HomeZoektochtOp zoek naar een naam

Reacties

Op zoek naar een naam — 9 reacties

 1. Paar aandachtspunten vanuit de afbeelding zelf. Het schilderij is van 1809, de Afrikaanse jongeman zal ongeveer tussen de 16 en 22 jaar oud zijn (let op snor en baardgroei). Dus geboren rond 1787 / 1793. Hij is keurig gekleed in de mode van het moment (Empire). De haardracht is interessant: hoog opgekamd, blijkbaar ook mode? In zijn hand heeft hij een bos struisveren, zo lijkt het, maar vermoedelijk de steek van de maarschalk waaraan die veren bevestigd zijn.
  Dumonceau had voor zover bekend géén banden met Afrika of West-Indië, kwam uit Brussel met de revolutie en is blijven hangen. Dus hoe deze jongeman bij hem in dienst kan zijn gekomen is een interessante vraag.

 2. Zou er een connectie zijn met Haïti?
  “Na een periode als Spaanse en later als Franse kolonie, werd Haïti onafhankelijk in 1804, na de Haïtiaanse Revolutie (de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis!), geïnspireerd door de idealen van de Franse revolutie die woedde in het moederland. Haïti was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale “zwarte” land ter wereld.”
  Bron Wikipedia

 3. Ook staan er stukken in het Drents Archief. O.a:
  http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=34&micode=0185&milang=nl&mizk_alle=Lemferdinge&miview=inv2
  “1. Kolonel Busmann op Lemferdinge onder Eelde, 1808 (1)”

  Deze Kolonel hoort bij:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Indiaansche_Brigade

  En daar zie ik een naam die mij bekend voorkomt. Generaal Rowland Hill. Degene onder wie zoon Jan van der Vegt diende in Waterloo:
  https://www.hoeheettechristiaan.nl/waterloo/

 4. Dag Annemieke,
  Waarschijnlijk ken je de blog van Elisabeth? Zij houdt zich ook bezig met “zwarte personen” op schilderijen. Zo schrijft zij ook over Bosch n.a.l.v. De tentoonstelling.Zelf had ik het nooit gezien nooit op gelet ( blind spot :-)). Maar zij schrijft dus over dit portret en ziet gelijkenis met Rijksmuseum tekening.
  Enfin kijk maar. Dit is de link, misschien heb je er wat aan/, of aan contact met haar. Hopelijk geen open deur ;-). https://estherschreuder.wordpress.com/2015/09/08/bodys-in-art-without-a-name-and-history/ Groetjes Cornélie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>