Op zoek naar een naam
Dat ik op zoek ben naar Christiaan zijn naam gegeven door zijn ouders is wel duidelijk maar in deze post vraag ik hulp met de zoektocht naar een andere naam.
Op dit schilderij staat een Afrikaanse bediende die niet eens genoemd wordt in de omschrijving van Wikipedia.
Naast hem staat Jean-Baptiste Dumonceau die behalve Generaal en Maarschalk ook lid is geweest van onze Tweede Kamer. (www.parlement.com/id/vg09lltn97zy/j_b_graaf_dumonceau)
Op de site van de RKD wordt hij ook nauwelijks genoemd en vermeld tussen alle andere onderdelen van het schilderij. Door het interview in GEN heeft de RKD al de omschrijving aangepast van het schilderij met Cocquamar Crenequie – Willem Philip Frederik.
Hoe mooi zou het zijn wanneer we bij dit schilderij ook een naam kunnen laten toevoegen.
Wie helpt er mee zoeken?
Wanneer we bij reacties eventuele vondsten posten, kunnen we elkaar helpen bij de zoektocht.
Paar aandachtspunten vanuit de afbeelding zelf. Het schilderij is van 1809, de Afrikaanse jongeman zal ongeveer tussen de 16 en 22 jaar oud zijn (let op snor en baardgroei). Dus geboren rond 1787 / 1793. Hij is keurig gekleed in de mode van het moment (Empire). De haardracht is interessant: hoog opgekamd, blijkbaar ook mode? In zijn hand heeft hij een bos struisveren, zo lijkt het, maar vermoedelijk de steek van de maarschalk waaraan die veren bevestigd zijn.
Dumonceau had voor zover bekend géén banden met Afrika of West-Indië, kwam uit Brussel met de revolutie en is blijven hangen. Dus hoe deze jongeman bij hem in dienst kan zijn gekomen is een interessante vraag.
Zou er een connectie zijn met Haïti?
“Na een periode als Spaanse en later als Franse kolonie, werd Haïti onafhankelijk in 1804, na de Haïtiaanse Revolutie (de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis!), geïnspireerd door de idealen van de Franse revolutie die woedde in het moederland. Haïti was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale “zwarte” land ter wereld.”
Bron Wikipedia
Jean-Baptiste Dumonceau woonde van 1796 – 1811 op Landgoed Lemferdinge.
http://www.landgoedlemferdinge.nl/geschiedenis
Er liggen ook stukken in het Nationaal Archief:
http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/zoekterm/Jean%20Baptiste%20Dumonceau/eadid/2.21.056/wollig/uit/volledige-tekst/aan/gebruikersinbreng/aan#c01:0.
(Dankjewel George!)
Ook staan er stukken in het Drents Archief. O.a:
http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=34&micode=0185&milang=nl&mizk_alle=Lemferdinge&miview=inv2
“1. Kolonel Busmann op Lemferdinge onder Eelde, 1808 (1)”
Deze Kolonel hoort bij:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Indiaansche_Brigade
En daar zie ik een naam die mij bekend voorkomt. Generaal Rowland Hill. Degene onder wie zoon Jan van der Vegt diende in Waterloo:
https://www.hoeheettechristiaan.nl/waterloo/
Dag Annemieke,
Waarschijnlijk ken je de blog van Elisabeth? Zij houdt zich ook bezig met “zwarte personen” op schilderijen. Zo schrijft zij ook over Bosch n.a.l.v. De tentoonstelling.Zelf had ik het nooit gezien nooit op gelet ( blind spot :-)). Maar zij schrijft dus over dit portret en ziet gelijkenis met Rijksmuseum tekening.
Enfin kijk maar. Dit is de link, misschien heb je er wat aan/, of aan contact met haar. Hopelijk geen open deur ;-). https://estherschreuder.wordpress.com/2015/09/08/bodys-in-art-without-a-name-and-history/ Groetjes Cornélie
Esther 😉 ken ik pesoonlijk. Zij volgt Christiaan al bijna vanaf het begin.
Ik wil heel graag een naam met bronnen vinden. Dan kan zijn naam erbij gezet worden, net als bij het andere schilderij. Er zijn zoveel archiefstukken met Jean-Baptiste Dumonceau, ergens zal zijn naam toch wel staan…..
Ja dat kon eigenlijk niet anders…;-) Sorry. Ja natuurlijk dat begrijp ik dank voor je reactie!
Sorry? Ik zou niet weten waarvoor! Ik ben blij met elke tip en advies.
http://bruxelles1812.org/
Op pagina 189 staan een aantal Dumonceau. (Dank Renée!)
En op Delpher:
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010179982:mpeg21:p001