Raadsels rond Cornelis
Christiaan zijn oudste zoon Cornelis is mijn oudouder, zoals Wikipedia het noemt en tot nu toe degene van wie ik het minst weet. Tijdens mijn bezoek vandaag aan het Noord-Hollands Archief vond ik een brief van de Burgemeester van Weesp naar de Gouverneur van Noord-Holland met daarop zijn naam.
Cornelis was ingelijfd bij de Nationale Militie. Het zijn maar een paar woorden, maar ik word daar blij van! Het is tenslotte via de militieboeken dat ik weet hoe zijn broer Jan er uit zag. Zou ik nu ook te weten kunnen komen hoe mijn oudouder beschreven is?
Helaas vind ik hem niet in de boeken… Gezocht op Cornelis en Kornelis, op Vegt en Vecht, maar niets. Bij zijn huwelijksakte vond ik ook geen bijlage met betrekking op de militie zoals bij zijn broers…..
Dit blog is nu eigenlijk een oproep aan iedereen die tips en adviezen heeft waar ik de informatie over Cornelis zijn Militie tijd kan vinden.
Cornelis is gedoopt op 26 december 1782. Hij trouwde op 29 oktober 1820 met Dirkje Mulder en overleed op 3 april 1849. Alles vond plaats in Weesp.
UPDATE: 12-02-2015:
Gemeld door: Helga Schulz
“Juist in 1814-1815 moest in Nederland de strijdmacht opgezet en in banen geleid worden (later werd dit de dienstplicht). Omdat er (te) weinig vrijwilligers waren werden steeds meer mannen “ingeloot” (ingelijfd) Na de kroning van Koning Willem I werd in 1815 de eerste Militie wet aangenomen.Hierin werd besloten dat naast de bestaande Armee de “landsverdediging” aangevuld moest worden met ca. 40000 man Het merendeel moest komen uit de Landstorm en de Nationale Militie. Men moest weliswaar van het 18e – 22e levensjaar dienen (5 jaar) maar de nieuw gevormde “landstorm militie” bestond overwegend uit mannen van 45 tot 50 jaar. Dus niet zo vreemd dat Cornelis werd ingelijfd. ;_)”
De eerste verplichte militaire dienst in Nederland werd in de Franse tijd in 1811 ingevoerd en heette de conscriptie. Alle mannen die de leeftijd van twintig jaar bereikt hadden, waren dienstplichtig. Degenen die ingeloot werden, konden een plaatsvervanger aanstellen. In de periode 1810-1813 vervulden circa dertigduizend Nederlandse mannen hun dienstplicht in het Franse leger. De helft daarvan behoorde tot het Grande Armée, waarmee Napoleon in 1812 Rusland binnenviel. Over het algemeen werden er per lichting twee lijsten van conscrits (lotingen) opgesteld. Een liste du tirage (trekkingslijst) en een liste alphabetiques (alfabetische lijst) van conscrits. De alfabetische lijst bevat per kanton, per plaats, alfabetisch de naam van de lotelingen. De conscriptielijsten bevinden zich in de rijksarchieven in de provincie in de archieven uit de Franse tijd, in de archieven van de onderprefecten en districtscommissarissen in de departementen. Hoe de militaire diensttijd van iemand verlopen is, kan gevonden worden in de militaire stamboeken van de landmacht (stamboeken onderofficieren of minderen). In het stamboek vindt u omtrent de militair:
namen van ouders, laatste woonplaats, staat van dienst, geboorteplaats en -datum, signalement. Deze berusten in het Algemeen Rijksarchief in Den Haag over de periode 1813-1924.
UPDATE:
Ondertussen is er meer bekend over Cornelis en het is HIER te lezen.
Hoi Mieke,
Tips heb ik helaas niet.
Ik wil alleen maar even zeggen dat ik “oudouder” een prachtig woord vind.
Hij is dan ook mijn “oudouder”. Kende dat begrip ook niet.
Mooi resultaat Annemieke!
Ja, ik vond het ook een mooi woord, nu is er ook een woord voor wat Christiaan van ons is. Hij is onze Oudgrootouder. Ook mooi!
Cornelis zal opgenomen zijn in de lijst van dienstplichtigen van Weesp. Ik vermoed dat die nog niet gedigitaliseerd is en dat je hem daarom niet vindt. Het betreffende papieren register bevindt zich naar ik aanneem in het archief in Haarlem. Wel vreemd is dat de verklaring in de huwelijksbijlage ontbreekt.
Ik denk dat het een bezoek aan het archief van Weesp wordt:
http://www.rhcvechtenvenen.nl/collectie?mivast=386&mizig=210&miadt=386&micode=GAW030-01&milang=nl&mizk_alle=militie%20Weesp&miview=inv2