Hoe kwam hij in Weesp terecht?
Sinds ik Christiaan zijn eerste brief heb gelezen ben ik op zoek hoe hij in Weesp terecht is gekomen. Het is een uitgebreide speurtocht met veel onbeantwoorde vragen. Toch heb ik het idee op een spoor te zitten!
In zijn eerste brief aan Koning Willem I schrijft hij:
“Dat de Suppliant in den Jare 1764, [..]in dienst is gekomen van wijlen haare Koninklijke Hoogheid Mevrouw de Douariere van Oranje Nassau en Vriesland,”
Ook schrijft hij:
“Dat de Suppliant ter beloning van een 23 Jarige dienst bij den Heere Burgemeester D’Arrest te Weesp voornoemd,”
Maria Louise van Hessen Kassel, is op 9 april 1765 overleden. Wanneer ik daar 23 jaar bij op tel kom ik uit in 1788, precies het jaar wanneer Christiaan voor het eerst zich meldt bij de kerk voor ondersteuning. Het lijkt er dus sterk op dat hij vanuit Leeuwarden naar Weesp is gegaan. De grote vraag voor mij is wie is de connectie tussen die twee? Wie bracht Presto/Christiaan naar Abraham D’Arrest?
Ook lijkt het er ook op dat er nog wel contact was met het Hof, Christiaan schrijft immers:
“dat hij in latere Jaren het groote voorrecht heeft genoten uwe Majesteits doorluchtige Heer Vader met het Hoogen geselschap, op de Jagt te vergezellen.”
In zijn tweede brief aan de Koning schrijft hij:
“na bevorens te zijn in dienst geweest van hare Koninklijke Hoogheid Mevrouwe den princesse Douairière Frederika Louisa Wilhelmina van Brunswijk; ”
Om het overzicht te houden heb ik maar een schema gemaakt en er achter gezet waar ik zeker van weet waar hij was.
Om de tijd en de mogelijkheden en connecties te begrijpen ben ik aan het lezen, veel aan het lezen.
Ik probeer data te vinden wanneer Stadhouder Willem V op jacht was, wie zijn gasten waren en wie weet staat er dat hij vergezeld was door een Afrikaanse page, zoek aanwijzingen met een schaduw van Christiaan bij Prinses Louise, zuster van Koning Willem I en of er ergens iets staat over Maria Louise van Hessen Kassel (Marijke Meu) en haar Afrikaanse pages.
Door de Gedenkschriften van Gijsbert Jan van Hardenboek leer ik over de tijd en alles wat hij waarnam. De naam van de Graaf van Gronsveld duikt elke keer op. Helaas is mijn Frans niet zo goed maar tracht ik het leven van de stadhouderlijke familie te begrijpen door hun brieven die verzamelt zijn in Correspondentie van de stadhouderlijke familie 1777-1820. Ik lees Porselein en zilvergeld in Weesp van W.M. Zappey en daar blijkt dat de Graaf van Gronsfeld contact had met de Stadhouder en met Abraham D’Arrest. Hij was in Weesp en omgeving rond 1764, dat is duidelijk door de Weesper porseleinfabriek.
De Graaf was bekend met Afrikaanse pages, hij was tenslotte zelf de peter van zijn page.

Bertrand Philip Sigismund Albrecht graaf van Gronsveld-van Diepenbroick-Impel door Guillaume de Spinny
Zou hij degene zijn geweest die ervoor gezorgd heeft dat Christiaan, die toen nog Presto heette, bij Abraham D’Arrest in Weesp terecht kwam?
Reacties
Hoe kwam hij in Weesp terecht? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>