Op de thee bij Maria Louise
Door de tentoonstellingen over Maria Louise van Hessen Kassel was er gisteren een kleine “In de Voetsporen van Christiaan” naar Leeuwarden. Omdat Christiaan in zijn eerste brief schrijft
“Dat de Suppliant in den Jare 1764, […] in dienst is gekomen van wijlen haare Koninklijke Hoogheid Mevrouw de Douariere van Oranje Nassau en Vriesland,”
was dit een mooie kans om te gaan kijken en leren over haar leven.
Na de ontmoeting op het station begonnen we aan de wandeling, uitgezet voor ons door Te Stortelder via afstandmeten.nl (klik voor onze route) Dank je wel, het was een pracht wandeling! De eerste koffie dronken we in de Waag, die er ook stond in Christiaan zijn tijd en destijds nog in gebruik was.
Het blijft bijzonder om met nazaten te zijn en inderdaad ook een familieband te voelen. We spraken veel over Christiaan, het onderzoek en de vondsten. Maria Louise haar familie kwam ook veel ter sprake, wie is wie en hoe liggen de familierelaties. Er waren tenslotte veel heren met de naam Willem. Deze stamboom helpt om het overzicht te houden.
Onderweg kwamen we plekken tegen met jaartallen uit Christiaan zijn tijd, zaken die hij dus ook gezien heeft. Zoals bijvoorbeeld een voor ons oud pand, wat voor hem nieuwbouw geweest moet zijn.
Christiaan heeft ook geschreven: “op de hoge order van Haare Koninklijke Hoogheid het on ontbeerlijk onderwijs heeft genoten tot toedoening van het Christendom, aan welk voorrecht de Suppleant zich steeds met schuldige dankbaarheid herinnerd,”
We zijn naar de kerk gelopen waar Maria Louise kerkte en zelfs een eigen ingang had, de Oranjepoort.
Zou Christiaan haar wel eens tot aan deze deur gebracht hebben? Nu stonden we er met vier nazaten bij een kerk die hij bezocht moet hebben. Binnen hebben we niet kunnen kijken omdat de kerk gesloten was.
Onze volgende stop was de Princessehof. Maria Louise haar woning in de laatste jaren van haar leven, dus ook de plek waar Christiaan aanwezig gweest moet zijn. Tegenwoordig een Keramiekmuseum en met nog één kamer in tact uit de tijd waar wij naar op zoek zijn.
Ik vond het bijzonder om daar te staan. Je waande je terug in de 18e eeuw, beschilderd behang met hier en daar een vogeltje, een prachtig theeservies, een haard omringt met snuisterijen en een boek uit 1764.
Voor mij was dit wel het hoogtepunt van de bezoeken.
In het Fries Museum, onze volgende stop, is een tentoonstelling ingericht over Maria Louise haar leven. Weduwe met een kindje van één jaar en een tweede op komst op haar 23ste, een dochter die krankzinnig werd en haar zoon die overleed op 40-jarige leeftijd. Tot twee keer toe was ze Regentes en bestuurde ze de provinciën, de Friezen droegen haar op handen. Ze moet een bijzondere vrouw geweest zijn.
Het was een geweldige dag, voor herhaling vatbaar. Ik ga mijn best doen om in het najaar nog een “In de Voetsporen van Christiaan” te organiseren.
Natuurlijk zijn er meer foto’s genomen en die zijn te zien in een album op Flickr, klik daarvoor HIER.
Dank aan de medewandelaars, ik heb een geweldige dag gehad, jullie waren fantastisch gezelschap!
Wanneer wordt dit gebundeld in een boek? Ik ben één van de eerste die het koopt <3
Sorry Hill, maar mijn blog is het boek en het is nog gratis ook! Voor mensen die het chronologisch willen lezen is de samenvattig. Lief dat je het zou willen kopen!
Het was weer heel leuk. Bedankt, Annemieke. Ik had aanvankelijk niet verwacht dat Christiaan in verschillende delen van het land gewoond zou hebben, werkend in diverse hofhoudingen van de Oranjes. Beetje bij beetje wordt zijn verhaal duidelijk. En in de in originele staat bewaard gebleven stijlkamer van de Princessehof liepen we Presto bijna tegen het lijf. Ik ben benieuwd waar de volgende voetstappen komen te liggen.
Echt weer een geweldige belevenis voor jou en voor je volgers.
Had je ooit kunnen vermoeden dat je zoektocht zo bijzonder zou worden ?
Nee, nooit verwacht en het blijft mij verrassen!