HomeChristiaanKreupel

Reacties

Kreupel — 6 reacties

  1. Wat was dat weer heerlijk lezen, je houdt het wel spannend hoor, nu wil ik ook gaan zoeken 😂 maar ik heb genoeg zelf om uit te zoeken 😂

  2. Ik denk dat het om een liesbreuk ging, geen beenbreuk. Liesbreuken kwamen veel voor, en daarvan kon men ook mank lopen.

  3. Inderdaad, zoals Sjon schrijft werd met een ‘breuk’ vroeger vaak een liesbreuk bedoeld. Dat was een aandoening waar je gemakkelijk 40 jaar mee kon rondlopen, want opereren deed men in die tijd alleen in echte spoedgevallen, gezien het hoge risico op infectie en sterfte bij zo’n ingreep. Een liesbreuk begint meestal klein en de klachten zijn dan gemakkelijk met een breukband te verhelpen. Maar in de loop van de jaren wordt een liesbreuk onherroepelijk groter, waardoor een breukband niet meer voldoende is. Zwaar tillen wordt lastiger en de breuk gaat in de weg zitten bij het lopen. Maar aangezien een grote liesbreuk juist minder risico geeft op beknelling van de darm dan een kleine(re) liesbreuk, terwijl de operatie er alleen maar moeilijker op werd, was chirurgisch ingrijpen ook bij veel klachten te risicovol.

    Het zou kunnen dat Christiaan al in 1778 een breuk had, maar hiermee jarenlang goed kon functioneren (hoewel zakkendrager me dan niet zo’n geschikt beroep lijkt) totdat de breuk te groot werd en hij als ‘kreupele’ steun moest vragen aan de Koning.

  4. Dank Sjon en Nienke, ik ben mij nu aan het inlezen over liesbreuken 🙂 Zag ook ergens staan dat het erfelijk kan zijn. Dat geeft nog opties met alle DNA tests van de nazaten…
    Ik denk niet dat hij zelf zakken gedragen heeft, maar dat hij het ambt wat hij gekregen heeft, verhuurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>