HomeFamilieHendrica Sophia van der Vegt

Reacties

Hendrica Sophia van der Vegt — 8 reacties

  1. Ha Annemieke, Wat weer een mooi stuk familiegeschiedenis heb je weten te traceren. Dank voor het delen. Interessant! Groet van Ineke Mok

  2. Wat ze eerst met het lijk van C. W. Leysen gedaan hebben kan ik ook niet lezen maar wat er uiteindelijk gebeurde staat één alinea verder in het scheepsjournaal:
    “Met de gewone plegtigheden over boord gezet het Lijk van den Kwartiermeester C W Leynsen”

  3. Het is inderdaad ingenaaid.
    Dit heb ik gevonden op een website met nautische begrippen:
    “Dodemanssteek”: laatste steek bij het innaaien van een lijk in een zeildoekse lijkenzak; de steek gaat door het neusschot van het lijk om ervoor te zorgen dat het zeil goed aan het lijk bevestigd blijft”

  4. “In zijn kombaars genaaid”.
    Een kombaars is een scheepsdeken. Van oudsher was het de gewoonte dat een lijk in z’n kombaars genaaid werd, op een houten rooster van de dekventilatie driemaal over het opperdek werd gedragen en met “één-twee-drie, in Godsnaam” over boord ging over de fokkeschoot. Daarom heette doodgaan in zeemanstaal ook “over de fokkeschoot gaan”. Een kanonskogel werd meegenaaid – later werd de overledene in zeildoek genaaid, verzwaard met oude roosterijzers – om het lijk te doen zinken, c.q. de dieperik in te laten gaan. Bij de marine werd de kanonskogel netjes in mindering gebracht op de afrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>