Pageshuis
In verschillende literatuur worden de Afrikaanse jongetjes bij de statige families “Pages” genoemd. Christiaan noemt zichzelf nooit Page maar schrijft: “als domestiek tedienen“.
De definitie van domestiek is terug te vinden in de etymologiebank: “domestiek [bediende] {domestycquen 1685} < frans domestique < latijn domesticus [van het huis, in het huis, huisvriend, bediende], van domus [huis] (vgl. dom1).”
Wanneer ik Page op zoek in Wikipedia lees ik: “Pages dienden ook in de kastelen en paleizen van de adel en van de koninklijke familie. Ze bedienden de adellijke dames en heren en ook het afleveren van boodschappen werd hen toevertrouwd. Deze functie was meestal gereserveerd voor afstammelingen van adellijke families. De jongeren leerden op die manier het hofleven en de etiquette kennen en legden relaties die van nut konden zijn voor hun latere leven.”

A Young Girl with a Dog and a Page, 1720-30 Dandridge, Bartholomew (1691-c.1754) Yale Center for British Art, Paul Mellon Collection, USA / The Bridgeman Art Library
Op mijn Pinterstboard gevuld met schilderijen van statige families met Afrikaanse (bijna altijd) jongetjes, staat regelmatig het woord “Page”.

1697 Jan Weenix (1640-1719) Portrait of Élisabeth Charlotte d’Orléans
Ook de stadhouderlijke familie had Pages. In Den Haag staat het Pageshuis op het Lange Voorhout. Het is een pand met een trapgevel uit de 17e eeuw, welke opvalt tussen alle andere panden.
Het staat op een plek waar eerst een klooster heeft gestaan. In het boek “Het Pageshuis aan het Lange Voorhout” lees ik over de geschiedenis van de plek en de bouw van het pand. (Irene R. fijn dat je het voor mij wilde kopen!) Ook lees ik dat het pand op 15 juni 1747 in gebruik werd genomen voor de stadhouderlijke hofhouding en kwamen de pages op de Lange Voorhout wonen met hun onderwijzer. Dit is het jaar dat Willem IV stadhouder werd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Een jaar later kreeg zijn vijfjarige dochter Carolina twee Afrikaanse jongetjes cadeau. Ik vraag mij af of deze jongetjes, waarvan er eentje Fortuin werd genoemd, ook als pages werden behandeld en hier een opleiding genoten. Natuurlijk ben ik ook reuze nieuwsgierig of Christiaan hier geweest is toen hij nog Presto werd genoemd, zou hij hier ook een opleiding hebben gekregen?
Dit zijn de Pages van Willem IV die in 1751 mee liepen in zijn rouwstoet en zij hebben het Pageshuis bewoond. Dit is dezelfde stoet waarin ook Rabo, Willem IV zijn Afrikaanse Kamerdienaar in meeliep.
Zou er een archief zijn met alle namen van de Pages die opgeleid zijn in het Pageshuis?
Op Youtube vond ik een filmpje met een rondleiding door het mooi gerestaureerde pand.
Wanneer ik goed luister, vertelt hij over documenten waarin geschreven staat over het gokken van de Pages in een bepaalde kamer. Ergens is dus iets vastgelegd. Komt op mijn lijstje met speurtochten: Archief Pageshuis!
Reacties
Pageshuis — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>