Kijk Amsterdam 1700-1800
Degene die al wat langer mijn zoektocht naar Christiaan zijn leven volgen, weten dat ik niet alleen alles wil weten over zijn leven maar ook over de wereld waarin hij leefde. Liefst zou ik in een tijdmachine, zoals in Kruistocht in een spijkerbroek, een reis naar het verleden maken. Gewoon om te kijken….De tentoonstelling “Kijk Amsterdam 1700-1800, De mooiste stadsgezichten” heeft mij laten kijken naar de straten van Amsterdam in Christiaan zijn tijd en ik heb mijn ogen uitgekeken!
Vooral de mensen hebben natuurlijk mijn aandacht, wat voor kleding ze dragen, wat ze aan het doen zijn. Ook veel andere details leren mij meer over zijn tijd. Zie je bijvoorbeeld rechts dat aanplakbiljet? Daar waren er veel meer van, zag ik op een andere tekening. Wat zou er allemaal opgestaan hebben? Waren het de voorlopers van een krant?
Wat mij ook opvalt is de hoeveel paarden er op straat te zien zijn. Dat had ik mij ook niet echt bedacht, het is natuurlijk wel begrijpelijk maar toch. Binnenkort ga ik ook weer hierdoor kijken bij de bezittingen van d’Arrest, ik weet dat ze stallen hadden in Weesp maar ik wil nu weten waar.
Aan de kleding is dus ook duidelijk te zien dat er veel op paarden werd gereden.
Sommige mannen dragen rijlaarzen en hebben een zweepje bij zich.
Ik weet dat er op de inventarislijst van d’Arrest 11 koetsen staan. Tot nu toe vond ik dat eigenlijk een beetje belachelijk veel. Door de tekeningen heb ik geleerd dat er allerlei soorten koetsen waren. Ik heb ook mijn favoriet gevonden.
Zou dat borduursel zijn? Zie je hoe de staarten van de paarden versierd zijn? In de lijsten staat er ook beschreven wat voor koetsen het waren. Misschien zit er ook wel eentje bij die op deze leek. Een dameskoetsje?
Wanneer je goed kijkt, zie je ook mensen aan het werk. Op deze tekening lijkt het er op dat iemand groente uit een kruiwagen verkoopt.
Op een andere tekening zie je hoe de was werd gedaan.
Zou dat ook zo in Weesp gegaan zijn, ze woonden tenslotte aan het water….
Op een andere tekening is een scharensliep aan het werk. Op bijna elke tekening staat ook een hond, er moeten er veel geweest zijn…
Dit is dus een detail van een grotere tekening en er is al zoveel op te zien. Zie je de dame die in het raam zit te lezen? Niet alles is veranderd door alle jaren heen!
En over details gesproken, deze wil ik nog heel graag delen. Ook in die tijd werd een huis geschilderd en stond er een man op een ladder, alleen net even anders als dat je zou verwachten….
Binnenkort ga ik nog een keertje terug naar het archief van Amsterdam om de tekeningen nogmaals te bewonderen.
Het bijbehorende boek heb ik al.
Iedereen die bezig is met mensen die leefden in de 18e eeuw raad ik echt aan om te gaan kijken naar deze tentoonstelling.
Je kijkt je ogen uit!
Top!
Kranten bestonden al langer. Die aanplakbiljetten zijn vooral bekendmakingen van m.n. de overheid (lees: ‘Plakken in het openbaar’: http://perkamentus.blogspot.nl/2016/12/plakken-in-het-openbaar.html).