Moorsche Koning
Was de reactie van de Burgemeester van Weesp op Christiaan zijn derde brief nog verre van vriendelijk te noemen, de respons op de laatste brief is veel gematigder. Deze keer vroeg Christiaan ook niet om nabetaling van zijn loon als Pluimgraaf in Weesp maar om een gratificatie van de Koning.
Even voor het beeld, in 1821 was Christiaan rond de 78 jaar, zijn echtgenote Kaatje was in 1818 overleden, al zijn kinderen waren gehuwd en de eerste kleinkinderen waren geboren.“Weesp. den 7 November 1821.
Bij appostille van den 23 Oktober j.l. door UHEGestr in onze handen gesteld Zijnde, ten .ina van
berigt consideratien en adres een te kwestie aan Z.M. gepresenteerd door Christiaan van der Vegt,
wonende binnen deze Stad, daarbij verzoekende dat het Z:M moge behagen, om aan hem eene geringe
gratificatie tot ondersteuning te verleenen hebt.
Wij de Eer met terugzending van hetzelve Stuk gequoteerd No 36/3932 daar aan te voldoen. Christiaan van der Vegt, geboren aan de Kust van Guinée, houdt gedurende den Winter zijn verblijf binnen deze Stad, en geniet als dan van de gereformeerde Diaconie ondersteuning gelijk alle andere armen, met hem gelijkstaande en ontvangt daar en boven van de commissie van Warme spijsuitdeling tweemaals Weeks behoorlijk portien Warme en Voedzame soepen, hij heeft ook nog de Post van Turf en Korendrager enzv: des Zomers reist hij op Kermissen met eene Fluit of speelt in Spellen Voor Moorsche Koning.
Of dat bedrijf hem genoegzame gelden kan opleveren om gedurende den Winter van te Kunnen bestaan is
ons onbekend. En kunnen op dit stuk zonder submissie niet anders adviseren dan alleen Wat het verleenen van gratificatiën aan belangd zulks aan de goedheid van Z.M. over te laten.
Burgemeesters Der Stad Weesp
Geteekend J: Schimmel
Ter Ordonnantie van Dezelven”
Het antwoord geeft weer nieuwe informatie over de laatste jaren van Christiaan zijn leven.
“houdt gedurende den Winter zijn verblijf binnen deze Stad, [….] des Zomers reist hij op Kermissen met eene Fluit of speelt in Spellen Voor Moorsche Koning.”
Dit verklaart waarom hij overleden is in het huis van zijn vriend Abraham Cos als kostganger, hij zal in de winter geen eigen woning meer gehad hebben.
Dat hij fluit kon spelen wist ik al, dat deed hij tenslotte ook in de Schutterij van Weesp. “Moorsche Koning” is nieuw, hiervoor werd er geschreven dat hij optrad als de Koning van Candia.
Zou er in september 1821 een Jaarmarkt of Kermis in Den Haag geweest zijn, zou dat de reden zijn waarom deze brief vanuit Den Haag geschreven is? Ik kan erg weinig vinden over jaarmarkten en kermissen en zou zo graag er meer over weten. Zou er tussen 1814 en 1821 niet ergens iets vastgelegd zijn over een man van Afrikaanse afkomst die op de kermis de fluit bespeelt en in een toneelstuk optreedt?

(Tekening uit: De bonte droom van het circus uit ca. 1958 (schrijvers: J. van Doveren en Fred. Thomas)
Ik vind het triest dat een 78-jarige man langs kermissen en jaarmarkten moest trekken om zijn eten te verdienen….
Daar kan ik echter niets meer aan veranderen, ik kan er alleen voor zorgen dat zijn levensverhaal bekend wordt.
Ja Mieke dat vind ik ook triest . Gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd .
Wat ik wel bijzonder vind is dat hij zo oud is geworden . Hij heeft veel lichamelijk zwaar werk gedaan en in die tijd stierven de mensen vaak veel vroeger . Je hebt een hele sterke oeropa zowel lichamelijk als mentaal .
Gefeliciteerd met bijzondere genen .
Interessant mieke!
Trots op onze oeropa.
Wiens verhaal alsnog verteld wordt door Annemieke.
Dankzij hetzelfde doorzettingsvermogen.