Prins of Patriot? Deel 1
De Veilingcatalogus met de inboedel van Huize D’Arrest, gemaakt drie jaar nadat Christiaan bij hen weg is gegaan, brengt mij in verwarring. Kaarten en printen heet het hoofdstuk en het zijn maar twee pagina’s maar die twee pagina’s laten heel goed de tijd zien waarin Christiaan leefde.
Op één pagina de “Genealogifche Tafel der Doorluchtige Stadhouders der Veréénige Nederlanden, fraai gekleurd” een “Pourtret van de tegenwoordige Koning van Frankryk” wat ik wel bijzonder vind omdat de familie D’Arrest gevluchte Hugenoten waren en “Lykflatie van C. G. Visfcher, met Verklaring” een held onder de patriotten. Ook staat er een prent vermeld van Capitein Valentyn, door Pfyffer en wanneer ik even zoek zie ik dat hij Kapitein van het Oranjeregiment van de Amsterdamse Schutterij in 1787 was.
Precies dezelfde prent vind ik terug bij het Rijksmuseum.
Om de situatie rond Prins Willem V en de Patriotten te begrijpen een klein stukje Schooltelevisie:
Nu is toch de vraag of Abraham D’Arrest de Prins of de Patriotten steunde? En Christiaan, waar zou zijn loyaliteit gelegen hebben?
Het is ook belangrijk om te zien wat er bij hen plaatsvond in die jaren.
1781 Begon de opstand van de Patriotten tegen de Stadhouder
1782 Overlijdt Antonia van Wena, echtgenote van Abraham D’Arrest sr.
1786 Overlijdt Abraham D’Arrest sr.
1787 staan de Pruisen voor de poorten van Weesp
1787 Overlijdt Cornelis Govert Visscher, van wie een portret in huis hangt.
1788 Vertrekt Christiaan bij D’Arrest en krijgt stadsbaantjes en wordt lid van de Schutterij
1791 Overlijdt Abraham D’Arrest jr.
De prenten van de patriotten zijn dus uit de tijd van Abraham jr. Om de situatie goed te begrijpen zal ik toch meer moeten gaan lezen over die tijd. Er is een mooie website genaamd Prins en Patriot, die mij vast verder gaat helpen om meet te begrijpen. In het boek “Geschiedenis van Weesp” door A.J. Zondergeld – Hamer zijn hier ook hoofdstukken aan gewijd.
Ook het gedicht “Eerezang, aan den nooitvolpreezen burgervriend...” over Abraham jr tijdens het beleg van Weesp verdient meer aandacht. Zou het waar zijn dat door zijn contact met de Stadhouder, Weesp niet geplunderd werd?
Zou Christiaan de patriotten gesteund hebben toen hij lid was van de Schutterij? Of juist niet? Ik zou toch verwachten dat hij de Oranjes gesteund heeft, ook door de zinnen in zijn derde brief:
“In de Winter zijner dagen ziet hij de Orange zon ten hoogsten toppunt van duister geste gen en hij dankt op zijne gebogene knien het weldadig Opperwezen.”
De Veiling was in 1792, hoe zou men toen naar deze mengeling gekeken hebben?
Nog zoveel vragen over een periode van 15 jaar Vaderlandse geschiedenis. Dit wordt vervolgd, ik moet meer leren over deze periode in de Nederlandse geschiedenis!
Reacties
Prins of Patriot? Deel 1 — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>