HomeFamilieKaatjes Veroordeling

Reacties

Kaatjes Veroordeling — 14 reacties

 1. Heb je dit ook gezien? !
  Het vonnis van Kaatje is vonnis nr. 685, maar vonnis nr. 684 gaat over Dirk Bruijne! Dat gaat over hetzelfde voorval!
  Hier lezen we dat de beklaagde (Dirk Bruijne) in de Gasthuissteeg te Weesp de 1e getuige (waarschijnlijk Kaatje?)moedwillig en gewelddadig bij de keel gegrepen met het hoofd tegen een muur gedrukt en haar tegen het lijf geschopt heeft.
  Ook Dirk Bruijne werd veroordeeld tot een geldboete van 3 gulden of 1 dag eenzame opsluiting! De verzachtende omstandigheden zullen waarschijnlijk zijn dat ze elkaar in de haren hingen? Of is dat geen verzachtende omstandigheid?

  Kaatje heeft dus vermoedelijk even in de gevangenis gezeten. Je kan eens kijken of ze in de registers van de gevangenis voorkomt. Daar staat meestal ook een signalement ingevuld, zodat je weet hoe ze eruit zag.

 2. En mogelijk heeft vonnis nr. 670 ook nog iets met deze zaak te maken…
  Gijsbert Bruijne, de zoon van Dirk Bruijne heeft op de straat in Weesp iemand uitgescholden… Dit gebeurde enkele dagen voor het gevecht tussen Kaatje en Dirk.

 3. Het stukje tekst dat je niet kan lezen is:

  “Overwegende dat de voorafgaande onaangenaamheden een verzachtende omstandigheid opleveren, die aanleiding geeft tot vermindering van straf.”

  Het gaat dus over iets wat voorafging.

 4. Hallo Annemieke,
  Afgelopen zomer was ik in Dundee in het Citymuseum en zag daar een schilderij uit de 18e eeuw waarop een rijk echtpaar te zien was met achter hen twee Afrikaanse pages. Het echtpaar was op bezoek op een school, als weldoeners om te zien wat er met hun bijdragen was gedaan. Getriggerd door jouw onderzoek heb ik navraag gedaan naar het schilderij, maar helaas wist men niets van de geportretteerden. Maar kennelijk was het dus een soort “mode” om pages te hebben?

 5. Haha, zulke dingen zijn leuk om te vinden! Interessant, maar stiekem ook best grappig omdat je inderdaad steeds van die beelden in je hoofd krijgt. Zo’n moeder die een vent tegen de grond werkt. Leuk om te lezen, ben benieuwd wat je nog meer gevonden hebt over haar.

 6. Kaatje van der Vecht (Vegt) was eerst getrouwd met Jan Frederik Willem Kortman.
  Zou het kunnen dat hij in Den Haag is geboren op 6-1-1796 en voor de 2e maal gehuwd is met Elisabeth Vrijhof op 5-9-1877 in Den Haag.
  Dochter geboren in 1877, Gerardina Cornelia, gehuwd met Cornelis Gijsberdinus van Eck.
  Dit zijn mijn grootouders. Toen hij voor de 2e keer trouwde was hij 81 jaar.
  Misschien heb ik het helemaal mis en moet ik verder spitten.

 7. Ik stuitte bij toeval op deze site en lees voor het eerst over dit voorval wat ik ook al op de planning had staan, om te onderzoeken. Ik ben dus die nazaat van Dirk én Gijsbert Bruijne.?Binnen de familie is dit hele verhaal onbekend overigens. Als ik afga op wat ik allemaal wél weet, rijmt het totaal niet met dit hele verhaal, maar ja, beeldvorming en realiteit match niet altijd. Ik vind het wel hilarisch allemaal, aangezien tot nu toe alleen maar saaie, vrome mensen aantrof in mijn stamboom.

 8. Ik ga overigens binnenkort naar het Archief in Weesp voor verder onderzoek(van voor 1670), is er nog iets wat opgezocht moet worden? Dan kan ik dat meteen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>