Frederik Willem Fennekol
Op 19 april 1786 trouwt Frederik Willem Fennekol. Dat is niet iets opvallends en daarom schrijf ik dit blog niet. Als ik opschrijf dat hij in 1761 geboren is in Elmina, aan de Kust van Guinee wordt het misschien al een klein beetje duidelijker. Zijn verhaal is echter niet als Christiaan zijn verhaal.
Frederik Willem Fennekol is de zoon van Johan Christiaan Fennekol, ambtenaar bij de West-Indische Companie en Eriba Maij, een inheemse vrouw. Dit lijkt zeer uitzonderlijk maar was het niet. Er waren meer huwelijken tussen ambtenaren van de West-Indische Compagnie en lokale vrouwen. In het televisieprogramma “Who do you think you are?” met Hugh Quarsie komt dit ook duidelijk ter sprake.
In 1784 is Frederik Willem in ieder geval in Nederland, in Harderwijk waar hij wordt ingeschreven als kandidaat in de rechten. Twee jaar later trouwt hij.
Hij huwt in 1784 Johanna Thuret, kleindochter van Johanna D’Arrest. De eerste keer dat ik mij dit realiseerde zat ik rechtovereind. Johanna D’Arrest (1712-1764) is namelijk een oudere zuster van Abraham D’Arrest (1716 – 1786) bij wie Christiaan 23 jaar in dienst was. Toen Frederik Willem en Johanna in Haarlem huwden was Christiaan nog werkzaam bij hen.
Zou hij ooit Frederik Willem Fennekol bediend hebben? Zou er ooit een woord tussen hen gewisseld zijn, misschien over de plek 6.500 km van hen vandaan die ze beide kenden?
In 1788 promoveert hij en in 1791 kom ik hem weer tegen bij de erfgenamen van Abraham D’Arrest. er staat uitgebreid beschreven wat hij en zijn echtgenote ontvangen uit de nalatenschap van D’Arrest.
Niet Johanna Thuret tekent voor ontvangst maar Frederik Willem Fennekol, vlak onder zijn zwager Jean Daniël Thuret.
Fl 20.860 lijkt in onze ogen van nu een aardig bedrag maar wanneer ik het via de tool van IISG omreken, wordt het een aanzienlijk bedrag. De eerste keer dat ik de bedragen uit de nalatenschap van D’Arrest las, was ik een beetje boos. In de periode van de verdeling was Christiaan bij de Diaconie voor brood en turf..
Op de site van het Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek is verder te lezen hoe het met F.W. Fennekol gaat. Zijn politieke carrière wordt uitgebreid beschreven. Ook schreef hij een boek.
Hij overlijdt in 1837 te Noordwijk Binnen, 75 jaar oud.
Zou hij ooit in zijn leven Christiaan nog eens ontmoet hebben?
Tijdens mijn speurtocht probeer ik een tijdsbeeld te krijgen over de wereld waar Christiaan in leefde. De mensen om hem heen en hun netwerken. Wanneer ik vertel dat in één familie een Afrikaanse bediende was en een Euro-Afrikaanse aangetrouwd neefje, beide afkomstig van de Kust van Guinee, geef ik ook aan hoe weinig ik weet over hoe die tijd was.
Er is nog veel te leren en begrijpen….
(Dit blog had ik niet kunnen schrijven zonder het onderzoekswerk van Michel R. Doortmont naar het leven van Frederik Willem Fennekol.)
Beste Annemieke, Je zult er wel niets aan hebben, (ik heb nog niet alles over Fennekol gelezen), maar raakte verrast door enkele andere dingen. Je schrijft dat Fennekol een grote erfenis heeft gekregen. Doch die was er niet meer in 1808.
Hij heeft verschillende functies bekleed, en was geeerd en actief lid van een commissie van de Oost Indische Compagny, maar hij kreeg geen vaste aanstelling omdat hij niet genoeg vermogend was. (Hij ging wel mee pleiten bij de stadhouder en koning. Verliet zijn post toen Lodewijk Napoleon terug naar Frankrijk moest, en Nederland onder frans regiem kwam. Kreeg geen geld nadat hij daarom gevraagd had, door toedoen van een heer Falck. Die heer Falck blijkt ook reislustig te zijn geweest en heeft verschillende hoge posities bekleed, vooral tijdends die roerige dagen van Napoleon, en daarna bij het inlijven van Belgie, en de onafhankelijkheidsstrijd van Belgie. En wat ziet mijn oog? De vader van de heer Falck is Otto Falck, en zijn moeder heeft een europese naam, maar is geboren op Kaap de Goede Hoop. De heer Fennekol werd 2x ontslagen omdat hij te goedhartig was t.a.v. ‘inheemse belangen’, en heeft diverse functies bekleed. Beiden hebben vaak naar eer en geweten gekozen, en hebben daardoor een toch wel tumultueuze levensloop gehad.
Dank voor de reactie en de extra informatie!
De erfenis bestond uit obligaties, nu vraag ik mij af of deze wel hun waarde hebben gehouden na 1795. Ik weet dat Fennekol ook in Heusden heeft gewoond, zijn schoonzuster Geertruida met haar echtgenoot Hendrik van Lidt de Jeude woonden daar.