HomeFamilieKaatje bij de Kerkenraad

Reacties

Kaatje bij de Kerkenraad — 7 reacties

 1. Wat opvallend is in dit verhaal is dat normaal gesproken de kerkenraad erg bezorgd is over het morele aspect van een onwettige geboorte in combinatie met het financiële risico dat men liep.

  Zo’n lidmaat met een kind zonder vader is een bedrijfsrisico, want zal op zeker moment bij de bedeling terecht komen. Het was gebruikelijk dat de bevallende moeder nog in barensweeën om de naam van de vader gevraagd werd, zodat deze aansprakelijk gehouden kon worden.

  En over de naam van die vader wordt hier helemaal niet moeilijk gedaan door de kerkenraad. Blijkbaar was dat een gepasseerd station, want Grietje (of haar moeder) had er geen enkel probleem mee om die naam te adverteren. De dochter werd immers aangegeven als Hendrika de Jong van der Vegt (zie Grietjes dochter. Wellicht was dit al eerder in / met de kerkenraad besproken?

  • Dat zou kunnen maar dat verklaart nog niet waarom Grietje haar dochter niet gewettigd heeft. We zullen op zoek moeten waar Grietje gebleven is, dan weten we misschien meer van wat er plaatsgevonden heeft.

  • Fijn dat je zo mee denkt!
   De kerkenraad zal toch niet het onmogelijke geëist hebben? Ik denk dat Grietje in ieder geval 3 september nog leefde anders zouden ze deze eis niet gegeven hebben.

   • Meedenken is echter niet eenvoudig, dus nog een poging:
    Grietje zat, levend en wel, behoorlijk in het verdomhoekje. Voelde zich daardoor niet geweldig en misschien was ze ook niet gezond en/of herstellend van de bevalling. Uiteindelijk kwam de vroedvrouw aangifte doen. Vaders doen dat doorgaans binnen een paar dagen, maar deze dader moest onbekend blijven. Heel slim om het kind dan zijn voor- en achternaam te geven. Daarmee was hij het misschien ook niet eens. De kerkenraad maakte er echter geen probleem van, maar eiste dat Grietje bij de door Kaatje gewenste doop van het kind aanwezig was. Ook werd bepaald dat er een lidmaat bij aanwezig was. Was Grietje dan geen lidmaat?
    Dankzij mijn bijdrage zullen we wel verder verwijderd raken van de feiten, maar niet geschoten is altijd mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>