Onder Majesteits Vaandels
Christiaan leefde in roerige tijden en maakte onder andere de Franse bezetting mee en daarna de oprichting van het Koninkrijk. Dit is ook zichtbaar in het leven van zijn zonen.
In Christiaan zijn eerste brief van 13 november 1815 schrijft hij:
“zoo door het gemis van gemelde bedieningen als van twee zijner Zoonen (welke Een de Eer gemeten onder de Vaandels van uwe Majesteit te dienen)”

Hollandse infanterie anno 1815. Links een soldaat van de centrumcompagnie, rechts een flankeur. Dit is te zien aan zijn wings en donkergroene pompon. (Collectie Legermuseum exemplaarnummer: 00112051/014)
En ook de Burgemeester van Weesp schrijft in antwoord naar de Gouverneur op 22 oktober 1816 over Christiaan zijn zonen en één die er met verlof thuis is.
“(waarvan een met verlof zich alhier bevind)”
Dit moet zoon Jan zijn, van hem weet ik dat hij diende, hij heeft zelfs een gratificatie gekregen omdat hij in Waterloo is geweest, zoals te zien is op de site van het Stadsarchief Amsterdam. Jan is ook vindbaar in Militieboeken en zijn uiterlijk staat daar beschreven. Nu wist ik al hoe Christiaan er uit heeft gezien en nu ook hoe een zoon er uit zag!
Maar waarom was er maar één zoon onder Majesteits Vaandel? Afgelopen maand was ik naar de Collegedag Napoleon en heb daar geleerd over de dienstplicht en de militie was ingevoerd voor alle jongemannen.
“Op 9 januari 1814 ging Willem I over tot de oprichting van een landmacht van beroepssoldaten (‘Armee’). Op 18 januari moest hij noodgedwongen de – tijdens de Franse inlijving zo gehate – dienstplicht (‘Militie’) invoeren. Het was op dat moment namelijk erg moeilijk om aan geschikte officieren en soldaten te komen. De meeste Nederlandse militairen dienden nog in Napoleons leger of verbleven ver weg in geallieerde krijgsgevangenschap. Pas in de zomer van 1814, na het tekenen van de vrede met Frankrijk, keerden zij in groten getale naar hun vaderland terug. Deze in de strijd geharde soldaten en in de moderne oorlogsvoering getrainde officieren nam Willem I maar al te graag in zijn leger op.” Lees ik op de site van Koninkrijk in Wording.
Waarom Cornelis, Teunis, of Christiaan jr niet? Hun vader schrijft dat het een eer is.
Wanneer ik in de huwelijksbijlages kijk van Teunis zie ik dit:
“Gezien de requeste van Teunis van der Vegt oud 27 Jaaren te Amsterdam om vrijstelling van den Dienst der Landmilitie. Gezien het berigt van Heeren Burgemeesters van Amsterdam. Gelet dat denzelve tijdens de Loting uitlandig was Verklaard dat de requestant uit dien hoofde ontheven is van zijn verpligting omtrend de Land Militie van het Jaar 1814.”
Uitlandig was? Zou Teunis zich in Frankrijk bevonden hebben? Weer een raadsel erbij, maar even niet voor nu.
Christiaan jr zijn huwelijksbijlage heeft ook een tot nu toe onbekende verrassing.
Hij was vrijgesteld vanwege: “Lighaame gebreeken” Mijn nieuwsgierigheid is meteen aangewakkerd, zou er ergens in een archief nog te vinden zijn wat die gebreken dan geweest zijn?
In de huwelijkse bijlagen van mijn voorvader Cornelis, waar ik tot nu toe erg weinig over gevonden heb, ziet niet zo een briefje over dienstplicht. Zou hij ook niet onder Majesteits Vaandel gediend hebben? Wat zou daar de reden voor zijn?
Lichamelijke gebreken, het land uit ! Weer aanknopingspunten voor verder onderzoek.
Mieke al wordt je 140, dan nog vind je nieuwe ingangen en aanknopingspunten om je familie te ontrafelen .
Succes
Jeannette
Dag,
Misschien niet direct een aanknopingspunt maar wel aardig in het licht van de historie. Een echt onbekend boekje van Jean Tapin, bewerkt door W.P. de Vries uit 1904 getiteld : Onder de vaandels van Napoleon I. Uitgeversmaatschappij Vivat te Amsterdam. Met 13 illustraties.
Het boekje is zelfs niet bekend in de Koninklijke bibliotheek in Den Haag.
Dat klinkt interessant maar hoe kan ik het inzien?