Kaatje van Christiaan jr
Christiaan en Kaatje hun kinderen vernoemden natuurlijk zoals het destijds de gewoonte was, hun kinderen naar opa en oma. Dat heeft er voor gezorgd dat er twee kleindochters zijn die Kaatje van der Vegt heten. Eentje is de dochter van Cornelis, mijn betovergrootmoeder waar ik al regelmatig over geschreven heb. De andere is Kaatje, de dochter van Christiaan jr en Marretje de Jong. Haar grootvader Christiaan heeft haar gekend, hij was ongeveer tachtig jaar toen deze kleindochter in Weesp werd geboren.
Op een of andere manier valt zij altijd uit mijn aandacht en ik vond het tijd om haar leven eens van dichterbij te bekijken.
Haar geboortedag in 1823 is voor mij al niet zo duidelijk, hier lees ik dat ze geboren en gedoopt is op 20 juli, bij de akte van geboorte staat 4 juli. UPDATE: Dankzij een oplettende lezer is het nu duidelijk dat ook in de doopakte staat dat ze 4 juli geboren is. Dank Stefan! Wat ook opvalt is dat haar geboortejaar in de documenten nog wel eens verschilt.
Ze was het derde kind van haar ouders, broertje Christiaan werd voor in 1820 geboren en stierf voor hij
zes maanden oud was, broertje Pieter was bijna twee toen Kaatje werd geboren in Weesp.
(Voor de geboorte van Pieter waren er strubbelingen met de schout van Nederhorst den Berg, hij wilde Christiaan jr en Marretje de plaats uitzetten.)
06-10-1821 Pieter geboren
04-07-1823 Kaatje geboren
14-10-1825 Marretje geboren
23-09-1828 Pieter overleden
01-11-1828 Christiaan geboren
17-11-1828 Christiaan overleden
Wanneer Kaatje zes jaar oud is, overlijdt haar moeder Marretje en blijft haar vader alleen met haar en haar zusje Marretje. Vier jaar later, 18 mei 1832, Kaatje is dan bijna 9 jaar oud, hertrouwt haar vader met Dirkje van der Tweel. Ze krijgt niet alleen een stiefmoeder maar meteen ook een stiefbroertje- en zusje. Dirk Cornelis Hoogeveen, zeven jaar oud en Cornelia Catharina Hoogeveen, vijf jaar.
Ik probeer mij voor te stellen hoe druk dat gezin was met vier kleine kinderen. Het jaar daarop werd het nog drukker, zusje Christina werd 7 mei 1833 geboren en er volgde nog meer kinderen. Annetje werd 28 juli 1835 geboren waarna Bessel op 20 december 1838 volgde. Kaatje is vijftien jaar wanneer hij overlijdt in 1837, haar derde broertje die sterft.
Je vraagt je toch af wat dat doet met zo’n kind.
Al het leed is nog niet over, in mei 1845 overlijdt haar zusje Marretje, negentien jaar oud en drie jaar later haar stiefmoeder Dirkje.
Kaatje heeft de leeftijd om te werken en het lijkt erop dat ze in 1849 niet meer in Weesp is. Ik kan haar niet vinden in de Volkstelling, wel haar nichtje Kaatje, mijn betovergrootmoeder.
In 1850 vind ik haar weer, in het Binnengasthuis op de afdeling Vrouwenziekten te Amsterdam. Ze is achtentwintig jaar en wordt Katrina genoemd. (Klik op de afbeelding om te vergroten)
Behalve welke afdeling ze lag, staat er ook waar ze woonde en haar beroep. Dienstbode op het Reguliersplein nr 19 en ze is ongehuwd. Dankzij alle gedigitaliseerde documenten op het Amsterdams Stadsarchief kon ik ook vinden bij wie ze dienstbode was.
Zou die datum “mei 1841” de datum zijn wanneer ze ging werken bij de familie Sitter?
Iedereen die dit blog af en toe volgt, weet dat ik op zoek ben gegaan naar deze familie Sitter. Behalve de zoon Leendert geboren in 1817 was er ook een zoon Jan, geboren in 1809. Wanneer deze Jan huwt in 1834 staat er bij hem als beroep “stalhouder”. Het was maar een paar klikken meer en kreeg Jan Sitter jr. ook een gezicht!
Hij heeft vast onze Katrina, de dienstbode bij zijn ouders en kleindochter van Christiaan gekend.
Ook in het bevolkingsregister van 1853-1863 staat zij nog als dienstbode bij de familie Sitter die ondertussen flink uitgebreid lijkt te zijn. Men woont op Reguliersplein 267, het huidige Thorbeckeplein. Ik heb geen exacte afbeelding van het huis kunnen vinden maar wel deze in de beeldbank van het Amsterdams Stadsarchief.

Reguliersplein of Kaasmarkt (Thorbeckeplein) en Botermarkt (Rembrandtplein) 2-14 (links, v.r.n.l.) met standbeeld van Rembrandt, waarachter de ingang van de Korte Reguliersdwarsstraat
Terwijl ik druk ben met de afbeeldingen, realiseer ik mij dat Katrina op een steenworp afstand werkte van de Botermarkt waar haar opa Christiaan en haar neef en nicht Britting optraden. Zouden Kaatje en Christiaan Britting haar daar wel eens ontmoet hebben?
Nu heb ik de smaak te pakken en vind haar ook als dienstbode in het 1851-1853, deze keer met als adres Buitenkant 98, tegenwoordig Prins Hendrikkade. Het lijkt erop dat er meerdere dienstbodes in dienst waren maar wie het hoofd van de huishouding was, heb ik (nog) niet kunnen ontcijferen. (klik op de afbeelding om op het origineel it te komen)
Op 23 augustus 1854 huwt onze Kaatje met de weduwnaar Johannes Hermanus Harmsen, zijn echtgenote Catharina Sijmons was nog geen vier maanden voor het huwelijk overleden…. en liet hem achter met drie kleine kinderen.
Catharina Christina van zes jaar, Christian van vier jaar en Johannes Hermanus van drie jaar.
Van de huwelijksakte vind ik het mooiste dat ze zelf ondertekende en niet met een x, ze schreef haar achternaam zoals ik hem schrijf, “Van der Vegt” ondanks dat haar naam in alle documenten als “Vecht” werd geschreven.
Bij de huwelijkse bijlagen zit een Verklaring van Inwoning van Kaatje op het adres Nieuwe Waalseiland nr 98.
Dit is nog hetzelfde adres als waar de familie Sitter woonden, dat blijkt ook uit deze prachtige prent, te koop bij Eduard van Dishoeck.

Originele lithografie met de hand gekleurd op papier; Tekenaar: Willem Hekking jr.; Ad Vivum Delin (naar het leven getekend); Deze prent komt uit de collectie getiteld: Amsterdam in Schetsen; Samensteller van deze collectie prenten: P.H. Witkamp; Uitgever: G.W. Tielkemeijer (Amsterdam)
In het bevolkingsregister is goed te zien dat het gezin Harmsen en Van der Vegt regelmatig verhuisden.
Behalve Kaatje zien we in het overzicht ook haar halfzusje Annetje waar ik al eerder een blog over schreef.
Het duurde ruim twee jaar voordat ze zelf moeder werd, ze was drieëndertig jaar toen Marretje geboren werd en bijna twee jaar later volgde dochter Anna. In 1861 kwam haar laatste dochter ter wereld, Maria Catharina en van haar weet ik verder niets….
Lang heeft onze Kaatje niet van haar dochters kunnen genieten, ze overlijdt thuis op 2 februari 1864, veertig jaar oud….. en niet negenendertig zoals in de akte staat.
(hartelijk dank Marlie!)
Misschien dat ik er ooit nog achter kom waaraan ze is overleden, dat zou ik best graag willen weten.
Haar echtgenoot bleef weer achter met kleine kinderen, de jongste nog geen drie jaar oud.
Een nieuw huwelijk heb ik niet kunnen vinden maar Aartje Pieters kreeg in 1867 zijn negende kind en een tiende volgde in 1876.
Kaatje heeft nazaten via de vijf kinderen van haar dochter Marretje en met één heb ik contact. Ik ben best nieuwsgierig wat de anderen weten over hun voorouders. (Ik hoop altijd op foto’s)
En haar dochter Anna, daar ging het minder goed mee.. Net als Kaatje haar halfzusje Annetje, overlijdt Anna in Gesticht Meerenburg, twintig jaar oud. (Wanneer ik in het archief ben, ga ik toch eens kijken of ik er achter kan komen wat Anna mankeerde)
Als laatste nog een afbeelding uit de beeldbank van het Amsterdams Stadsarchief die ik niet voorbij kan laten gaan, niet alleen omdat ik hem mooi vind maar ook vanwege de Kerstpuzzel met alle koetsen van familie d’Arrest. De zoon van Kaatje haar werkgever in een koets.

Dam-noordzijde
Jan Sitter bij Beurs van Zocher. Vervaardiger Olie, Jacob (1834-1905)
Collectie Jacob Olie Jbz.
Datering 1891
Ik heb weer genoten van je boeiende speurtocht en je leuke blog.
Wat leuk om te horen!
Mooi verhaal!!!
Ze werkte/woonde in de buurt van onze wederzijdse familie. Ik zou zo graag willen weten hoe de onderlinge contacten waren….
Wat leuk, mijn betovergrootvader Jurriaan Terlien staat op de foto van “De volkstellingen van Weesp 1807 & 1849”, onder het jaartal 1849. Hij was jaren stadsomroeper in Weesp rond de jaren 1880. Annemieke, ik volg je zoektocht in stilte, maar met veel belangstelling.
Wat leuk!!
Ik weet van een Johanna Terlien die gehuwd was met Anthonie Post, Anthonie was de broer van mijn betovergrootvader Hendrik die gehuwd was met de andere Kaatje van der Vegt. Kan je het nog volgen? 😉
De wereld is niet zo groot!