Kostlegger
Het CBG, Centrum voor Familiegeschiedenis, heeft een nieuwe website te vinden op www.cbg.nl
Ik zal niet de enige zijn geweest die meteen een naam heeft ingevoerd en tot mijn blijde verrassing kwam ik iets nieuws tegen.
Echt iets groots is het niet, maar ik ben al elke keer blij wanneer ik een vermelding zie. Deze keer stond er Teunis van der Vegt, zoon van Christiaan en Kaatje. Natuurlijk heb ik ook gekeken of het mogelijk een andere Teunis is, maar die naam komt verder niet voor in Den Helder in deze periode.
Het staat in de rubriek “Algemeen politieblad” en dat maakt vanzelfsprekend meteen nieuwsgierig. Omdat ik vriend ben van het CBG (kost € 40,- per jaar) krijg ik niet alleen hun tijdschrift GEN maar kan ik ook gratis downloaden en weet ik meteen waar Teunis wordt genoemd in de politiedossiers.
Na twee keer lezen, begrijp ik wat er staat. Teunis had blijkbaar twee jonge mannen als huurders, M. Westerwaal en Jan Meijerink. Tenminste als dat de betekenis is van het woord kostlapper. Jan Meijerink had kleding gestolen van M. Westerwaal en deze verkocht aan de uitdrager D. Glazer en als naam opgegeven J. Jansen. Vooral de diefstal van de “rood baaijen onderbroek met klep en zakken“, vind ik intrigerend.
Via Het geheugen van Nederland vind ik zo’n onderbroek, die klep en zakken zijn nu goed te begrijpen. Ziet er toch best mooi uit.
Wanneer ik daarna google, op zoek naar de uitdrager D. Glazer, vind ik een krantje uit 1877 met een advertentie in het “Vliegend blaadje”
Nu weet ik ook waar de uitdragerij was, zeg maar gerust de meest noordelijke straat in Den Helder. Door oude ansichtkaarten is er een goed beeld te krijgen van de straat in vroeger tijden.
Ik zou bijna ook een verzamelaar oude ansichtkaarten gaan worden…
Nu vraag ik mij af of Teunis daar dus in de buurt woonde. De site van het regionaal archief van Alkmaar heeft de bevolkingsregisters van Den Helder digitaal staan. Wanneer ik zoek op Van der Vegt, zie ik Teunis die zich daar Antonius laat noemen, bijna bovenaan staan. (geselecteerd op datum)
De documenten geven interessante gegevens over zijn gezin en wie er destijds bij elkaar woonden. Als beroep was hij sjouwerman maar ook tapper.
Helaas staan er geen adressen bij maar wijk M. Nu weet ik uit zijn overlijdensakte dat Teunis ook overleden is in wijk M maar waar die wijk was…..
Wel vind ik de site Ken je stad over de geschiedenis van Den Helder vanaf 1800. Er staat geschreven over de gravers van het Noord-Hollands kanaal die later ook gegraven hebben aan het Helders kanaal en aan de Hoofdgracht. Dit klopt helemaal met Teunis zijn leven. Hij groef, met zijn broers, aan het Noord-Hollands kanaal.
Zijn kinderen werden geboren op de route van het kanaal, Amsterdam, Buiksloot, Warmenhuizen, Den Helder.
Zou hij dan in “Het Strooien Dorp”gewoond hebben waar de gravers zich vestigden? Blijkbaar werd het later de Visbuurt toen er huisjes werden gebouwd, maar dat lijkt na Teunis zijn tijd te zijn.
De Visbuurt ligt in ieder geval niet ver weg van de Hoofdgracht waar Teunis zijn ene kostlegger de spullen van zijn andere kostlegger verkocht.
Al deze kleine nieuwe weetjes door een kleine vondst en een beetje digitaal zoeken. Fijn die nieuwe site van het cbg!
Ik ga echt een keer naar Den Helder en niet alleen om Teunis… via mijn moederskant heb ik voorouders in Den Helder.
Dit is Antonia van der Graan (1819-1909), mijn oudmoeder. (zij is de overgrootmoeder van mijn oma) Op 15-08-1867 verhuisde zij met haar gezin van Vlissingen naar Den Helder. Ik bezit haar reiskist en vraag mij altijd af of zij ooit Teunis of andere nazaten van Christiaan heeft ontmoet in Den Helder…..
Ik lees geboeid (altijd al maar nu nog eens extra) want mijn grootmoeder werd geboren in Den Helder (toen nog Helder) in 1890. Haar zus trouwde met de kleinzoon van Dorus Rijkers. Dus Den Helder heeft ook mijn grote belangstelling. Later vertrokken ze naar IJmuiden.
Wat mooi dat jij die foto hebt. Mijn oma’s vader was visser, hij stierf jong en oma’s moeder, opoe noemden we haar, ik heb haar nog net gekend (geb 1864) trouwde weer met een visser. Armoe troef en heel veel foto’s heb ik dus niet. Ik ga ook eens flink graven in de nieuwe site van het CBG. Het is toch mooi als je weer een klein stukje van het hele plaatje kunt aanvullen.
Geweldig om via een kleine vonst aanvullende informatie te krijgen. Lang leve het digitale tijdperk. Groet Arie.
Hoe geweldig ! Ik ben al jaren op zoek naar de vroege geschiedenis van mijn grootvader Sebastiaan Arijse,
Zijn moeder stierf toen hij10 dagen oud was en hij zou op 13jarige leeftijd als scheepsjongen hebben aangemonsterd. Vanaf zijn huwelijk heb ik alle info, evenals de stamboom tot in 1700. Maar hoe en waar verliepen zijn eerste kinderjaren; Ik heb hem spijtig genoeg niet gekend en het verhaal komt via wat hij mijn moeder vertelde. Ik ben zelf nu al 75 jaar en er zijn geen Arijse’s meer.
Om te weten te komen waar wijk M lag, kun je zoeken in oude krantenartikels naar openbare verkopen van huizen. Vaak vind je dan een combinatie van dit wijk-huisnummer met een kadasternummer of een wijk-huisnummer met een straat naam.
Ik heb dit al deels voor jou gedaan:
Wijk-Huis Kadaster Straat
M 16 Zuidstraat
M 24 C 314
M 25 C 311
M 26 C 910
M 27 C 912
M 30 C 555 Zuidzijde ’s rijks werf Willemsoord
M 31 C 1280 Zuidzijde ’s rijks werf Willemsoord
M 39 C 922 Zuidzijde ’s rijks werf Willemsoord
M 40 C 926
M 41 C 930
M 44 C 931
M 46 C 935 Zuidstraat
M 49 C 1349 Zuidstraat
M 50 C 813 Zuidstraat
M 54 Zuidstraat hoek Trechtersteeg
M 54 Zuidstraat hoek Trechtersteeg
M 66 Zuidstraat en Achtergracht zuidzijde
M 76 Zuidstraat
M 80 C 481 Zuidstraat
M 82 C 479
M 83 C 614 Zuidstraat
M 85 C 973-974-975
M 87 C 482
M 88 C 483
M 89 C 484
M 106 C Zuidzijde Achtergracht
M 108 C 3986 Zuidzijde Achtergracht
M 109 C 3985
M 113 C 626 zuidzijde Achtergracht hoek Oestersteeg
M 114 C 925
M 120 C Zuidzijde Achtergracht
M 126 C Zuidzijde Achtergracht
M 133 C 1350
M 134 C 1351
M 135 C 814
M 136 C 815
M 141 C Zuidzijde Achtergracht
M 144 C 921
M 145 C 920
M 158 C 309
M 159 C 312
M 160 C 313
M 173 C 778 Zuidzijde ’s rijks werf Willemsoord
M 174 C 777 Zuidzijde ’s rijks werf Willemsoord
Nu heb je al een beetje een zicht waar hij gewoond moet hebben. Als je het op deze manier nog wat verder uitwerkt en verfijnt: kan je mogelijk zijn adres exact bepalen (het kadaster).
Geweldig, dank je wel!!
Van het een komt het ander , logisch natuurlijk, maar wel mooi dat ook je moederskant zo weer even langs komt.
Ansichten verzamelen nog maar even niet toch ?
Hee Annemieke mijn overgrootouders verhuisden in diezelfde periode van Vlissingen naar Den Helder. De vader werkte op de marinewerf in Vlissingen en verhuisden naar de werf in Den Helder. Na een jaar vertrokken ze naar Amsterdam, waar ze later een scheepsontwerpbureautje begonnen. Misschien speelde bij die voorouders van jou ook een marine-verleden. De scheepswerf sloot meen ik in 1861 in Vlissingen. Succes verder! Thea Roos
Misschien zijn ze wel tegelijk verhuisd want dit was inderdaad ook de reden dat zij van Vlissingen naar Den Helder gingen.