Naar School?
Vandaag kreeg ik het bestelde boek: Geschiedenis van Weesp, geschreven door A.J. Zondergeld-Hamer. binnen.
Natuurlijk bladerde ik meteen naar de jaren toen Christiaan in Weesp woonde en op blz 101 staat geschreven over de “onderwijsperikelen”. Omdat Christiaan kon schrijven (met een schoolhandschrift volgens een kenner) en gewerkt heeft als Pluimgraaf lijkt het er op dat hij onderwijs heeft genoten.
Er was in Weesp een Latijnse school voor kinderen van de hogere kringen. Antje schrijft in haar brief dat D’Arrest Christiaan heeft laten leren, het zou dus kunnen dat hij naar de Latijnse school is geweest. In mijn enthousiasme heb ik meteen een email naar een altijd behulpzame medewerker van het Weesper archief gestuurd met de vraag of er misschien leerlingenlijsten zijn, maar helaas dat niet. Ik geef echter nog niet op, zou D’Arrest voor twee kinderen betaald hebben? Ik heb weer een speuronderwerp erbij!
In 1995 is er een tentoonstelling geweest in het Weesper Gemeentemuseum met de titel: “Paarlen voor de kleinen”: onderwijs in Weesp van 1550-1950. De catalogus is blijkbaar nog te verkrijgen in het museum, nog niet digitaal. Bij mijn volgende bezoek aan Weesp maar eens gaan vragen.
Wil je meer lezen over de Latijnse school in Weesp, op deze site heeft de schrijfster van het boek een stuk geschreven.
Leuk, ik ben ook op zoek naar een school. Oudtantes Eekhout bezochten de Franse meisjes (kost)school in Weesp. Dat was toen Alida Cornelia Perk kostschoolhouderes was (1834-1854) en toen J. Schut dat was, in de Nieuwstraat (Instituut voor jonge jufvrouwen te Weesp, ruimere en aangenaam gelegene woning met tuin, advertentie 28-5-1856, oprechte Haarlemsche Courant). Bij het vertrek van J.Schut in 1862 is Tina (C.S.A.) Eekhout met haar mee verhuisd naar Hasselt. In 1864 is zij als secondante naar Den Helder vertrokken. Hannie Peltzer
Heb je de tekeningen van Christiaan Andersen gevonden? Hij gaf tekenles op de school, wel wat jaren eerder. De tekeningen zijn te zien in de beeldbank van het Amsterdams Archief.