Magdalena Faverot
Tijdens mijn zoektocht naar het vergeten levensverhaal van Christiaan kom ik personen tegen die mij intrigeren. Magdalena Faverot is zo iemand, Christiaan heeft haar nooit ontmoet maar toch wil ik over haar schrijven, de reden waarom zal straks duidelijk worden.
Haar geboortejaar volgens een digitale stamboom gevonden via Google, is 1688. (Er is geen akte bij, alle andere jaartallen in die stamboom kloppen)
In 1702 is ze in de Waalse Kerk van Haarlem met Jean D’Arrest:
(Jean Darrest, jonge man, geboren te Martigny-en-Thiérache en Madeleine Faverot, jonge dochter, geboren in La Capelle, ook in Tierache en wonende in de Sint Pieterstraet in deze stad, de 24e juni 1702, getrouwd 9 juli 1702 […]. M.R.D. dank voor de vertaling)
( Adrianus Eversen (Dutch, 1818-1897) Townspeople in a sunlit street in Haarlem with the Waalse kerk beyond)
Wat zal ze meegemaakt hebben dat ze nu in Haarlem is? Zou ze echt pas 14 jaar geweest zijn toen ze trouwde? Dit huwelijk zou dan gearrangeerd zijn. Al deze vragen maken dat ik meer over haar wil weten. Waar zijn haar ouders? De verhalen van de gevluchte Hugenoten tijdens de geschiedenisles komen nu dichtbij.
Over haar familie kan ik in de digitale archieven niets vinden en ik weet nog steeds niet of Abraham Favro familie van haar was.
In 1706 kom ik haar weer tegen, ze woont in Weesp en krijgt kinderen:
Jacobus (1706 – ? )
Daniël (1708 – ? )
Judith (1709 – ? )
Maria Emilie (1711 – 1715)
Johanna (1712 – 1764)
Johannes ( 1714 – 1748)
Susanna Magdalena (1715 – 1718)
Abraham (1716 – 1786)
Petrus ( 1717 – 1717)
Magdalena (1721 – 1776)
Isaac (1723 – 1723)
Drie van haar kinderen zijn we al eerder tegengekomen. Natuurlijk Abraham, maar ook Johanna die trouwde met Jean Daniël Thuret en in een enorme twist kwam met Abraham. Dochter Magdalena is degene waarvan Christiaan vond dat hij recht had op een legaat van fl. 300,- na haar overlijden en over wie het toneelstuk is geschreven.
In 1716, hetzelfde jaar als Abraham geboren is, krijgt Magdalena een bijzonder cadeau wat nu in de Koninklijke Bibliotheek ligt.
Een muziekstuk bestaande uit een aantal liederen “Für Maaghdalena Darrest” In de Liederenbank staan de muziekstukken bij naam. Via de site “Lusthof der Muziek” zijn alle stukken ook te beluisteren.
Steeds meer wordt mijn vermoeden dat muziek belangrijk was in de familie D’Arrest bevestigd. Wie deze muziek geschreven heeft voor Magdalena weet ik niet, maar ik vind het een mooie gedachte, iemand muziek geven in het jaar van de geboorte van haar achtste kind.
Magdalena overlijdt in 1740. Helaas kan ik haar overlijdensakte digitaal niet vinden om daar misschien haar leeftijd op te zien. Precies deze jaren vallen er tussen uit.
Ze wordt begraven in de Grote Kerk van Weesp en haar grafsteen ligt in het koor.
Je zou nu kunnen denken dat het verhaal over is maar dat is niet zo voor mij. Er zit nog een vervolg aan.
Omdat na het overlijden van haar kleinzoon Abraham jr de erfenis is verspreid over de kinderen en kleinkinderen van Magdalena houdt zij mijn aandacht.
Stel dat de portretschilderijen die op de vliering stonden niet verkocht zijn maar in de familie zijn gebleven?
Om te weten wie dan haar nazaten zijn, heb ik een stamboom gemaakt van alle nazaten van Magdalena en Jean. In de nazaten zitten veel leden van de Nederlandse Adel en nu hoop ik dat zij ergens aan hun muur een schilderij hebben hangen van Abraham D’Arrest sr met op de achtergrond mijn voorvader Christiaan van der Vegt. De vraag is alleen hoe kom ik daar achter?
Door de stamboom weet ik dat tenminste twaalf keer Magdalena is vernoemd, vele generaties later worden dochters nog steeds Magdalena genoemd. Zouden zij weten naar wie ze genoemd zijn?
Ik vind het toch wat !
Je blijft maar zaken ontdekken en binnenkort zit je op de vlieringen van adellijke families, tussen de spoken, naar schilderijen te zoeken met Christiaan erop.
Nou, dat zou ik wel heel graag willen, maar ik ben al heeeel blij met een goede foto!