Impressie Summerschool I
Na een treinreis met hindernissen, letterlijk want er lagen in Duitsland bomen over de rails, ben ik afgelopen zondag aangekomen in Wolfenbüttel en heb ik de eerste week achter de rug. Het eerste wat ik van het plaatsje zag was prachtig!
Maandagmorgen konden we ons melden bij de Hertog August Bibliotheek en na een korte kennismaking kregen we een rondleiding.
Het is zeer indrukwekkend om in een bibliotheek te staan, gevuld met boeken vanaf de 16e eeuw, verzameld door Hertog August.
In de ontvangsthal van de bibliotheek staat een bord waardoor ik mij zeer welkom voel.
Dinsdag begon onze eerste studiedag onder leiding van Prof. Rebekka von Mallinckrodt met als thema “Tracing Black Lives in Early Modern Germany”. Ik heb geleerd over vele andere Afrikanen aan Duitse Hoven. Ze worden Hoffmohr genoemd hier. Het is bijzonder om te merken hoe Christiaan, het onderzoek en de vragen die daarbij opkomen ook hier gesteld worden.
Bijvoorbeeld: Free – Unfree – Dependent.
Ook hebben we een doopverslag gelezen uit 1660, de Afrikaanse dopeling moest 8 dagen rondlopen in een wit hemd. Ik ben nieuwsgierig of dat een gewoonte was.
De volgende dag hadden we in onze prachtige collegezaal genaamd “Biblesaal” college van Professor Arne Spohr met als onderwerp: “Black Musicians in Early Modern Europe, 1400-1800”. Ik heb geleerd over Christian Gottlieb, Joseph Emidy, George Polgreen Bridgetower en Ignatius Sancho. Opeens kijk ik heel anders naar alles wat ik weet over Christiaan als fluitspeler. Maandag a.s. gaan Arne en ik daar samen voor zitten en uitgebreid kijken naar de inventarislijst met alle muziekstukken en de Spotifylijst. Wie weet wat daar nog uit gaat komen!
We hebben ook geluisterd naar:
Hierna hebben we met elkaar naar de tekst gelezen en onszelf vragen gesteld. Door welke bevolkingsgroep zou dit geschreven zijn, zwart of wit?
Wat denken jullie?
Donderdag meldden we ons weer bij de prachtige bibliotheek, gelegen in het groen.
Het college werd gegeven door Professor Eve Rosenhaft met het onderwerp “Traveller, Slave, Scholar, Prodigy, Icon: Reading Anton Wilhelm Amo“. Ook hij kwam als kind eerst naar Nederland en kwam daarna aan het Hof in Brunswijk Wolfenbüttel terecht. Over zijn tijd aan het Hof is niet veel bekend maar daarna wel omdat hij is gaan studeren en Professor in de Wijsbegeerte werd. Later in zijn leven is hij teruggekeerd naar Afrika en ik ben zo benieuwd hoe hij zijn familie heeft kunnen terugvinden….
’s Middags gingen we naar het Niedersächsisches Staatsarchiv waar we originele documenten hebben mogen bestuderen. Dit gaf mij weer inspiratie en ideeën waar voor Christiaan te gaan kijken.
Vrijdag was een reuze spannende dag. De helft van de deelnemers, waaronder ik, hebben een presentatie gegeven over onze onderzoek onderwerpen. Ik heb mogen vertellen over Christiaan en op verzoek heb ik ook verteld over hoe ik het doe en alle digitale mogelijkheden gebruik. Ik heb daarvoor een Engelstalige pagina gemaakt op dit blog “Telling his Story“. Ik moest keuzes maken over wat ik zou vertellen want ik had 20 minuten. Juist omdat we hier oplossingen proberen te vinden heb ik een stuk genomen van Christiaan zijn leven waar ik nog veel vragen over heb.
Ik leer hier veel en merk steeds meer dat Christiaan zijn verhaal een onderdeel is van een groter geheel, ook leer ik dat ik eigenlijk best wel veel al weet ten opzichte wat er bekend is over anderen, uit Afrika naar Europa gebrachte kinderen.
Volgende week ga ik naar het archief hier om te kijken in de documenten van Louise van Oranje Nassau, wie weet wat ik ga vinden.
Ondertussen geniet ik ook van het prachtige Wolfenbüttel, bezig zijn met geschiedenis in een stad vol geschiedenis!
Trots op ‘mijn’ Mieke….
Super allemaal! Veel plezier en succes!
Annemieke, klasse. Je mooiste zinnen waren : “Ik leer hier veel en merk steeds meer dat Christiaan zijn verhaal een onderdeel is van een groter geheel, ook leer ik dat ik eigenlijk best wel veel al weet ten opzichte wat er bekent is over anderen, uit Afrika naar Europa gebrachte kinderen.”
Dit is waarschijnlijk het mooie van zo’n summerschool; je ziet hoe de losse elementen in een grotere ontwikkeling in de geschiedenis passen. Een eeuw eerder was het anders, en een eeuw later was het weer heel anders. En ja: je weet al heel veel, en dat wisten wij al. 😉
Jouw naam heb ik hier ook al genoemd, Wim. Het DNA onderzoek trekt veel aandacht, iets waar eerder niet aan gedacht is om zo te gebruiken voor informatie vergaring.
het was een geweldige presentatie – erg interessant en boeiend! Zo ineens werd het onderwerp van deze cursus van een persoonlijke kant belicht. En spannend ook om eens een andere, interaktieve manier te leren kennen waarop je research kunt doen en publiek kunt maken!
In associatie op de vakwerkhuizen…… Je onderzoek is het openen van vele vakjes! Het plaatje wordt steeds mooier, top!
Mooie vergelijking!
Mieke vind het zo fijn voor je…. je analytische geest en bent wie je bent brengt je ver en opent weer nieuwe mogelijkheden. X