HomeHet verhaalKermis archieven gezocht!

Reacties

Kermis archieven gezocht! — 9 reacties

 1. Misschien eens proberen bij de kermismusea in Nederland, o.a. Steenwijk en Bergen op Zoom en Hilvarenbeek. Mogelijk hebben zij meer zicht op vindplaatsen van informatie in archieven. Bij de Britse Who do you think you are? is ook eens een deel van een aflevering gewijd aan voorouders op de kermis. Even terugzoeken?

 2. Ik heb in Leiden een archief gevonden van het weeshuis. Daar moesten de kermisartiesten hun stageld betalen. Daar staat de familie Britting in met wat ze op kermis stonden en hoeveel ze moesten betalen. Er zijn ook plaatsen waar vergunningen gevraagd moesten worden. Wat ik steeds deed was kijken in welke tijd van het jaar de jaarmarkt of de kermis was. En dan een paar maanden van te voren bij de vergunningen kijken wat er aangevraagd is. De familie Britting trad op met het theater de Vier kronen en daar waren affiches van. Ik denk niet dat dat van Christiaan er is, tenzij hij in zo’n theater optrad. Ik mail je ook nog wat. Succes!

  • De vraag is of Christiaan alleen was of in een groep… wanneer ik het antwoord van de burgemeesters lees, lijkt het er op dat hij met een groep rondtrok. De vraag is alleen, welke groep?

 3. In Den Haag was er jaarlijks een kermis begin mei: de Haagse Meikermis of Hofkermis, de geschiedenis van dezer kermis gaat terug tot in de middeleeuwen.
  Deze kermis was in de 17de en 18de eeuw de beroemdste jaarmarkt van Nederland. Kooplui, boeren en ambachtslieden kwamen van heinde en verre en namen met hun kramen bezit van Buitenhof, Plaats, Vijverberg en Voorhout. De jaarmarkt trok zoveel volk, dat tal van goochelaars, kwakzalvers, koordansers en marionettenspelers er graag hun kunsten kwamen vertonen.
  De Meimarkt of Hofkermis was een zogenaamde vrijmarkt, wat wil zeggen dat tijdens de duur van de markt iemand die schulden had niet mocht worden gearresteerd. Op deze manier werden er zoveel mogelijk kooplieden en kopers aangetrokken (maar ook veel ‘gespuis’!) Het gemeentebestuur besloot in 1887 de meikermis af te schaffen omdat het er te onzedelijk zou toegaan.

  Als we in Delpher gaan kijken, blijkt inderdaad dat deze kermis in Den Haag telkens in het begin van mei begon:
  in 1810: op 6 mei
  in 1815: op 5 mei
  in 1816: op 5 mei
  in 1817: op 2 mei
  in 1819: op 7 mei

  In het najaar was er nog een kermis in Den Haag, maar daar heb ik nog geen data van gevonden.

  Als Christiaan in april 1817 en in september 1821 in Den Haag was, was hij misschien al daar voor de kermis die even later daar ging beginnen?

  • Nee, die is nieuw voor mij. Ik heb van de week besteld: “Een stad waar men zich koninklijk kan vervelen” van Henk Gras en ‘Een roes van vrijheid. Kermis in Nederland’ van Prof Jansen.

   Van de week komt er een nieuw blog over kermisvondsten, ik denk te weten met welke groep Christiaan rondtrok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>