HomeFamilieGrietjes Dochter

Reacties

Grietjes Dochter — 8 reacties

  1. Zag je dat “prenom” (voornaam) gecorrigeerd is in de orginele tekst? Er is dus al bij het schrijven een misverstand of onenigheid over geweest.

  2. Maire is frans voor burgemeester. In de beginjaren waren er meer aktes in het (half) frans. Ik denk dat het de locoburgemeester was.

    Ik heb ook wel eens geboorteakte van ‘onwettige’ kinderen gezien die na maanden was opgemaakt maar dan was het de akte om het kind te wettigen en dat is hier niet gebeurd.

    Laatst een artikel gelezen dat vroedvrouwen door de plaatselijke overheid ‘gedwongen’ werden om bij bevallingen waarvan de vader onbekend was, op een moment tijdens de bevalling dat de vrouw het zwaar had te vragen naar de naam van de vader. Reden: dan kon die overheid de kosten voor het grootbrengen bij die man neerleggen. Wsl. wist de vroedvrouw dat meneer de Jong de vader was.

  3. Hendrik de Jong had al een flink aantal kinderen met zijn vrouw voor 1812. Hij overleed in 1814 (32 jaar), waarna zijn vrouw (Hieltje Hogenhout) met Evert Vis trouwt. Er lijkt geen andere Hendrik de Jong in die jaren in Weesp te wonen. (info van wiewaswie.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>