Dit is de tweede onbekende geportretteerde in het Project “Nog Onbekend”.
Tijdens de tentoonstelling “Act II” van Joyce Vlaming willen we proberen om de namen te achterhalen van vijf van de personen uit de tentoonstelling. We nodigen iedereen uit om mee te doen met de zoektocht.
Meer over het project is HIER te lezen.

Henriette van Nassau Zuylestein (1688-1759)

Familieportret van Henriette van Nassau Zuylestein (1688-1759) met haar drie kinderen en bediende, mogelijk door Marcus Lodovicus Antonius Clifford. Coll: Inv.nr. onbekend, prive collectie / IB nummer 59769 RKD

Klik voor het hele schilderij HIER.

De onbekende jongen op dit schilderij houdt het portret vast van de overleden echtgenoot van 
Henriette van Nassau Zuylestein. Zij was de weduwe van Frederik Christiaan van Reede en woonde met haar kinderen op kasteel Amerongen.
Maria Louise van Hessen Kassel, van wie we weten dat ze tenminste drie Afrikaanse bedienden heeft gehad, was goed bevriend met Henriette. Maria Louise heeft bij haar gelogeerd in Utrecht. Ook is er een uitgebreide briefwisseling van de dames in Utrecht.

Onderzoeken:
– Hoe heette de jongen?
– Henriette van Nassau Zuylestein / Frederik Christiaan van Reede
– In het Utrechts archief liggen veel documenten van hen, o.a. veel brieven. Zou er ergens in een brief geschreven zijn over haar bediende?
– Waar verbleven zij?
– Archieven voor doop / huwelijk / overlijden
– Had de familie misschien een eigen kapel?

Doorzocht:
Door ons nog weinig

Wil je helpen bij de speurtocht naar deze jongen?
Laat ons weten waar je aan het kijken bent. Wij (Joyce en Annemieke) plaatsen dat dan hier zodat niemand dubbel werk doet. We zijn blij met alle hulp!


Reacties

Nog Onbekend Nr 2 — 7 reacties

 1. Tijdens ons onderzoek naar persoon nr. 2 stuitte we ook op de naam Christiaan van Middagte.

  Er wordt een Christiaan van Middagten gedoopt in september 1707 te Beuningen (getuigen Gerrit van Leersum en Angenes van Middagten)
  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9WK-G6Y1?i=136&wc=SMHS-K6P%3A1292637101%2C346858501%2C347520302&cc=2038506
  (zie notitie onder aan de bladzijde)

  en er is een Christiaan van Middagte gestorven in Grave op 23 februari 1786.
  https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/deeds/57fa8f38-4629-11e3-a747-d206bceb4d38

  Gezien de naam was het zeker de moeite waard om uit te zoeken of dit misschien onze persoon nr.2 is. Grave was een vestingstad waar veel soldaten gelegerd waren. We zien jonge zwarte bedienden als ze ouder worden vaker terug in het leger. Mogelijk waren ze niet meer in huis gewenst en wist een militair familielid een baan voor ze te regelen in het leger.

  De reden dat we nu toch twijfelen aan deze vondst is omdat de getuige Angenes van Middagten niet met haar titels is genoemd. Als Angenes van Middagten Barones Agnes van Reede (zus van Frederik Christiaan) was geweest was haar naam niet zo geschreven. Dan waren haar adellijke titels ook vermeld. Ook vonden we in het doopregister van Grave een andere persoon met de achternaam Middagten. Deze persoon is geboren en gestorven in Grave, hetgeen betekent dat de familienaam van Middagten daar ook voorkwam.
  http://www.openarch.nl/search.php?lang=nl&name=Middagte%2A&number_show=10&sort=4

 2. Ook het portret dat Clifford van Frederik Christiaan van Reede maakte (https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/56d2c379-37ec-53bc-a98c-47bbb932bccd/media/245d2072-9016-4ea6-313b-61ef78e99766?mode=detail&view=horizontal&q=clifford&rows=1&page=22&fq%5B%5D=search_s_entity_name:%22Kunstcollectie%22&sort=order_s_objectnummer%20asc) blijkt een zwarte man te bevatten. Clifford schilderde overigens de hele familie: Henriette, haar moeder, haar vader, haar man, haar kinderen individueel, het posthume portret van haar met haar kinderen waar dit stukje over gaat. Opvallend is dat op drie portretten een zwarte man te zien is. Is het dezelfde man?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>