanden” werd ik blij, precies wat ik zocht!
Ik heb de gids online aangevraagd voor inzage en kon de dag erna mij melden bij de balie van Bijzondere Collecties. Ik kreeg een heel klein teer boekje in mijn handen gelegd.
Heel voorzichtig heb ik het opengemaakt en de eerste pagina was al prachtig.
Natuurlijk bedenk ik mij op dat moment ook dat dit gemaakt is in Christiaan zijn tijd. Zou hij geweten hebben dat de Almanak bestond, vraag ik mij af.
Voorzichtig heb ik gebladerd en gelezen bij de pagina’s waar het boekje goed open ging.
Het is makkelijk om te verdwalen in de almanak en alles te gaan lezen van de bladzijden die gemakkelijk opengingen. Ik denk dat ik de pagina’s met de jaarmarkten wel gevonden heb maar…
ik durfde na Mei de pagina’s niet meer met het koordje open te leggen, bang dat ik de band zou breken. Er komt dus nog een volgende keer en dan met iemand die de bladzijden voorzichtig openhoudt.
Ja, het is niet altijd dat ik vind wat ik zoek maar soms vind ik ook iets op een onverwacht moment en ook over de reis van Weesp naar Krefeld en terug.
Christiaan werd vanuit Krefeld begeleidt door de politie naar de officier van justitie in Nijmegen. Die stuurde hem door naar Amsterdam en vanuit Amsterdam werd hij voorgeleid bij de Vrederechter van Loenen. Daar is een briefje van:
“Wij, Jan van Veeren, Vrederegter van het Canton Loenen arrondissement Amsterdam, Provincie Noord Holland; gezien de order ten geleide van den inspecteur der Policie te Creveld, de dato 10 Januarij 1815 relatief den aldaar gearresteerde Christian van der Vegt, wonende te Weesp, ten dezen annex; gezien mede de order van den Officier den Justitie bij de Regtbank ter Nimwegen, de dato Januarij 1815. Waarbij hij met anderen gevangenen te Amsterdam behorende, wordt gelast naar Weesp te doen transporteren.
Hebben mij den Dienaar der Justitie Pieter Christiaan Kaffie? alhier gestationeerd, gelast gemelde Van der Vegt te brengen naar Weesp, en voor den Heer Burgemeester derzelver Stad, op morgen den 29e dezer. –
Gedaan te Loenen den 28e Januarij 1815
J.van Veeren
Vrederegter”
Vanwege de lezing in Weesp las ik dat briefje nog eens goed over en bleef mijn oog hangen bij deze zin:
“Waarbij hij met anderen gevangenen te Amsterdam behorende,”
Zou Christiaan dus inderdaad niet alleen gereisd hebben en zou er in het archief van Amsterdam van eind januari 1815 nog iets te vinden zijn?
Binnenkort terug naar de Koninklijk Bibliotheek om samen met iemand foto’s te maken en op zoek in Amsterdam naar zijn medereizigers!
Reacties
Enkhuizer Almanak — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>