HomeHet verhaalGearresteerd wegens Landloperij

Reacties

Gearresteerd wegens Landloperij — 9 reacties

 1. Tjee….. wat heb je al geweldig veel gevonden over zijn leven. Heb je al een idee waarom zijn kinderen en kleinkinderen niet voor hem bijsprongen? Of waren zij ook allemaal erg arm? Wat betreft vervoer: heb je al aan trekschuiten gedacht? Dat was, dacht ik, in Nederland, het meest gebruikelijk. En er reden postkoetsen, maar die waren, vermoed ik, niet goedkoop. Of zou hij met een kermis zijn meegetrokken?

  • Zijn eerste kleinkind werd in 1812 geboren en de volgende in 1820, zij konden niet bij springen. Zijn zonen zaten in het leger, schrijft hij in zijn brief.
   Ik hoop door het proces verbaal uit Krefeld meer te weten te komen over de reis en de omstandigheden waar in hij gearresteerd is. Wordt vervolgd!

 2. Opa heeft ’n eind gelopen. Gelukkig was het 1 rechte lijn. Maar er loopt ook een rivier die kant op, als ik me niet vergis. Dan heeft een andere opa van me, trekschuit-trekker inderdaad, een eind gelopen.

  Maar het circus reisde waarschijnlijk met paard en wagen? Dan valt het mee. Behalve voor het paard.

  Je bent goed bezig, Annemieke. Ik ga graag een keer met je mee naar zo’n archief. Al was het alleen maar om degene te vinden die opa dit aangedaan heeft.

 3. Van de familie Britting weet ik dat ze per schip van kermis naar kermis reisden. De eerste vrouw van Nicolaas Britting (waar Christiaans dochter Antje later mee zou trouwen en de vader van Kaatje Britting) is in Dordrecht overleden door verdrinking; ze is van het schip gevallen. Bijna alle geboorten en overlijdens van de familie Britting vonden plaats in steden en dorpen met een rivier. Vaak staat er ook ‘geboren op een schip liggende…’ Dus Christiaan zou heel goed met een trekschuit hebben kunnen reizen. Mijn opa, geboren 1906 is nog op een schip geboren; zijn vader was kermisreiziger en later scharenslijper. Mijn opa moest als kind met zijn broertjes en zusjes het schip door de wateren van Friesland trekken.

  • Mooi dat je de verhalen van je opa hebt, wat is er toch veel veranderd in korte tijd, eigenlijk.
   Ik ben heel benieuwd of Antje bij Christiaan was. Ze schreef tenslotte dat ze met haar vader mee ging naar de kermis.

 4. Hallo Mieke,

  We komen er steeds meer achter dat je Christiaan een zwaar leven heeft gehad, maar ook dat ie niet bij de pakken ging neerzitten en alles in het werk stelde om brood op de plank te krijgen.
  Doorzettertjes die v.d.Vegtjes ( vechtertjes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>