In de Voetsporen van Christiaan 3
Afgelopen zaterdag, 26 september, was het zover, na een “Voetsporen” Weesp en Leeuwarden waren we deze keer in Den Haag. We verzamelde ons in de Grote Kerk waar Carolina van Oranje Nassau trouwde met Karl Christian van Nassau Weilburg. We wilden beginnen op de plek waar op hun huwelijksprent de Afrikaanse page zat, die mogelijk Christiaan is omdat hij voor 1762 bij Carolina en na 1762 bij Karl Christian in dienst was. Het was even puzzelen en overleggen. (Op deze foto staan vijf nazaten)
Met wederzijdse instemming is de plek bepaald en hebben we er de nazatenfoto gemaakt.
(Michel, dank je wel voor deze prachtige foto!)
Na de eerste kennismaking tussen de deelnemers (met zeven nazaten) en de eerste uitleg zijn we op pad gegaan. Vanuit de Grote Kerk naar de Galerij Willem V. De zaal is in 1774 in opdracht van Willem V gebouwd om zijn schilderijenverzameling tentoon te stellen. Nu hangen er 150 schilderijen van onder andere Steen, Rubens en Potter, allen uit de oorspronkelijke verzameling.
Vanuit hier liepen we naar het Stadhouderlijk Kwartier, het Buitenhof en door de poort naar het Binnenhof. Het blijft bijzonder om op plekken te zijn waar we van weten dat Christiaan er ook geweest is op een bepaald moment van zijn leven.
Op een beschutte plek van het Binnenhof vertelde Valika Smeulders over andere Afrikanen in Den Haag tijdens Christiaan zijn leven. Zo kregen wij een inkijkje in die tijd.
Lopend door Den Haag, stonden we regelmatig stil voor verhalen, uitleg en om vragen te beantwoorden.
De volgende stop was het Haags Historisch Museum, eerst om een kop koffie te drinken, gesponsord door het bedrijf van de nazaten De Rue. In het museum hangt het schilderij “Kermis op het Buitenhof, 1781 van Hendrik Pothoven”, op dit schilderij staat Willem V geschilderd met zijn gezin en zijn twee Afrikaanse pages.
Dit is een detail van het schilderij:
Het zou heel goed kunnen dat een van de twee samen met Christiaan bij Maria Louise van Hessen Kassel in Leeuwarden is geweest.
Citaat uit Christiaan zijn eerste brief:
“Dat de Suppliant in den Jare 1764, benevens twee van zijne landslieden Coridon en Citron in dienst is gekomen van wijlen haare Koninklijke Hoogheid Mevrouw de Douariere van Oranje Nassau en Vriesland”
Het schilderij is voor mij niet alleen bijzonder omdat de twee pages er op staan met Willem V maar ook omdat Christiaan aan het eind van zijn leven zelf optrad op dezelfde kermis in Den Haag.
Onze weg vervolgde zich naar de Koninklijke Schouwburg die oorspronkelijk bedoeld was als Stadspaleis voor Carolina van Oranje Nassau en haar echtgenoot. Zij gaven in 1766 opdracht voor de bouw.
We vervolgde de wandeling naar het Pageshuis. Het bordje naast de deur verklaart meteen al waarom we daar waren.
Zou Christiaan hier ook geweest zijn voor een opleiding? Misschien dat ik daar ooit achter kom. Het is in ieder geval een prachtige gevel en in gedachten kan je zo terug naar 1750.
Tot slot liepen we naar Paleis Noordeinde, ook “Het Oude Hof” genoemd. In 1754 verkocht koning Frederik de Grote het paleis aan Anna van Hannover, moeder van Willem V. De latere echtgenote van Willem, Wilhelmina van Pruisen was de favoriete nicht van Frederik de Grote.
Mocht u zelf ook eens deze “In de Voetsporen” willen doen, neem gerust contact op voor meer informatie.
De ideeën voor de volgende “In de Voetsporen van Christiaan” in 2016 zijn er al. Via het blog en de facebookpagina wordt u op de hoogte gehouden.
(Foto’s van Michel Doortmont en Paul de Rue)
Fijn dat jullie zo genoten hebben en wat was het prachtig weer .
Wat een belevenis…wat zal er door jullie heen gegaan zijn, prachtig!
Het was weer een leuke en interessante middag!