HomeKust van GuineeVan Hagestein naar Elmina

Reacties

Van Hagestein naar Elmina — 8 reacties

 1. Die Jan Ruijter moet wel een behoorlijk scheve schaats hebben gereden, anders was hij nooit naar Elmina gegaan. De sterfte was enorm daar. Misschien is hij wegens de politiek in problemen gekomen, anders schulden of criminele beschuldigingen. Dat moet te achterhalen zijn. Kent u het boek ;Vriendschap en de kunst van het overleven,’ van Luuc Kooijmans? Daarin staat enkele boeiende hoofdstukken over gouverneur-generaal Jan Huydekoper, niet de ‘gewone man’ die u zoekt, maar toch heel informatief. iets anders. Ik heb wat verhelderende achtergrondinformatie betreffende de reis van Jacob baron de Peterse, met uw Christiaan als ik het goed begrijp, naar Suriname en Holland. As u mij mailt kan ik u die info doen toekomen.

  • Die scheve schaats lag, voor zover de bronnen hiervoor indicaties geven, vooral in de politieke keuzes die Jan Ruijter maakte in een revolutionaire periode in de Nederlandse geschiedenis. Zijn politieke ambities, door de revolutie van 1795 en de omwenteling van 1798 gevoed en waargemaakt, leidden bij de volgende omwenteling in 1801 tot zijn val. En tot die van vele anderen. Jan Ruijter was niet de enige politieke outcast aan boord van het schip Atlanticq naar de Kust van Guinea. Waar voor anderen gold dat hun echtgenotes hen bleven steunen was dat bij Jan Ruijter niet het geval. Wellicht liepen de politieke scheidslijnen bij hem dwars door gezin en schoonfamilie.

 2. HOw wonderfull you both have discovered more information.
  And then with your Buurman.
  It is fantastic to share your information.
  It is hairraising what our families have been through.
  HOw wonderfull for this Blog and sharing this great work both of you.
  Our families endurred so much.
  Keepup the great work.Tonny australia

 3. Annemieke, ik ben de Hans die je gisteren in Ginneken ontmoette. Onze database bevat inderdaad de Harmsen (en een deel van jouw familie) waarover we spraken.
  Wat jouw zoektocht betreft, je zou de aflevering van Who do you think you are (UK) over Hugh Quarshie (acteur in BBC-ziekenhuisserie) uit 2010 eens moeten bekijken. Zal wel op YouTube te vinden zijn.
  Leuk je ontmoet te hebben. Een groet van Hans

  • Leuk, dat onze families elkaar zo raken. Ik reageer naar je in een email.
   De uitzending van Hugh ken ik heel goed, wij volgen elkaar ook op twitter en Michel Doortmont, mijn mentor is ook in die uitzending. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>