Historicidagen 2017
Volgende week vinden in Utrecht de Historicidagen plaats en op zaterdag mag ik een bijdrage leveren.
Dit staat op de site:
“De Historicidagen 2017 worden van 24 tot 26 augustus in Utrecht gehouden, op initiatief van KNHG in samenwerking met Universiteit Utrecht. Drie dagen vol inspirerende lezingen, debatten en workshops over alle mogelijke aspecten van geschiedbeoefening nu, voor alle historici: studenten, docenten, onderzoekers, historici werkzaam in archieven, musea, erfgoed, zzp-ers, kunsthistorici en publiekshistorici.”
Er is een zeer uitgebreid programma voor de drie dagen met zeer uiteenlopende onderwerpen. Via de ontwikkelde app is het eenvoudig om een overzicht van het hele aanbod te zien. Ik sta er zelfs ook in!
Zaterdag om 11:00 uur staat Mapping Slavery op het programma in de Belle van Zuylenzaal. Het team bestaat uit:
Moderator: Markus Balkenhol
Sprekers: Ineke Mok, Dienke Hondius, Karwan Fatah-Black, Michel R. Doortmont, Dineke Stam, Margriet Fokken, Barbara Henkes, Valika Smeulders en Wayne Modest.
We hebben allemaal een videopitch gemaakt met een dilemma wat we hebben tijdens of na ons onderzoek en/of activiteiten. Ik dus ook…. en degene die mij kennen, weten dat dit voor mij toch wel een grote stap was, vastgelegd worden op beeld… Het filmpje is gemaakt door Eza Doortmont en dankzij haar is het zo goed geworden. Dank je, Eza!
Ik heb er over nagedacht of ik het wel of niet op het blog zou zetten, maar als het straks in Utrecht getoond wordt, hoort het ook op deze site. (Natuurlijk niet te groot)
Het was zo spannend om te maken. Het geluid is het eerste stukje wat minder door de wind maar ik denk dat het dilemma wel duidelijk naar voren komt en ook hoeveel Afrikaanse (kind)bedienden er geweest moeten zijn. In het onderzoek ben ik er nog meer tegengekomen en ik ben nog niet eens bewust op zoek geweest….
Ik ben heel benieuwd wat de lezers denken bij mijn dilemma.
Op de schilderijen staan de jongetjes afgebeeld vlakbij degene bij wie ze hoorden maar wel met een slavenband om hun nek.
Bij hun doop kregen ze vaak namen die verwezen naar degenen die zij dienden.
Om de sociale status van de Afrikaanse (kind)bedienden te begrijpen, vraag ik mij steeds af:
Is dit uit genegenheid of is het als een brandmerk?
Reacties
Historicidagen 2017 — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>